Most szól:
Vezeti:
×
2021.12.06 Hétfő . 11:37

Elhunyt Kóbor János

Újabb pótolhatatlan veszteség érte a hazai könnyűzenei világot. 78 évesen elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A hírt a zenekar jelentette be hétfőn, nem sokkal 12 óra előtt.

Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten. A műszaki egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, de sosem dolgozott ezen a területen - már egészen fiatal korától kezdve kizárólag a zenének akarta szentelni az életét. Tagja volt a Ciklon nevű gimnáziumi zenekarnak, mely a legendárium szerint egybeolvadt a Próféta nevű együttessel, és ha minden igaz, így keletkezett az Omega. Mindez azt jelenti, hogy Kóbor a kezdetektől, vagyis 1962-tól számítva már tagja volt a csapatnak; eleinte még énekesként és ritmusgitárosként, később viszont már letette a hangszert, és maradt a mikrofonnál. Jellegzetes hangja, színpadi mozgása, valamint védjegyszerű hosszú göndör frizurája - melytől idősebb korában sem vált meg - alapvetően határozta meg az Omega produkcióját. Az együttes számos dalában közreműködött társszerzőként, és az ő frontemberi kvalitásai elengedhetetlennek bizonyultak ahhoz, hogy az Omega nem csak idehaza, hanem külföldön is komoly karriert fusson be. Egy év híján hat évtizedet töltött el a zenekarban - többet, mint bárki más az Omega tagjai közül.

Utoljára a Testamentum című tavalyi lemezen hallhattuk az énekhangját . Érdekesség vele kapcsolatban, hogy a nyolcvanas évek elején saját stúdiót alapított, melyben számos énekes és zenekar készített lemezt: többek között az akkor induló KFT együttes, akiknek első két albumán Kóbor produceri minőségben is közreműködött. Természetesen elsősorban mint az Omega énekesére tekint rá a nagyközönség - Benkő László és Mihály Tamás tavalyi halála után újabb pótolhatatlan veszteség érte a legendás zenekart.