Most szól:
Vezeti:
×
2021.12.04 Szombat . 16:23

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2021.12.03.)

A héten egy kicsit keményebbre vesszük a hangvételt, többnyire rockos, metalos előadók újdonságait ajánljuk. A Rage Against The Machine-ből ismert Tom Morello, a metalcore-os Of Mice & Men, a kanadai Devin Townsend és a dán Volbeat mellett a kakukktojás a poposabb vizeken evező LP. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

LP – Churches (PIAS / SOTA)

Bő két hónapja a Budapest Parkban koncertezett Laura Pergolizzi, vagyis ismertebb művésznevén LP. A 40 éves amerikai énekes-dalszerző aznap este öt dalt is előadott a Churches című albumról, mely ma jelent meg a streamingszolgáltatóknál, illetve a lemezboltokban. Kiváló dalszerzőről beszélhetünk, LP ugyanis nem csak saját magának ír slágereket, hanem olyan szupersztároknak is, mint Christina Aguilera, Cher, Celine Dion, Leona Lewis, Rihanna vagy a Backstreet Boys. LP ezt nyilatkozta legújabb LP-jéről: „A Churches olyan számomra, mint egy barát. Egy olyan barát, aki átsegített egy nagyon nehéz időszakon – nemcsak az emberiség szempontjából, hanem a saját szemszögemből nézve is. Valós történeteket és felismeréseket tartalmaz, örömmel osztom meg veletek.

Tom Morello – The Atlas Underground Flood (Comandante / Mom+Pop)

2019 óta hivatalosan ismét létezik a Rage Against The Machine, a visszatérő koncertjei viszont egyelőre elmaradtak a pandémia miatt. Új anyagra nagy valószínűséggel nem számíthatunk a zenekartól, a gitárzseni Tom Morello viszont továbbra is aktív szólóban. The Atlas Underground című kollaborációs lemezsorozatát 2018-ban indította el, a Bruce Springsteent is szerepeltető második rész (The Atlas Underground Fire) bő másfél hónapja látott napvilágot, most pedig itt van a harmadik epizód The Atlas Underground Flood címmel. Neves vendégekből most sincs hiány, ráadásul a közreműködők igencsak egymástól távol eső műfajokat képviselnek. Itt van többek között az X Ambassadors, a Manchester Orchestra, Ben Harper, az IDLES, Rodrigo Y Gabriela, Alex Lifeson a Rush-ból és Kirk Hammett a Metallicából. A San Holo művésznévért mi kérünk elnézést.

Of Mice & Men – Echo (SharpTone)

2009-ben alakult az Of Mice & Men, és hamar a legnépszerűbb metalcore alakulatok közé emelkedett. A tagok soha nem tagadták meg nu metalos gyökereiket, és bevallottan olyan zenekarok a legnagyobb kedvenceik, mint a Deftones, az Incubus, a Korn, a Limp Bizkit, a Linkin Park vagy a Papa Roach. Az Of Mice & Men eddigi legsikeresebb munkája a 2014-es Restoring Force, mely egészen a Billboard top 5-ig jutott. A ma kiadott Echo az ötödik nagylemez a sorban, és ez az első albumuk, ami már egy új kiadónál, a SharpTone-nál jelent meg. Bizonyos szempontból rendhagyó lemezről beszélhetünk, ugyanis a dalok (köztük egy Crosby, Stills, Nash & Young feldolgozás) már megjelentek idén, három különböző EP-n. A zenészek szerint az Echo a veszteség és a szellemi gyarapodás témáit járja körül, de szóba kerül még rajta a szeretet és a múlandóság is.

Devin Townsend – The Puzzle / Snuggles (HevyDevy Records)

Az elmúlt 25-30 év egyik legjelentősebb gitárosa a kanadai Devin Townsend. Az énekesnek sem utolsó zenész Steve Vai mellett kezdte a pályát. Együttműködésük gusztustalan véget ért (nem térünk ki a részletekre…), Townsend pedig beindította különböző projektekkel (például a Strapping Young Laddel) tarkított szólókarrierjét. Érdekes módon Finnországban örvend a legnagyobb népszerűségnek, de az utóbbi három albuma már a brit top 50-be is bekúszott. Emberünk a mai napon két albumot is megjelentetett. A főleg a pandémiára reflektáló The Puzzle kaotikusabb, míg a Snuggles nyugodtabb dalokat tartalmaz. És ha ez még nem elég: egy amolyan multimédiás projekt részeként kísérőfilmek is várhatóak hamarosan, illetve a Puzzle-hoz egy képregény is kapcsolódik.

Volbeat – Servant Of The Mind (Vertigo / Universal)

Dánia egyik, ha nem legsikeresebb együttese a nemzetközi színtéren a Volbeat. A rock- és metalzenét rockabilly elemekkel vegyítő csapat 2013-ban futott be igazán Outlaw Gentlemen & Shady Ladies című ötödik albumával, melynek sikerére rátett még egy lapáttal az amerikai top 5-ig jutó következő lemezük, a Seal The Deal & Let’s Boogie. A Volbeattel legutóbb a Metallica tribute albumon találkozhattunk, de most már van saját új anyaguk is. A Servant Of The Mind érdekessége, hogy található rajta egy dán nyelven előadott dal, melyben közreműködik az Alphabeat nevű popcsapat rajzfilmkarakter orgánumú énekesnője, Stine Bramsen. A Loudersound kritikusa szerint már rég csinált ennyire jó albumot a Volbeat, ráadásul számos dalban az eddigi legkeményebb formáját nyújtja a zenekar.