Most szól:
Vezeti:
2021.11.09. Kedd 12:43

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.11.05.)

Amire négy évtizede rengetegen lélegzet visszafojtva vártak, most végre valósággá vált: megjelent az ABBA új lemeze. Szerencsére vannak egyéb izgalmas újdonságok is a héten: a Bullet For My Valentine, a Limp Bizkit, Diana Ross és Summer Walker lemezeit is nyugodt szívvel ajánljuk. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

ABBA – Voyage (Polar / Universal)

1972 és 1982 között lényegében letarolta a világot az ABBA: több tucatnyi sláger fűződött a nevükhöz, és ők lettek az első nem angolszász zenekar, amelyik meg tudta hódítani a világot. Ez elsősorban természetesen a két férfi tag, a Benny Andersson / Björn Ulvaeus dalszerző páros érdeme volt, de feleségeik, Agnetha Fältskog és Anni-Frid Lyngstad énekteljesítménye ugyanúgy kellett a sikerhez. A házaspárok egy idő felbomlottak, aztán maga az együttes is, viszont az ABBA népszerűsége töretlen maradt, amihez hozzájárultak a különböző musicalek és mozifilmek (pl. a Mamma Mia) is. Rengetegen bíztak abban (nem szóvicc), hogy lesz még folytatás, és ez nagy sokára így is lett: itt a csapat kilencedik lemeze, a Voyage. A dallamok most is bombasztikusak, nagyívűek és szépek; még akkor is, ha ezeket a számokat talán nem fogják annyian dúdolni, mint a régieket. Lesz koncertsorozat is, rendhagyó és nehezen értelmezhető jelleggel: a londoni Queen Elizabeth Olympic Parkban lehet majd fél éven keresztül megnézni az ABBA digitális avatárjait, vendégzenészekkel.

Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine (Spinefarm / Universal)

A metalcore élt, él és élni fog: többek között olyan zenekarok révén, mint a Bullet For My Valentine. A walesi brigád több mint három millió lemezt adott már el világszerte, és ebből jó sokat az Egyesült Államokban – három albumuk is bejutott az ottani top 10-be. A 2018-as Gravityt eléggé lehúzták a kritikusok, ezért Matthew Tuck frontember és társai úgy döntöttek, hogy ezúttal keményebbre veszik a figurát. Talán ez is eredményezte azt, hogy a friss, hetedik albumnak nincs címe – ha egy zenekar a karrierje későbbi fázisában ilyet lép, az általában valamilyen kreatív újrakezdést szokott jelölni. 48 percnyi brutalitást kapunk, és megérte a belefektetett energia, ugyanis az első reakciók alapján a rajongók és a kritikusok is egyaránt elégedettek – a BFMV ismét visszatalált a helyes útra.

Limp Bizkit – Still Sucks (Suretone / Universal)

Utólag, ennyi idő elteltével kissé már hihetetlennek tűnik, hogy az ezredfordulón a Limp Bizkit volt az egyik, ha nem legnépszerűbb együttes a világon. A Floridából induló nu metal csapat ontotta a slágereket: a Break Stuff, a Nookie, a My Generation, a Rollin’, a My Way és a Take A Look Around kiválóan elégítette ki a dühös tinédzserek pogózási igényeit, de aztán valami megtört, és a Results May Vary című 2003-as album már nem váltotta be hozzáfűzött reményeket. A piros baseballsapkát a popkulturális eszköztárba beemelő Fred Durst és csapata aztán már egyre ritkábban jelentetett meg lemezeket: a 2011-es Gold Cobrára nyolc, a ma kiadott, igencsak önironikus című Still Sucks-ra pedig már tíz évet kellett várni. Pedig már 2012-ben elkezdtek dolgozni rajta, viszont számos tényező hátráltatta a munkálatokat. A végeredmény szerencsére egyáltalán nem kellemetlen, sőt. A filmrendezőként is tevékenykedő Durst orgánuma még mindig olyan, mint egy túlzottan felbosszantott tinédzseré, a Don’t Change című INXS feldolgozás teljesen rendben van, és még kapunk egy viccesen béna interjút is Wes Borland gitárossal.

Diana Ross – Thank You (Decca / Universal)

Minden idők egyik legjelentősebb énekesnője Diana Ross, ehhez kétség sem fér. Karrierje a legendás Motown kiadó zászlóshajójával, a Supremes nevű lánycsapattal indult, akikkel olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Where Did Our Love Go, a Back In My Arms Again, a You Can’t Hurry Love vagy a You Keep Me Hangin’ On. Karrierje az együttesből való kiszállás után is szépen ívelt, szólódalai közül több (Ain’t No Mountain High Enough, I’m Still Waiting, Love Hangover, Upside Down, Endless Love, Chain Reaction) is felkapaszkodott az amerikai vagy a brit lista csúcsára. A veterán soulénekesnő utoljára 2006-ban jelentkezett albummal (I Love You), de ha saját számokat keresünk, akkor egészen az 1999-es Every Day Is A New Day-ig kell visszamennünk. Ezért is nagy szó a Thank You mai megjelenése, melynek egyéb érdekessége, hogy a produceri székben napjaink egyik legnagyobb zenei varázslója, az énekesnőnél kereken négy évtizeddel fiatalabb Jack Antonoff ült. Az albumon kétfajta hangzás keveredik: bizonyos dalok visszahozzák Ross nyolcvanas évekbeli lemezeinek a hangulatát, míg jó pár szerzemény amolyan antonoffos jelleggel kapott modern, 2020-as évekbeli soundot.

Summer Walker – Still Over It (LVRN / Universal)

Nem csak Cardi B kezdte sztriptíztáncosként a karrierjét, hanem Summer Walker is. A 25 éves atlantai énekesnő a YouTube-ról tanult meg gitározni, és 2018-ra készült el első mixtape-jével. Egy évre rá már Drake-kel készített közös dalt (Girls Need Love), dolgozott még Usherrel és Chris Brownnal is, valamint megjelent bemutatkozó albuma, az Over It, ami épp hogy csak lemaradt a Billboard lista első helyéről. 2021 fontos év Summer életében: egyrészt megszületett a kislánya, másrészt elkészült második lemezével, az elődjének címére hajazó Still Over Ittel. Egy modern R&B albumhoz dukál az impozáns vendéglista, lássuk a neveket, azok közül is csak a nagyobbakat: itt van a már említett Cardi B, továbbá SZA, Ari Lennox, Lil Durk, Pharrell Williams, Omarion és Ciara. A kritikusok le vannak nyűgözve, az NME 5-ből 5 csillaggal jutalmazta a lemezt, hozzátéve, hogy jelenleg vitathatatlanul Summer Walker a műfaj királynője.