Most szól:
Vezeti:
×
2022.01.14 Péntek . 10:27

Magas és Mély - Prieger Zsolt

Akire az édesapja és Bob Dylan voltak a legnagyobb hatással - annyira, hogy könyvet ír épp róluk. Akinek az iskola volt a legnehezebb időszak az életében - és most mégis tanít. Az irodalom szerelmese, a könyvmoly - aki mégis zenei színpadon áll már majdnem 30 éve. Magas és Mély - Prieger Zsolt. M2 Petőfi TV, péntek, 20:40.

Az Anima Sound System alapítója, irodalmi estek szervezője, a zenei élet megkerülhetetlen alakja az Anima Soud System fornembere, író és performanszművész. Vajon milyen elképzelésekkel vágott neki az Anima alapításakor a zenei karriernek Prieger Zsolt? Hogyan találták ki az Anima jellegzetes, elektronikus alapokat kelet-európpai népzenei elemekkel ötvöző hangzásvilágát? Milyen esélyeket látott Szombathelyről berobbanni a magyar zenei életbe - és esetleg meg is maradni benne - 1993-ban?

Sőt: nemhogy megmaradni a zenei életben - de annak egyik vezető alakjává válni? Azt tudtad pl., hogy Prieger volt az, aki DJ Palotaival felavatta az A38 Hajót 19 évvel ezelőtt?

Prieger Zsolt azt mondja, így visszanézve számára a legnehezebb életszakaszt az iskolai évek jelentették. Most mégis egyetemen tanít - és Törőcsik Franciskával az ország középiskoláit járva mutatja be irodalmi estjeit. Mi vitte vissza az iskolákba? És mit tud adni a diákoknak?

Prieger Zsoltra saját bevallása szerint két ember volt a legnagyobb személyiségformáló hatással életében: az édesapja és Bob Dylan. Éppen könyvet ír róluk - amelyet hamarosan be is fejez.  Koltay Annának elmeséli, hogy különös, ellentmondásos viszony fűzi édesapjához. ahogy ő fogalmaz: stockholm szindrómás - de pozitív megközelítésben. Azt mondja: a bántások, amiket apjától elszenvedett, kellettek ahhoz, hogy azzá váljon, aki lett.

"Hálás vagyok a pofonokért és hálás vagyok a folyamatos kritikáért."

A Magas és Mélyben Zsolt mesél majd az irodalomhoz fűződő bensőséges viszonyáról, a lányával és a feleségével való közös munkáról, hitről és a vidéki élet nyugalmáról és szépségeiről is.

Egy igazán őszinte, mély létkérdéseket boncolgató életút-interjú a Magas és Mély-ben Prieger Zsolttal péntek este!

Magas és Mély- Prieger Zsolt. M2 Petőfi TV, péntek, 20:40.