Most szól:
Vezeti:
×
2021.11.26 Péntek . 18:02

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.11.26.)

Közeledik az év vége és az ünnepek – ilyenkor egyre több az olyan kiadvány, amelyet készítői már a karácsonyfa alá szánnak. Ilyen például a legújabb David Bowie boxszett, mely ráadásul egy hivatalosan soha ki nem adott lemezt is tartalmaz. Ezenkívül még bemutatunk új albumokat a Black Label Societytől, a Westlife-tól, valamint két olyan együttestől, melyeknek egyaránt a Deep szóval kezdődik a neve (Glaze, illetve Purple). Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Black Label Society – Doom Crew Inc. (Panworkz / Universal)

Zakk Wylde minden idők egyik legjelentősebb rock/metal gitárosa. Ozzy Osbourne kísérőzenészeként ismertük meg a nevét, de ő nem elégedett meg ennyivel: 1998-ban megalapította Black Label Society nevű zenekarát, melyben nem csak gitáros, hanem énekes szerepet is betölt. Folyamatosan változott körülötte a tagság, melyben rövid időre megfordult az Alice In Chains-es Mike Inez; valamint Robert Trujillo, mielőtt még a Metallicához csatlakozott volna. A ma kiadott Doom Crew Inc. a BLS immáron tizenegyedik albuma, és az az érdekessége, hogy Wylde elég komolyan bevonta a szólókba az együttes másik gitárosát, „Father” Dario Lorinát, vagyis egy igazi ikergitáros lemezt kaptunk most. A keményzenei ügyekben illetékes Kerrang magazin szerint a Black Label Society ezúttal is azt adja, amiben a legjobb: középtempós southern/groove metal dalokat hallunk, brutális riffekkel és szólókkal.

David Bowie – Brilliant Adventure (1992-2001) (Parlophone / Warner)

2015-ben, még David Bowie életében jelent meg a karrierjét összefoglaló boxszett sorozat első darabja, a Five Years (1969-1973). A legendás énekes-dalszerző 2016 januárjában hunyt el, így a Who Can I Be Now? (1974-1976) már a halálát követően került a boltokba. Évenként jöttek a kiadványok: 2017-ben a New Career In A Town (1977-1982), egy évre rá pedig a Loving The Alien (1983-1988), majd egy pár éves szünetet követően végre itt a folytatás, Brilliant Adventure (1992-2001) címmel. Az évszámokból már feltűnik, hogy az 1989 és 1991 között rögzített két Tin Machine lemez nem szerepel a dobozban, viszont megkapjuk a kilencvenes években rögzített szólóalbumokat: a Black Tie White Noise-t, a Buddha Of Suburbiát, az Outside-ot, az Earthlinget és az Hours-t. Az impozáns, 10 órányi anyagot magába foglaló szettben szerepel még egy BBC-s koncert, egy tonna kislemezdal és egyéb ritkaság, viszont a legizgalmasabb korong a Toy című, korábban hivatalosan soha meg nem jelentetett albumot tartalmazza. Jövőre várható a boxszett sorozat utolsó része, melyben Bowie 21. századi lemezei szerepelnek majd.

Deep Glaze – Arcadia (szerzői kiadás)

Itt most megint csalunk egy kicsit, ugyanis nem hagyományos értelemben vett nagylemezről, hanem ún. minialbumról van szó. A Deep Glaze a 2010-es évek első felében alakult – két itt élő görög származású fiatalember, Yorgos és Dimitris vezetésével. Kezdetben egy görög tradicionális zenekarban játszottak, de aztán maguk mellé vettek három további tagot (Balut, Zolit és Bencét), és 2015-re meg is jelentették bemutatkozó EP-jüket Deep Glaze néven. 2017-ben adták ki alteros, indusztriális, elektronikus, psych-popos dalaikat tartalmazó albumukat, a Pressure-t, most pedig végre megkapjuk a várva várt folytatást. A 24 perces Arcadia hat dalt tartalmaz, melyeket Yorgos és Dimitris immáron új tagokkal (Marcell, Ádám, Márk) rögzített. A cím Görögországra utal, na de lássuk, mit mond erről Yorgos: „Ha eljön az ideje, szeretnénk összerakni egy erősen görög hatású albumot, de arról is szó volt például, hogy régi számokat dolgozunk át ilyen módon. Addig is kísérletezünk a ritmusokkal, skálákkal, ami még belefér a mi kis pszichedelikus világunk hangulatába.”. Az új dalokban több a szinti, a keserédes szövegek témáiban pedig megtalálható a természetbe vágyódás, az ismeretlen felfedezése, a múló idő súlya és a lelki béke megtalálása. Lemezbemutató koncert 10-én a Turbinában, meglepetésvendégekkel.

Deep Purple – Turning To Crime (Edel / earMusic)

Minden idők egyik legjelentősebb hard rock zenekar a műfajteremtőnek tekinthető Deep Purple. Az együttes klasszikus korszakából mostanra hárman maradtak a lineupban: Ian Gillan énekes, Roger Glover basszusgitáros és Ian Paice dobos. Ritchie Blackmore gitáros 1993-ban, míg Jon Lord billentyűs 2002-ben távozott – utóbbi tíz évvel később elhunyt. A helyükön azóta az amerikai Steve Morse (korábban Kansas), illetve a Whitesnake-ben is megforduló Don Airey került. A DP töretlenül szállítja a lemezeket, és ha az 1976 és 1984 közötti időszakot nem számítjuk (a zenekar ekkor hivatalosan nem létezett), akkor csupán egyszer tartott hosszabb albumszünetet: 2005 és 2013 között. Legutóbbi lemezük, a Whoosh! tavaly augusztusban látott napvilágot, most pedig már itt az új munkájuk, a Turning To Crime, mely a zenekar történetében rendhagyó módon feldolgozásokat tartalmaz. A dalok eredeti előadói között megtaláljuk a Cream, Bob Dylan, a Fleetwood Mac, Bob Seger és a Yardbirds nevét. December 10-én az A38 Hajón lép fel Ian Paice, és a Purpendicular nevű, részben tribute csapattal, részben supergrouppal Deep Purple dalokat fog előadni.

Westlife – Wild Dreams (East West / Warner)

Végül pedig vegyük egy kicsit lágyabbra a hangulatot! Minden idők egyik legsikeresebb fiúcsapata a több Guinness rekorddal is büszkélkedő, 1998-ban alakult Westlife. Az ír srácok már az első lemezükkel berobbantak a popzenei színtérre, és ugyan a tengerentúlon ismeretlenek maradtak, Európában töretlen maradt a népszerűségük. Az első hét (!) kislemezük egyaránt brit number one lett, és a lista csúcsára olyan későbbi dalaikkal is felkapaszkodtak, mint az Uptown Girl, az Unbreakable, a You Raise Me Up vagy a Rose. A csapat 2012-ben feloszlott, de hat évvel később újra összeállt, és meg is jelentetett egy visszatérő lemezt Spectrum címmel. A mai napon érkezett meg a folytatás: az új kiadó segítségével piacra dobott Wild Dreams a pandémia következtében másfél éven keresztül készült, és az immáron a negyvenes éveik elején járó „srácok” szerint a dalok befelé tekintőek és reményt sugallnak a jövőre nézve. Ez az első Westlife album, ahol a tagok komolyabban is kivették a részüket a dalszerzésből, de persze kaptak professzionális segítséget is: a My Hero című számot nem akárkivel, hanem Ed Sheerannel közösen jegyzik.

coverphoto credit: Marjai Bálint