Most szól:
Vezeti:
×
2021.11.19 Péntek . 19:09

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.11.19.)

Ez az ’A’ betűs előadók szezonja: a múlt héten tért vissza az ABBA, most pedig Adele régóta várt lemezének örülhetünk. Örülünk is: a Petőfi Rádióban Adele lemezért játszhatsz hétvégén! Az Óra Slágere játék nyereménye a vadonatúj album! A lemezpremierekben gazdag héten ezen kívül kaptunk még újdonságot egy aktív (Elbow) és egy feloszlott manchesteri zenekartól (Oasis), Robert Plant ismét Alison Krausszal állt össze, Sting új LP-jére pedig messze nem kellett annyit várni, mint a legutóbbira. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Adele – 30 (Columbia / Sony)

A négy évtizedes kihagyást követően visszatérő ABBA-hoz képest Adele új lemezére „mindössze” hat évet kellett várni, de a rajongók számára ez is egy túlontúl hosszú időszak volt. A 2015-ös legutóbbi albumot (25) egy monstre turné követte, ami még 2017-be is átnyúlt, azt követően viszont egy hosszabb szünetre vonult az énekesnő. Közben megházasodott és hamar el is vált, és állítólag már 2018-ban nekiállt a negyedik albumának, mely most végre megtalálható a boltokban és a különböző streaming felületeken. Az életkor tematika folytatódik: a lemez a 30 címre hallgat, noha Adele már 33 is elmúlt. A megújult külsővel jelentkező művésznőnek ezúttal is szupersztár producerek segítettek – többek között Shawn Everett, Inflo, Greg Kurstin és Max Martin. Szakítós albumról beszélhetünk, de a számokban vastagon szóba kerül az anyaság és a hírnévvel való küzdelem is. A legmeghatóbb dal vitathatatlanul a hat és fél perces My Little Love, amiben Adele a kisfiával beszélget a szülei válásáról. Nagy valószínűséggel nem csak 2021, hanem 2022 leghallgatottabb lemeze is a 30 lesz.

Elbow – Flying Dream 1 (Polydor / Universal)

A Manchesterben, illetve valójában az észak-angol várostól pár km-re fekvő Buryben alakult Elbow kereken két évtizede adta ki debütáló lemezét, és azóta lényegében egyszer sem tudott hibázni. Diszkográfiájukban jó és még jobb albumok találhatók – ha mégis ki kéne emelnünk csúcspontokat, akkor a One Day Like This című slágert tartalmazó 2008-as The Seldom Seen Kidet, a három évvel későbbi, gyerekkor tematikájú Build A Rocket Boys-t és a 2017-es Little Fictions-t említhetnénk. A Peter Gabrieles orgánummal rendelkező Guy Garvey és társai immáron kilencedik lemezüket tették le az asztalra, és a Flying Dream 1 is ugyanolyan melankolikus, mint az eddigi munkáik, viszont ahogy korábban, úgy most is megkapjuk a feloldozást. Az album egyik különlegessége, hogy található rajta egy The Seldom Seen Kid című dal, és ugyebár a fent említett korábbi album címét veszi kölcsön, ami természetesen  nem újszerű húzás a rocktörténelemben (lásd még Led ZeppelinHouses Of The Holy, vagy QueenSheer Heart Attack).

Oasis – Knebworth 1996 (Big Brother / Sony)

Összeállításainkban szinte mindig stúdióalbumok szerepelnek, viszont különleges kiadások esetében szívesen teszünk kivételt. 1996 nyarán Knebworth-ben került sor minden idők egyik leghíresebb koncertjére, bár valójában két fellépésről beszélünk. Ami jóval több is lehetett volna: állítólag két és fél milliós (!!) jegyigénylés futott be az Oasis fellépéseire, ami azt jelenti, hogy a 125000-es kapacitású Knebworth Parkban akár 20 koncertre is sor kerülhetett volna. A zenekar végül két bulit vállalt, és mint később kiderült, vitathatatlanul ez volt a karrierjük csúcspontja. Ráadásul ekkor még csak két lemezen voltak túl, vagyis – a zenei hasonlóság mellett – joggal érezhették úgy az együttes tagjai, hogy ők az új Beatles. A Knebworth 1996 című lemezen minden fontos dal elhangzik a Live Forevertől a Wonderwallig, a Supersonic-tól a Champagne Supernováig, stílszerűen kapunk egy Beatles feldolgozást, és az Oasis két dalt is előad az egy évvel később megjelenő harmadik albumáról. Sokak szerint a szóban forgó duplakoncertet követően fel kellett volna oszlaniuk, mert hát ugye a csúcson illik abbahagyni, de a két balhés tesó, Liam és Noel Gallagher még csinált öt, váltakozó színvonalú lemezt, és végül 2009-ben utálta meg egymást mindörökre.

Robert Plant & Alison Krauss – Raise The Roof (Warner)

Egyszer már sodorta egymás mellé a sors Robert Plantet és Alison Krauss-t – a Led Zeppelin angol frontembere és a neves amerikai bluegrass/country énekesnő 2007-ben készített először közös lemezt, Raising Sand címmel. Megérte fáradozniuk, ugyanis produkciójuk öt Grammy-díjat eredményezett, köztük a legnagyobb presztízsű év albuma kategóriában is elhódította a szobrot. A két zenész állítólag már 2009-ben nekiállt a folytatásnak, hogy aztán csak bő egy évtizeddel később induljanak be komolyabban a munkálatok. A ma megjelent közös album az elsőhöz hasonló Raise The Roof címet kapta. A producer ezúttal is T Bone Burnett volt, zeneileg továbbra is a folk, a country, a bluegrass és az americana a fő irányvonal, a páros pedig ismét javarészt feldolgozásokat ad elő – többek között olyan eredeti előadóktól, mint a Calexico, az Everly Brothers, Merle Haggard, Bert Jansch, Allen Toussaint vagy Lucinda Williams.

Sting – The Bridge (A&M / Universal)

Volt egy viszonylag hosszabb időszak Sting karrierjében, amikor nem adott ki hagyományos értelemben vett lemezt: a 2003-as Sacred Love-ot követően 13 évet kellett várni a 57th & 9th című albumra. Szerencsére most nem került sor ekkora szünetre, ráadásul az egykori Police-frontember a köztes időben kiadott egy közös lemezt Shaggyvel, és még egy önfeldolgozásokat tartalmazó válogatást is My Songs címmel. A ma megjelentetett The Bridge viszont ismét saját, önálló új dalok gyűjteménye, és a művész elmondása szerint jó sok minden hatott rá: a pandémia, személyes veszteségek, elzártság, elszakadás, valamint különböző politikai és társadalmi problémák. A címben szereplő híd természetesen szimbolikusan értendő, és azt a célt szolgálja, hogy az emberek megtalálják a hangot egymással. A még mindig kiváló fizikai formának örvendő énekes-basszusgitáros jövőre két koncertet is ad Magyarországon – az új és a régi dalokra is kíváncsiak vagyunk élőben.