Most szól:
Vezeti:
×
2021.10.16 Szombat . 12:01

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.10.15.)

A kicsit szűkebb múlt heti kínálathoz képest ezúttal jóval nagyobb merítésből szemezgethettünk. Nem is volt könnyű választani, de végül az egyre ezoterikusabb Coldplay, a szokás szerint sztárparádézó Santana, az eddig Billie Eilish bátyjaként és zenei mindeneseként villogó Finneas, valamint két hazai csapat, az EZ Basic és a Nunki Bay Starship újdonságait ajánljuk. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Coldplay – Music Of The Spheres (Parlophone / Warner)

Egy kicsit ellopta ma a reflektorfényt Adele a visszatérő kislemezével, de az új albumosok között mégis csak a Coldplay a legnagyobb név. Chris Martin és három társa immáron a kilencedik stúdiólemezével rukkolt elő – a Music Of The Spheres-en a frontember svéd névrokona, Max Martin producerkedett, ezenkívül rengeteg külső dalszerző segítette a csapatot. Ahogy a nemrég az űrben járt William Shatner, vagyis Kirk kapitány megjegyezte, „a végső határ az űr”, és bizony a Coldplay is ide merészkedik a lemez dalaiban. A space-pop lemez tematikáját egy fiktív csillagrendszer alkotja, amiben az egyes dalok különböző bolygókat személyesítenek meg. A Let Somebody Go-ban Selena Gomez, míg a My Universe-ben napjaink legnépszerűbb K-Pop brigádja, a BTS vendégeskedik, az albumot záró Coloratura pedig 10 percnél is hosszabb. Ambícióból akad bőven, ami pedig a zenekar jövő évi turnéját illeti, az jelen állás szerint minden idők legkörnyezetbarátabb koncertkörútja lesz.

EZ Basic – Resonance (szerzői kiadás)

Keveset hallottunk az utóbbi időben a Szarvas Árpád vezette EZ Basic-ről. A 2000-es évek hazai indie robbanás egyik jelentős hazai zenekara utoljára négy éve adott életjelt magáról, ezért kellemes meglepetés ilyen hosszú szünet után a ma megjelent Resonance. A csapat ötödik albumának producere George Shilling volt, aki korábban olyan nagyágyúkkal dolgozott együtt, mint a Blur, a Primal Scream vagy Steve Winwood – emellett már a Hello Heavy című 2010-es EZ Basic lemezen is közreműködött. A címet Hartmut Rosa német szociológus hasonló elnevezésű könyve ihlette, a dalokban pedig közreműködött Poniklo Imre és Szabó Benedek is. Az eredeti koncepció szerint egy intimebb hangulatú, akusztikusabb megszólalást képzeltem el a dalokhoz, sok vonóssal, de egy idő után úgy éreztem, sok lenne egy egész albumon keresztül, ezért idővel – a változatosság jegyében – előkerültek más zenei elemek is, mint például a soul, klasszikus indie-rock, vagy például western filmes témák”, nyilatkozta Árpi.

Finneas – Optimist (Interscope / Universal)

Elsősorban mindenkinek Billie Eilish jut az eszébe a Finneas szó hallatán, de lassacskán úgy tűnik, hogy az igencsak tehetséges dalszerző-báty önálló entitásként is helyet követel magának a popszíntéren. Hogy ez mennyire így van, azt jól jelzi a múlt heti cikkünkben szereplő James Blake klipje a Say What You Will című számhoz, melyben Finneas folyamatosan ellopja a reflektorfényt szegény James elől. A hivatalosan Finneas Baird O’Donnell néven anyakönyvezett, immáron kilenc Grammy-díjjal büszkélkedő művész 2019-ben jelentette meg debütáló EP-jét, az évek során kiadott egy tonna kislemezt, mostanra pedig végre elkészült bemutatkozó albumával, mely a pozitív töltetű Optimist címre hallgat. A végeredmény egy remekbe szabott énekes-dalszerzői poplemez, úgyhogy lassacskán ideje elgondolkozni, hova lehet majd helyet szorítani az újabb Grammyknek.

Nunki Bay Starship – From A Proper Distance (GrapefruitMoon Records)

A két női (Tóth Dóri, Várnai Szilvia), illetve két férfi (Huszár Ákos, Belegrai Gábor) tagot számláló, soulos/jazzes/hiphopos Nunki Bay Starship egy minialbumot jelentetett meg a mai nap folyamán. A From A Proper Distance egy kiforrott anyag lett, tele neo soul, R&B és pszichedelikus rockzenei hatásokkal. Amolyan terápiás jellegű lemezről beszélhetünk, a cím pedig az elmúlt időszak fizikai távolságtartására, de egyben a belső, láthatatlan küzdelmeink megoldására is utal, és fontos szerepet kap a környezet tudatosság is. „Mi ezt a kérdéskört abba az irányba próbáljuk bontogatni, hogy akár a mindennapi életben is kreatívabb gondolkodásra ösztönözzük a közönségünket”, nyilatkozták a zenészek. Az együttes október 28-án mutatja be élőben a lemezt a Fonóban.

Santana – Blessings And Miracles (Starfaith / BMG)

Ha van valaki, akit nem kell bemutatni, akkor az Carlos Santana. A legendás mexikói-amerikai gitáros a Woodstock fesztiválon tűnt fel Santana nevű zenekarával, és ugyan akadtak hullámvölgyek a karrierjében, a mai napig az egyik legelismertebb zenésznek számít a hangszerén. 1999 óta hív meg nagynevű popzenészeket az albumaira, és a ma kiadott Blessings And Miracles tracklistáján is lényegében egymásnak adják a kilincset a szupersztárok. Itt van Chris Stapleton, az újrázó Rob Thomas (ő énekelte a Smooth című slágert a Supernatural lemezen, és most egy Move című dalt ad elő), Steve Winwood, Ally Brooke, G-Eazy, a metallicás Kirk Hammett, Chick Corea; nem beszélve Carlos gyerekeiről, Salvador és Stella Santanáról.