Most szól:
Vezeti:
×
2022.01.17 Hétfő . 14:12

EZ ÍGY OK?!- #KUTYATARTÁS

A felelős állattartás témája állandó napirenden van a társadalomban. Sajnos sokszor olvasunk vagy hallunk különféle negatív történetekről ezzel kapcsolatban, és gyakran talán még akkor sem vagyunk jó gazdák, amikor azt gondoljuk. Az M2 Petőfi TV Ez így OK?! című műsorának legfrissebb adásában a helyes kutyatartás íratlan szabályait járja körbe Fodor Imi két vendégével, Juhász Toma kutyakiképző és Wolfie, a Punnany Massif oszlopos tagja.

“Kisgyerek korom óta mindig volt állatunk, édesapám állatorvos lett, nagyon szeretem az állatokat, de nem csak a kutyákat, az összeset. Az első kutyám menhelyi, akit megszúrtak és szemetesbe dobtak. Őt megmentettem, és tipikus problémák jöttek elő - húzott, hiperaktív volt, neveletlen. Elkezdtem vele kutyasuliba járni, és mondták, hogy ügyes vagyok, sokat fejlődött, csináljunk egy videót a YouTube-ra. Innentől elkezdődött minden” - kezdi Juhász Toma.

 

“Voltak kutyáim, de a felelős gazdáktól messze voltam. Most sem mondanám magam 100 százalékig felelős kutyatartónak, mert látom, hogy sok hibát vétek, de igyekszem odafigyelni” - folytatja Wolfie.

A kutyák bizonyítottan jó hatással vannak az emberre, nyugtató, pszichésen pozitív töltetet adnak, érzelmileg felhúznak. A kérdés, hogy mi mit adunk cserében? Egyáltalán való-e mindenkinek kutya?

“Ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie. Ha 16 órát dolgozik valaki, akkor talán nem kell bevállalni, mert az a kutyának se lesz jó. Neki is vannak igényei, amelyeket ki kell elégíteni” - hangsúlyozza a kutyakiképző.

“Én is sokat dolgozom, és régebben kaotikusak voltak a mindennapok, nem érdekelt, hogy délután kettőkor keltem fel, és mondjuk így eltelt pár nap. Bevállaltam egy jack russell fajtát, ami hideg zuhany volt. Viszont ad egy olyan plusz felelősségérzetet az embernek, ami egy önismereti kurzus is egyben. Rossz kutya nincs, csak rossz gazda - a mi feladatunk, hogy jó dolgokat hozzunk ki a kutyából” - teszi hozzá Wolfie.

Juhász Toma szerint fontos, hogy felismerjük, hogy ahogy minden ember, úgy minden kutya más. Különböző szemilységük van, amit meg kell tanulni kezelni. Az sem mindegy, miért tartunk kutyát. Ma már sokan “használják” őket gyerek- vagy akár társpótléknak is például.

“Meg kell húzni egy határt. Ha egy kutyust túlságosan szeretünk, akkor kialakulnak bizonyos szorongások egy idő után. Mind a gazdában, mind a kutyában. A Covid-helyzetben például ha nonstop együtt voltunk a kutyánkkal, majd kiszabadulunk, akkor a kutyában egy szeparációs szorongás alakul ki.”

A kutyatartásra ugyanúgy fel kell készülni, mint mondjuk egy jogosítvány megszerzésére. Egy élőlényről való gondoskodásról van szó, aki ugyanúgy kommunikál felénk, jelzéseket ad - ezeket is meg kell tanulni, melyik mit jelent.

“Ha tárgyként kezeljük a kutyát, az nagyon kevés. Az agyát is meg kell mozgatni. Nem arra figyelünk, hogy mi jó a kutyának, hanem önzők vagyunk” - magyarázza Wolfie, gondolataival pedig Toma is egyetért.

A lényeg, hogy megfelelően fel legyünk készülve, mielőtt kutyát veszünk / örökbe fogadunk, és figyeljünk rá, ismerjük meg a személyiségét. Ez így OK.

Ez igy OK?!- #KUTYATARTÁS. M2 Petőfi TV, kedd, 20:40.