Most szól:
Vezeti:
×
2021.10.22 Péntek . 16:04

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.10.22.)

Ahogy azt már a korábbi években, sőt évtizedekben megszokhattuk, minél jobban megyünk bele az őszbe, annál több az izgalmas lemezmegjelenés. Ezen a héten a Biffy Clyro, Lana Del Rey, a Duran Duran és Elton John, magyar részről pedig a Bohemian Betyars újdonságait mutatjuk be. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Biffy Clyro – The Myth Of Happily Ever After (14th Floor / Warner)

Skócia egyik legsikeresebb rockzenei exportcikke a Biffy Clyro, melynek tagsága Simon Neil énekes-gitárosból, valamint a ritmusszekciót alkotó ikerpárból, James és Ben Johnstonból áll. A középiskolás koruk óta együtt zenélő tagok 2002-ben adták ki első lemezüket, a komolyabb áttörést pedig a Puzzle című negyedik album hozta meg nekik öt évvel később. A Biffy utóbbi három LP-je egyaránt eljutott a brit lista csúcsára, és hogy a zenekar mennyire lehengerlő élőben, azt már kétszer is megtapasztalhattuk a Sziget Fesztiválon. Bő egy évvel a 2020 augusztusában kiadott A Celebration Of Endings után már itt is a trió legfrissebb munkája, The Myth Of Happily Ever After címmel. A tagok elmondása szerint javarészt olyan dalokat tartalmaz, amik lemaradtak a tavalyi albumról, és lényegében annak a lemeznek a „lánytestvérének” tekinthető, tele pozitívan nihilista számokkal.

Bohemian Betyars – Gubancos (Fiatalok a Magyar Zenéért Egyesület)

A saját meghatározása szerint speed-folk-freak-punkot játszó Bohemian Betyars utoljára 2017-ben adott ki albumot, ezért már sokan izgatottan várták, hogy mikor érkezik a folytatás. A sokszor „magyar Gogol Bordellóként” is aposztrofált csapat tagjai egy kis zalai faluba vonultak el, hogy megalkossák új dalaikat – itt dolgoztak a karantén alatt, miközben mindannyian átestek a covid fertőzésen. Ezúttal kicsit több lett a borongós, keserédes szöveg, és ez a lemezcímen (Gubancos) is érződik. Az album nyolc dalt, valamint két bónuszfelvételt tartalmaz: az egyik egy közös élő felvétel a Parno Graszttal, a másik pedig Janus Pannonius költeményeiből állt össze. A Gubancos további érdekessége, hogy a stúdióköltségeket a zenekar egy kriptovaluta alapú online videojáték termékével fizette ki, az albumot megvásárlók pedig kapnak egy NFT kupont is. Lemezbemutató október 31-én az Akváriumban.

Lana Del Rey – Blue Banisters (Interscope / Universal)

Talán még a Biffy Clyrónál is nagyobb lelkesedéssel és gyakorisággal adja ki lemezeit Lana Del Rey. Márciusban mi is bemutattuk Chemtrails Over The Country Club című legutóbbi albumát, és Lana már júniusra ígérte a folytatást, a Rock Candy Sweetet, de az életmű nyolcadik darabja, Blue Banisters címmel végül „csak” most látott napvilágot. A borítón látható két kutya egyértelmű utalás Lana nagy példaképének, Kate Bush-nak a legendás Hounds Of Love artworkjére, még ha a zenei áthallás kevésbé hangsúlyos. A közösségi médiát az utóbbi időben bojkottáló amerikai énekesnő a Blue Banisters középpontjába a barátait és a családját állította, és így nem is meglepő, hogy a Sweet Carolina című záródal megírásába az édesapja és a húga is besegített. A Dealer című számban felbukkan az angol énekes-dalszerző Miles Kane, az egyik dal pedig érdekes módon egy Ennio Morricone átirat. Az eddig beérkezett kritikák szinte egyaránt lelkendező hangvételűek, ami azért is érdekes, mert Lana ezen a lemezen az újságíróknak is beszól.

Duran Duran – Future Past (Tape Modern / BMG)

Bőven találni csúcspontokat és hullámvölgyeket a Duran Duran karrierjében. Első, 1985-ig tartó korszakuk lényegében a sikerhalmozásról szólt, de aztán jöttek a tagcserék, a különböző mellékprojektek, és egy idő után már nem vetült rájuk olyan mértékben a reflektorfény, mint korábban. Az 1993-as, cím nélküli albumuk még visszaröpítette őket a csúcsra, de aztán igazából a 2000-es években, a korabeli line-up összeállásával nőtt meg ismét az ázsiójuk. Simon Le Bon, John Taylor, Nick Rhodes és Roger Taylor a hatodik iksz környékén is jó formának örvend, és ha a Duran új lemezzel jelentkezik, arra mindig érdemes odafigyelni. A Future Past immáron a 15. album az életműben, és a létrejöttét olyan legendás producerek segítették, mint Erol Alkan, Mark Ronson és a bajuszkirály Giorgio Moroder. A dalokban közreműködik a Blur gitáros Graham Coxon, a svéd popcsillag Tove Lo valamint a Chai nevű japán csajzenekar. Jó kis lemez, melyen a zenekar – szerencsére – továbbra sem akar elszakadni a nyolcvanas évekbeli gyökereitől.

Elton John – The Lockdown Sessions (Mercury / Universal)

A Duran Duran szinte eltörpülhet a 15. lemezével Elton Johnhoz képest, aki a 32. (!) albumával rukkolt elő. Már jó ideje megszokhattuk a legendás énekes-zongoristától, hogy figyelemmel kíséri a fiatalabb generációk munkásságát és hogy szívesen kollaborál másokkal – most lényegében erre a tematikára építette az új lemezét. A fő ihletforrás viszont a járvány volt, így talán senki sem lepődik meg azon, hogy az egyszerű, de találó The Lockdown Sessions lett a cím, a borítón pedig stílszerűen maszkban látható Sir Elton. Manapság már szinte az tekinthető egy album fokmérőjének, hogy hány neves szereplő működik közre rajta, és hát abból itt aztán van bőven. Dua Lipa, Nicki Minaj, Gorillaz, Charlie Puth, Years & Years, Miley Cyrus, Robert Trujillo (Metallica), Chad Smith (RHCP), Lil Nas X, Eddie Vedder (Pearl Jam), Stevie Nicks (Fleetwood Mac), Stevie Wonder bukkan fel többek között, és ezek tényleg csak a legnagyobb nevek. A 74 éves sztár az egyik friss interjújában úgy fogalmazott, hogy ezen a lemezen ő csak egy sessionzenész, akárcsak a karrierje elején, a 60-as évek végén, és így most egy szép kört írt le a több mint fél évszázada tartó pályafutása.

coverprhoto credit: Kolos Ádám