Most szól:
Vezeti:
2021.10.20. Szerda 12:55

Ákos: Az utolsó békeév. Új középlemez és lyric video!

Miért szerepelnek Ákos új filmjében lányai? Mivel okozott fehér ájulást édesanyjának 16 évesen? És miért érzi olyan "tébolyult évnek" 2021-et mint a diplomaévét? Az Utolsó békeév megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztató igazán nosztalgiázós, mesélős hangulatúra sikerült ma délelőtt. A középlemezen a Fel a Szívekkel élő verziója és 3 új dal szerepel. A Nem én döntök c. számhoz lyric video is készült - amelyben először láthatók képek Ákos készülő kisjátékfilmjéből, a Taxis. c novellából írt Záróvonalból.

A Nem én döntök c. új dal szöveges videoját ma mutatta be újságírók előtt Ákos az Akváriumban.

Ez az első klip a  ma megjelent középlemez dalaiból.

"Régen volt olyan, hogy kislemez, meg nagylemez - és középlemez. Én a régi iskola híveként szeretném, ha tovább létezne az album intézménye. A középlemez az album felé vezető útról ad számot, hogy merre megyünk, merre tartunk " - mondta Ákos.

Az Utolsó békeév c. lemezen a Fel a szívekkel élő verziója után 3 új dal szerepel: a Nem én döntök mellett Ákos régi, bonanzás zenésztársa, Menczel Gábor zeneszerzői visszatéréseként készített Több nem is kell hallható, melyben Ákos három gitáron is játszik, köztük a borítón is látható acéltestű  dobrón.

A harmadik új dal, a címadó Utolsó békeév Ákos zenéje és hagszerelése a VoiSingers kórus közreműködésével.

A Nem én döntök klipjében pedig először láthatók képek Ákos már leforgatott filmjéből, a nemrég megjelent novelláskötetben is szereplő Taxis c. novella alapján írt Záróvonal című  kisjátékfilmből, melynek forgatása már lezajlott, de utómunkáira majd csak az idei Aréna Koncert (december 11) után kerül sor. A filmben egyébként Ákos két kislánya (Kata és Júlia) is szerepel majd.

"Nekem nagyon fontos a családi szál - mesélte Ákos - az Előkelő idegen c. klipben Anna és Kata szerepelt, a zenekari tagok családtagjai a Felemel klipjében, édesapám pedig A fénybe nézz -ben. Az idő múlásával jó felidézni ezeket a régi képeket. Apámat pedig már csak itt láthatom. "

És hogy miért rendez 2021-ben Ákos filmet? Mert igazából kamaszkora óta vágyott rá.

"16 évesen hazaértem a Láng Művelődési Házból egy retrospekítv Antonioni-Fellini- Pasolini vetítéssorozat után, és bejelentettem: filmrendező leszek. Anyám a biológiaórán nemsokkal ezelőtt megismert fehér ájulás tüneteit produkálta - mesélte a döntés pillanatáról.

Végül kompromisszumos megoldás született: a Vas utca és a jogi egyetem közt van a Corvinus - így a (jogász) szülők által szorgalmazott jogászi pálya és a vágyott filmrendezői szak helyett közgazdászként végezett - bár a diplomaévben már koncertezett a Bonanza Banzai-jal, és lemezkiadó céget is  alapított.

"Tébolyult év volt - körülbelül annyira, mint a mostani" - emlékezett.

És hogy miért tébolyult év a mostani? A nemrég megjelent novelláskötet, a koncertturnék és a nagykoncertek mellett filmet forgat - és 19-re még lapot húzott azzal, hogy a 15. jubileumra megjelenteti hamarosan a Még közelebb c. lemez teljes anyagát sávonként újrakevert, remasterelt verzióban, vinylen is. A projekt keretében egy 15 éves számítógépbe leheltek új életet, amely a hangsávokat őrizte mostanáig és mindent újrakevertek mai technikával és tudással. Dupla vinyl készül a remasterelt verzióból, amelynek D oldalán extra felvételek szerepelnek majd a Minden most kezdődik el korabeli, de újrakevert remixeiből.

Az albumot már legyártották Németországban, és úton van Budapestre. Ákos azt mondja: remélhetőleg ma este már az Akváriumban tartandó Utolsó Békeév Premier Esten már kézbe is lehet venni az első példányokat. Merthogy napra pontosan ma van a Még közelebb megjelenésének 15. évfordulója.