Most szól:
Vezeti:
×
2021.11.09. Kedd 11:36

Ez így OK?! - filter/nofilter. Fodor Imi vendége Sydney Van Den Bosch és Németh Dorottya!

Filter/nofilter. A közösségi média világában ma már nagyon nehéz eldönteni, hogy mi valódi, és mi nem az. A legtöbb felhasználó nem az igazi arcát mutatja a social felületeken, sokkal inkább egy úgynevezett “avatárja” van, amely tökéletes, a legkevésbé sem hétköznapi, és persze retusált, feljavított, hiba nélküli. De vajon Ez így OK? Vajon a 2021-ben influenszerekre és véleményvezérekre keresztelt Instagram-sztárok csupán marketing platformok, kirakat hírességek, egyszerű digitális tartalomkészítők, vagy ehhez az új szakmához tartozik egyfajta társadalmi felelősségvállalás is, amely elsősorban a követőkre és a fiatal generációkra irányul - erre a kérdésre keresi a választ az M2 Petőfi TV műsorának, az Ez így OK?!-nak első adásában a műsorvezető, Fodor Imre, valamint két vendége, Sydney Van Den Bosch és Németh Dorottya. Ez így OK?! - M2 Petőfi Tv, kedd, 21:35!

Filter / no filter

 Filter / no filter - ez is egy olyan kérdéskör, téma az Instagramon, amelynek mára két - ellentétes - követőtábora alakult ki a közösségi felületen. E két tábor egy-egy kiemelkedő képviselője beszél most arról, hogy számukra hogyan alakult ki a social media jelenlét, és mi az üzenet, amelyet közvetíteni szeretnének.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lengyel Dorottya (@nemethdorottya) által megosztott bejegyzés

“Amikor a kisebbik fiam megszületett, akkor lett elegem ebből az örökös megfelelési kényszerből, ami a sportból adódóan és a közösségi média által alakult ki bennem. Akkor elindítottam a #realbody projektet, és elkezdtem megmutatni kendőzetlenül, hogy nézhet ki egy női test szülés után, és egy láthatatlan pacsit adni a nőtársaimnak, hogy ne érezzék azt, hogy velük gond van. Azóta eltelt egy év, és ez az egész egy mozgalommá nőtte ki magát” - kezdi Németh Dorottya fitneszvilágbajnok, edző, akit több mint 63 ezren követnek Instagramon.

A teljes igazságot megmutatni nem egyszerű, de ha féligazságot kell mutatni, az majdnem nehezebb. Mi van akkor, ha modellként - amikor az Instagram egy munkaeszköz - elvárják az adott influenszertől, hogy lehetőség szerint a legesztétikusabb oldalát mutassa, de közben maradjon hiteles is, amennyire tud?

Sydney Van Den Bosch 152 ezer követővel egyensúlyozik ezen az autentikus libikókán, és bár hasonló nézeteket vall a valódiság és a közösségi média kapcsolatáról, mint Dorottya, az ő útja és eszközei, amelyen keresztül megmutatja a valóságot, némileg különböző.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sydney van den Bosch (@sydneyvandenbosch) által megosztott bejegyzés

">

 

“A mai világban sokkal vevőbbek az emberek a valódi tartalmakra. Igyekszem megmutatni én is azt, amit megtehetek, de rajongok az esztétikus dolgokért és minőségi tartalmakért. Persze nem szabad elmenni amellett, hogy nem minden arany, ami fénylik. Nem biztos, hogy egy-egy kép mögött ugyanaz a tartalom van, mint amit az emberek látnak - én azért igyekszem ezt megmutatni” - hangsúlyozza az egykori szépségkirálynő, aki szerint ijesztő, hogy ma az Instagram-hírességek a példaképek.

“Riasztó, hogy a mai világban a fiatalok az Instagramon találnak példaképeket, régen mi még újságokat nézegettünk híres emberekről, vagy a családunk mesélt kiemelkedő szereplőkről, akiknek az életútjuk kivételes volt. Ma már a közösségi médiában bárki kreálhat magának egy képet, aminek lehet, hogy köze sincs a valósághoz - a fiatalok pedig ebbe kapaszkodnak. Amikor én ezt elkezdtem, nem tudtam, mi lehet a végkimenetele - hogy ebből egy szakma, és gyakorlatilag egy anyagi megélhetés forrása lesz. Szerintem ez óriási felelősség” - teszi hozzá Sydney és kiemeli, neki is fontos, hogy gyakran visszarántsa a követőit a valóságba, de ezt legtöbbször privát üzenetek és Sztori-beszélgetések során teszi, mert a rossz pillanatait és a magánéletét már kevésbé engedi ki a kirakatba. A véleményvezér ehhez kapcsolódóan azt is bevallotta, hibát követett el, amikor otthagyta az iskolát annak idején, de jövőre visszaül az egyetemi padba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sydney van den Bosch (@sydneyvandenbosch) által megosztott bejegyzés

">

“Elvitt a média világa, azt gondoltam, hogy dolgozni fogok, jöttek a lehetőségek…” - magyarázza, de hozzáteszi, a munkák során rájött, hogy ez a business jóval összetettebb annál, minthogy kiposztol egy szép képet. Kőkemény meló van benne, amihez kell a háttértudás.

A közösségi média okolható az önképzavarért

A közösségi média 2021-ben szinonimája a megfelelési kényszernek és az önbizalomhiánynak, önképzavarnak - ebben mindkét fél egyetért, hiszen saját bőrükön tapasztalták az évek során az Instagram befolyásoló hatását. Ma viszont már küldetésük, hogy “kineveljék” ebből a szemléletből a fiatalokat, akik felnéznek rájuk, és felhívják a figyelmet arra, hogy óvatosan fogyasszanak tartalmat a felületen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lengyel Dorottya (@nemethdorottya) által megosztott bejegyzés

">

“Mindig azt mutattam meg a követőimnek, ahol épp tartottam. A versenyidőszakban a sport szeretetére motiváltam őket, majd az anyasággal sok minden változott. A terhesség miatt kialakult nálam cukorbetegség, hiperinzulinémia, az elmúlt négy évem hatalmas kálvária volt számomra a testemmel - amit nem tudtam nem megmutatni. Lehetett volna takargatni, szépíteni, pózokkal csalni, de nem akartam. Egész életemben testképzavarom volt, és azzal, hogy én ezzel kiálltam és megmutatom, nagyon sok fiatal lánynak tudok segíteni. Elindult egy folyamat, amit szeretnék továbbvinni, most már tudatosan” - magyarázza Dorottya, a kétgyerekes édesanya, aki hozzáteszi, azt is fontos szem előtt tartani, ki milyen tartalmat fogyaszt szívesen Instagramon.

Mert lehet, hogy valaki a nyers valóságra kíváncsi, míg más szeretne egy kicsit elveszni a digitális “álomgyárban”. Nem feladatunk megállapítani, melyik a jó és melyik a rossz. A lényeg inkább az, hogy tudjunk elvonatkoztatni a tökéletes képektől és hamis álarcoktól, amelyeknek érdemes mindig mögé is nézni. Ez így OK.

A FRISS-ben már láthattad, hogyan készült az első adás.

Ma este pedig megnézheted, milyen lett a végeredmény.

Ez így OK?! - filter/nofilter. Fodor Imi vendégei: Sydney Van Den Bosch és Németh Dorottya.  - M2 Petőfi Tv, kedd, 21:35!