Most szól:
Vezeti:
×
2021.10.11 Hétfő . 10:10

Újjászületésnap az Eiffel Műhelyházban!

2021. október 25-én ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadják a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát! A játszóhelyen kortárs operát és balettet, formabontó, kísérleti-, fúziós-, és összművészeti előadásokat láthatsz majd - egyikben Péterfy Borit is! Sőt: az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja hétvégenként több új kamarasorozatot is indít. Az Eiffel Műhelyház csaknem hét éves tervezést és kivitelezést követően, a koronavírus-járvány következtében több mint két és fél éves próbaüzem után az Újjászületésnap c. rendezvénnyel nyit meg hivatalosan is!

Opera és kortárs balett - kicsit másként! Az Eiffel Műhelyház az Opera kamaraszínházaként a kortárs operák, modern balettek, barokk művek, valamint műfaji határokat feszegető, kísérletező, fúziós és összművészeti előadások otthona kíván lenni. Az intézmény reményei szerint új kínálatával egy olyan közönséget is meg tud szólítani, amely a prózai színházban és tánc területén is keresi a hasonló produkciókat.

Az Opera új játszóhelyén mutatja be október 9-én Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljét, az október 29-i KON-TAKT(S) kortárs balettműsorában Wayne McGregor, napjaink egyik vezető koreográfusának Chroma című munkáját, amit a White Stripes rockegyüttes zenéje is inspirált, valamint november 13-án Philip Glass Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című balett-operáját Jean Cocteau azonos című kisregénye nyomán.

Az év végéig olyan további előadásokkal találkozhat itt a közönség, mint Monteverdi Poppea megkoronázása című operája Bella Máté jazz-zel ötvözött hangszerelésében, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című új Vajda János-opera, Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Tóth Péter Tóték című egyfelvonásosai Krúdy és Örkény művei nyomán, vagy Az úrhatnám polgár Lully balettzenéjével, Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia átdolgozásában. Ez az az előadás, amelyben Péterfy Bori is fellép.

Június 12-én volt az Úrhatnám Polgár különleges adaptációjának bemutatója az Eiffel Műhelyházban (r: Tarnóczi Jakab, dramaturg:  Varga Zsófia).  Az  élő videóvetítésekkel kísért produkció  az opera, a  tánc és a prózai színház érdekes fúziója: prózai szerepeiben Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő, Friedenthal Zoltán és Péterfy Bori láthatóak - és a legfiatalabb operaénekes-generációval  állnak egy színpadon– Daragó Zoltán, Erdős Attila, Molnár Anna, Ninh Duc Hoang Long és Varga Donát. A Magyar Nemzeti Balett táncosai is fellépnek az előadásban, amelyhez Lully zenéjét használták fel.

A történet: Jourdain úr, a sikeres élelmiszeripari vállalkozó megvásárolja az Eiffel Műhelyházat annak minden dolgozójával együtt, és családjával beköltözik az épületbe. A nagyvonalú mecénás a komolyzene legnagyobb híveként és rajongójaként, a művészeket pártfogójaként igyekszik feltűntetni magát, hogy belopja magát Péterfy grófnő szívébe. Miközben családja megvetéssel vagy közönnyel fogadja az alakoskodást, új barátja, Friedenthal gróf személyében komolyabb veszély is leselkedik rá, mint hogy nevetségessé teszi magát művészei hóbortja révén....

 

Az Eiffel Műhelyház másfél éves próbaüzem után hivatalosan október 25-én nyit az Újjászületésnap c. gálakoncerttel. Többek közt Beethoven István király nyitányával, Lukács András Örvény című koreográfiájával, Puccini Bohémélet című operájának II. felvonásával és Kodály Budavári Te Deumával veszik jelképesen is birtokukba az Eiffel Műhelyházat az Opera művészei.  A Bánffy Miklós teremben tartandó est szólistái Sáfár Orsolya, Rácz Rita, Boncsér Gergely, Sándor Csaba, Haja Zsolt, Bakonyi Marcell, Szüle Tamás, Varga Donát (Bohémélet), Földi Lea, Kekalo Iurii (Örvény), Miklósa Erika, Megyesi-Schwartz Lúcia, Horváth István és Palerdi András (Te Deum), közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, a Magyar Nemzeti Balett, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei. Az ünnepi gálát Almási-Tóth András művészeti igazgató és Magyar Orsolya rendezi, míg az Opera együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató és Kesselyák Gergely első karmester dirigálja az esten.

Az Eiffel Műhelyház számos rendszeres programot indít, hogy közelebb hozza az operaműfajt a közönséghez. Gyerekekre, fiatalokra, felnőttekre  és a családokra is gondoltak.

Programok gyerekeknek, családoknak:

OperaOvi: óvodásoknak szóló havonta jelentkező programsorozat, ami az opera- és balett-tematikákat követő 30 perces foglalkozásokat kínál szerepleni szerető gyerekeknek a Műhelyház Otturbay oázisában. A legtehetségesebbek számára az intézmény a későbbiekben lehetőséget kínál a felvételhez az Opera Gyermekkarába.

