Most szól:
Vezeti:
2022.01.07. Péntek 15:12

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2022.01.07.)

Az ünnepeket követően ismét beindul a lemezkiadás, megérkeztek az első 2022-es kiadású albumok. Idei első összeállításunkban szerepel két brit indie-rock zenekar (a Spector és a Twin Atlantic), az extravagáns RuPaul, a napjaink egyik legnagyobb popsztárjának tekinthető The Weeknd, valamint kapunk egy posztumusz kiadványt a legendás David Bowie-tól.

David Bowie – Toy (Parlophone / Warner)

A holnapi nap folyamán ünnepelné 75. születésnapját David Bowie, aki immáron hat éve nincs közöttünk. Érthető módon ezek a napok a visszaemlékezés jegyében telnek, és erre erősít rá a Toy című kiadvány. Melynek nem ez a legelső megjelenése: az album szerepelt a novemberben kiadott Brilliant Adventure boxszettben, most viszont már külön is elérhető. Története igencsak érdekes: az angol énekes-dalszerző 2000 nyarán rögzítette a dalokat, melyek nagy része önfeldolgozás volt, az 1964 és 1971 közötti, kevésbé közismert szerzeményeiből. Eredetileg 2001-ben jelent volna meg, de aztán Bowie otthagyta az EMI-t, és az anyag bekerült a páncélszekrénybe. 2011-ben valahogy kiszivárgott az internetre, most viszont végre meghallgathatjuk a hivatalos kiadást is. Bowie fetisisztáknak a Toy:Box címre hallgató deluxe kiadást javasoljuk, melyen további két lemez szerepel: az egyiken alternatív mixek, a harmadikon unplugged, illetve enyhén elektromos felvételek szerepelnek.

RuPaul – Mamaru (RuCo)

Mifelénk kevésbé ismert, de Amerikában óriási sztárnak számít RuPaul. Zenei karrierje a kilencvenes évek elején indult, legismertebb száma pedig a Don’t Go Breaking My Heart – a dalt Elton John eredetileg Kiki Dee-vel adta elő 1976-ban, aztán pedig 1994-ben ismét rögzítette, ezúttal RuPaullal. Mindkét verzió hatalmas sláger lett: az eredeti a number one pozícióig jutott az óceán mindkét partján, és a feldolgozás is befért a brit top 10-be. A színészként, modellként, műsorvezetőként és íróként is tevékeny RuPaul eddig tizenhárom albumot jelentetett meg, és ma megérkezett a tizennegyedik is, Mamaru címmel. Mindössze 31 perc hosszú és 10 dalt tartalmaz – a tőle már korábban megszokott dance-popos, diszkós, electro-house-os stílusban. Rajongóknak kötelező.

Spector – Now Or Whenever (Moth Noise)

Egy kis poptöri: Phil Spector a könnyűzene történetének egyik legfontosabb és legellentmondásosabb figurája. Producerként a nagyszabású wall-of-sound hangzás megteremtője, a Let It Be című Beatles album elrontója (Paul McCartney szavaival élve), aki gyakran fogott fegyvert a zenészekre a stúdióban, ha azok nem követték az utasításait. Egy évvel ezelőtt hunyt el, életének utolsó bő egy évtizedét börtönben töltötte gyilkosságért. A Spector nevű angol rockzenekar tagjai váltig állítják, hogy nem a hírhedt producerről nevezték el magukat, mi pedig ezt megpróbáljuk elhinni. A csapat 2011-ben alakult Londonban, és eddig két nagylemezt jelentetett meg: a 2012-es Enjoy While It Lasts-et, majd a három évvel későbbi Moth Boys-t. Jó hosszú kihagyás után érkezik most tehát a Now Or Whenever, mely a tagok szerint az első igazi gitáros lemezük, és nem csak folytatás, hanem egyben reboot is – az új dalok jóval pozitívabb hangulatúak, mint a korábbi szerzeményeik.

Twin Atlantic – Transparency (Staple Diet / Believe)

Most pedig menjünk északabbra, Skóciába, egész pontosan Glasgow-ba. Itt székel ugyanis a Twin Atlantic, mely 2007-ben alakult, és eddig öt nagylemezt jelentetett meg – ezek közül kettő bejutott a UK top 10-be is. A power popos indie rockot játszó csapatból tavaly kivált Craig Kneale dobos, így jelenleg csupán Sam McTrusty énekes-gitáros és Ross McNae basszusgitáros számít igazi tagnak. A zenekar hatodik albuma a Transparency címre hallgat, a munkálatokat a neves producer, Jacknife Lee vezényelte. A dalszövegek között felbukkan a düh, a kétségbeesés, az önbizalomhiány, a magány, a közösségi média és a brexit. Az NME kritikusa szerint ez a Twin Atlantic eddigi legfurább, legviccesebb és egyben legszimpatikusabb lemeze.

The Weeknd – Dawn FM (Republic / Universal)

Legutóbb akkor hallottunk The Weekndről, amikor szűk egy éve megjelentetett egy válogatást és fellépett a Super Bowlon, illetve amikor előbb bejelentett, majd törölt egy budapesti koncertet. Az Abel Makkonen Tesfaye néven anyakönyvezett 31 éves kanadai szupersztár közben persze szerepelt Kanye West legutóbbi lemezén, és más előadók (FKA Twigs, Rosalia, Aaliyah) dalaiban is felbukkant. Legutóbbi, 2020-as lemezére, az After Hours-ra rezonálva The Weeknd a legújabb albumának a Dawn FM címet adta, vagyis a késő éjjeli órákból most eljutottunk a hajnalba. A vendégek (Tyler The Creator, Lil Wayne) és a csúcsproducerek (Calvin Harris, Max Martin, Swedish House Mafia) mellett narrátorként tűnik fel a szintén kanadai Jim Carrey, aki The Weeknd jóbarátja és szomszédja is egyben. Az énekes-dalszerző szerint olyasmi hangulatot áraszt a lemez, mint amikor az ember ül a dugóban, és a rádióból áradó zene jelentheti a fényt az alagút végén. A borítón The Weeknd öregített arca látható – de az is lehet, hogy így néz ki hajnalban, egy túl jól sikerült afterparty után.