Most szól:
Vezeti:
2021.10.13. Szerda 12:06

Post Mortem - Torontoban is!

Az Oscarra nevezett magyar film, a Post Mortem különleges korban, különleges helyszínen játszódik. Főhőse egy post mortem fotós -olyan fotográfus, aki a halottakról készít portréfotókat, egyszereplős képet, vagy olyat, amelyen az elhunyt családja körében látható. A post mortem fotózás bizarr hagyománya, a spanyolnátha járvány és az első világháború végének időszaka elevenedik meg az első magyar horrorban. A film eddig 13 díjat sepert be különböző nemzetközi fesztiválokon - és ott van a ma kezdődő torontoi After Dark-on is!

Magyarország Oscar-nevezett filmjét, Bergendy Péter POST MORTEM című alkotását a londoni FrightFest horrorseregszemléje után ezúttal a világ egyik legnevesebb horror-, sci-fi-, akció-, és kultfilmfesztiválja, a ma kezdődő 15. Toronto After Dark Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták be.


Photocredit: Szupermodern Film, Szvacsek Attila

A különleges hangulatú, a hazai filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó első magyar horrorfilm eddig 27 külföldi fesztiválon szerepelt szerte a világon – 18-on a versenyprogramban –, és 13 díjat hozott haza.


Post Mortem-Day02

A film rendezője, Bergendy Péter eredeti végzettségét tekintve pszichológus. Diplomamunkáját is a horrorfilmek szimbolikájából írta. Emellett régóta foglalkoztatta a spanyolnátha időszaka, mint lehetséges film-téma. A Post Mortem első tervét 2012-ben nyújtotta be a Filmalaphoz. Ekkor még a COVID járványt nem is lehetett sejteni, de végül különös egybeesés, hogy a spanyolnátha óta nem látott méretű világjárvány miatt csúszott a Post Mortem bemutatója végül idén októberre. Bergendy filmjében a történelmi kor csapásai - spanyolnátha, 1. világháború - és a néphit kísértetlegendái különös módon ötvöződnek. Mindezt olyan képi világgal (fényképezte: Nagy András) amelyben szinte megelevenednek Paál László vagy Pataky László képei.

A történet:

Az első világháború véget ért. A spanyolnátha járvány lecsendesedett. De sok halott temetetlenül maradt. Ők a mi világunkban rekedtek. És egyre dühösebbek, amiért nem találnak nyugalmat.


Photocredit: Szupermodern Film, Szvacsek Attila

1918 fagyos telén Tomás (Klem Viktor) a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik.


Photocredit: Szupermodern Film, Szvacsek Attila

A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki. A kísértetek nem akarnak békében élni az élőkkel...

A Toronto After Dark eredményhirdetése október 17-én lesz. A Post Mortemet  moziban itthon 2021. október 28-ától láthatod.

Főszereplők: Klem Viktor, Hais Fruzsina, Schell Judit, Anger Zsolt, Reviczky Gábor, Hábori Gabriella, Kiss Diána Magdolna és Ladányi Andra. Zene: Pacsay Attila. Vágó: Király István. Operatőr: Nagy András Forgatókönyvíró: Zánkay Piros. Történet: Bergendy Péter, Hellbrandt Gábor. Rendező: Bergendy Péter