Hangszervarázs: Az Erkel Színház hangszerismertető sorozata a Hevesi Sándor háziszínpadon folytatódik. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt program havonta egy-egy hangszercsoportot mutat be és tesz kézzelfoghatóvá egy órában, szombat vagy vasárnap délelőttönként.

O/encia Mona Dániellel: általános iskolásoknak meghirdetett interaktív sorozat minden hónap második vasárnap délelőttjén. Mona Dániel fiatal zenetörténész kalauzolásával mutat be egy-egy, az opera és a balett világához köthető színházi szakmát, énekesek, balettművészek és zenekari művészek közreműködésével.

Az Erre varrj gombot és a Festéktüsszentő című kézműves foglalkozások minden hónap első és második szombat délelőttjén a felső tagozatos általános iskolásokat várják az Eiffel Műhelyház jelmezraktárába és díszletkészítő műhelyébe, ahol a szcenikai műhelyek és a varroda munkatársai ismertetik meg őket szakmáik fortélyaival.

Programok fiataloknak és felnőtteknek:

EiffelTour: október végétől hétvégenként naponta két alkalommal 30 perces tematikus túrák mutatják be az Eiffel Műhelyház épületét, nagy hangsúlyt helyezve az épület egykori és mai funkcióira. Az EiffelTour végigvezeti az érdeklődőket az Újjászületésnap alkalmával megnyíló két új állandó tárlaton is: a Műhely.Titkok az operaszcenika történetét mutatja be a Magyar Állami Operaház Emléktárának és Archívumának anyagai alapján, míg a szomszédos Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi – Kamarakiállítás az Északi Járműjavító történetéről címmel hoz létre kiállítást a látogatói folyosókon. A tárlatok a Mozdonycsarnok első emeleti Podmaniczky és Feketeházy teraszán található részei a színházi közönség számára ingyenesen hozzáférhetők.

Daldélután: A Hevesi háziszínpadon szombat délutánonként havi rendszerességgel az Opera szólistái maguk által összeállított, zongorán kísért műsorral jelentkeznek a népszerű operaházi dalestek mintájára, másfél órában.

Kincskeresők: A Hevesi háziszínpadon ugyancsak szombat délutánonként jelentkező sorozatban pályakezdő operaénekesek egykor népszerű, a törzsrepertoárból mára kikopott operák keresztmetszeteit mutatják be zongorakísérettel, Toronykőy András rendezésében.

Kamaramatiék: A Hevesi háziszínpadon a Magyar Állami Operaház Zenekarának művészeiből összeálló kamarazenei formációk az egyéni teljesítmények és a művészi sokoldalúság megmutatkozásának lehetőségét kínálják zenészek és a közönség számára havonta egy alkalommal, vasárnap délelőtt.

Musica e parole: Az Opera zenekarának hangszeres szólistái maguk által összeállított, egyéni virtuozitásukat is bemutató kamarazenekari sorozatban vesznek részt havi rendszerességgel vasárnap délután a Hevesi háziszínpadon.

Operafilmklub: A Bánffy teremben található 4K vetítőgép, 40 csatornás Dolby Athmos hangrendszer és az ország egyik legnagyobb mozivászna segítségével havonta egy alkalommal a legjobb akusztikai környezetben tekinthetők meg a filmtörténet legszebb opera- és balettfilmjei.

 

 

Az Opera ezeken túl még az előadások nézőire is gondot -  a szombat esti előadások után is programokkal marasztalja látogatóit az Eiffel Mozdonycsarnokában - minden hónapban más-más társművészetek bevonásával.

Váróterem: Horváth Gergely a (zenés) színházi világ meghatározó, gazdag életpályával rendelkező művészeivel folytat egyórás beszélgetéseket Zsoldos Bálint zongoraművész közreműködésével.

Szeneskocsi: Mozdonycsarnok 327-es mozdonyának szerkocsijából a Szent István Intézet szervezésében jelentkezik kulturális közéleti beszélgetéssorozat.

Átszállás: Költészeti programsorozat a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel partnerségben, amit Boldoghy Kummer Péter az Opera Zenekar nagybőgő szólamvezetőjének kvartettje kísér.

Gőzeresztő: az opera világához családilag kötődő Karosi Júlia a havonta jelentkező sorozatban felváltva lép fel saját kvartettjével és hívja meg a hazai jazzélet kiemelkedő formációit.

Krampácsolók: Kovács András Péter és Janklovics Péter, a hazai stand up-élet két, komolyzenével is közeli barátságot ápoló alakja a többi kapcsolódó programtól eltérően havonta egyszer péntek esténként, Boldoghy Kummer Péter, az Opera Zenekar nagybőgő szólamvezetőjével készül a hely szelleméhez igazított, alkalmi produkcióval.

Tehát - save the date: október 25, Újjászületésnap. Az Eiffel Műhelyház hivatalos megnyitója, gálakoncerttel. Onnantól pedig minden hétvégén találhatsz nappali vagy esti programokat az Eiffel Műhelyházban!

Fotók: Berecz Valter, Nagy Attila, Rákossy Péter