Most szól:
Vezeti:
×
2022.01.23 Vasárnap . 15:16

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2022.01.21.)

Nagy örömünkre szolgál, hogy e heti cikkünkben két magyar zenekar újdonságát is bemutathatjuk – egyaránt új lemezzel jelentkezett a Platon Karataev és a Lóci Játszik. Szintén most adta ki legfrissebb alkotását az aranyos norvég énekesnő, Aurora, a Years & Years név alatt alkotó Olly Alexander, valamint a country-rockban utazó Kiefer Sutherland. Igen, az a bizonyos Kiefer Sutherland. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Aurora – The Gods We Can Touch (Decca / Universal)

Az Aurora Aksnes néven 1996-ban született norvég poptündér 2015-ben robbant be a köztudatba Runaway című számával, majd ezt a sikert még ugyanabban az évben megfejelte az Oasis-féle Half The World Away feldolgozásával, mely a John Lewis üzletlánc az évi karácsonyi slágere volt. 2016-ban már jött is az All My Demons Greeting Me As A Friend címre hallgató debütlemez, tele elbűvölő folktronica/dreampop dalokkal, melyek közül többet is a természetközeliség ihletett. Aurora 2018-ban adta ki az Infections Of A Different Kind (Step 1) című, albumhosszúságú EP-jét, melynek folytatásaként jelent meg egy évvel később a Different Kind Of Human (Step 2) címet viselő nagylemez. Az énekesnő tavalyelőtt fellépett az Oscar-gálán, és mostanra készült el The Gods We Can Touch című legfrissebb albumával. Végzet, komorság, covid, horror – ezek a témák nem szerepelnek rajta; ami azt jelenti, hogy ez (is) egy pozitív töltetű lemez lett, de azért komoly témákat is érintenek a dalok. Ha minden jól megy, Aurorát ismét megcsodálhatjuk élőben: július 23-án fellép a Campus Fesztiválon.

Lóci Játszik – Színes, magyarul beszélő (Gold Record)

Csorba Lóránt, becenevén Lóci 2014-ben bukkant fel a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film dalszerzőjeként, illetve mellékszereplőjeként. Ugyanabban az évben alapította meg Lóci Játszik nevű zenekarát, mely jelentős mértékben az Emil.Rulez! zenei örökségét viszi tovább, csak többnyire pörgősebb dalokban. A hamar univerzális koncertkedvenccé avanzsáló csapat 2015-ben adta ki debütalbumát Hadd legyek arról híres címmel. Ezt követte egy évvel később a Krokodil, majd a 2019-es Rózsa utca. Most pedig három év elteltével itt a negyedik mű, a rádióműsoros betétekkel és reklámokkal tarkított Színes, magyarul beszélő. A zenekar továbbra is kirobbanó formában van, és nem lepődnénk meg, ha az olyan dalok, mint a Gedeon, a Túl sok a városban a diszkó, a Ha csak vihar lenne vagy a Bánat, oh hamarosan óriási közönségkedvenccé válna a koncerteken. Február 3-án lemezbemutató buli az A38 Hajón.

Platon Karataev – Partért kiáltó (szerzői kiadás)

A Czakó-Kuraly Sebestyén (aka Cz.K. Sebő) és Balla Gergely vezette Platon Karataev 2016-ban jött létre, és egy évre rá már elő is rukkolt For Her című bemutatkozó lemezével. Két évvel később jött az Atom című folytatás, most pedig itt a Partért kiáltó című harmadik album, mely két elődjével ellentétben magyar nyelvű dalokat tartalmaz. Az indie-rockos zenében utazó csapat ezúttal olyan témákat boncolgat a szövegekben, mint az énvesztés, a határtalansággal való találkozás, valamint az azonosság- és egységélmények. „Azt érzem, hogy megint ugrottunk egyet az Atoms-hoz képest; még ha kisebbet is, mint amekkorát az első két lemez között. Egyrészt a magyar dalszövegek révén sokkal mélyebben tudunk kapcsolódni a dalokhoz, másrészt a hangzásban is megtaláltuk azt, amit eddig kerestünk. Számomra ezzel a lemezzel érett be a Platon igazán”, nyilatkozta Balla Gergely énekes-gitáros. A zenekar január 28-án mutatja be az új dalokat az Akváriumban.

Kiefer Sutherland – Bloor Street (Cooking Vinyl)

Állj mellém, Az elveszett fiúk, Egyenesen át, Egy becsületbeli ügy – ezekből a filmekből ismerhettük meg Kiefer Sutherlandet, a nem kevésbé legendás Donald fiát, aki a mozivászon mellett a tévéképernyőn is óriási sikert aratott, a 24 című sorozat főszereplőjeként. A londoni születésű kanadai sztár meglehetősen sokáig várt a zenei karrierrel: már majdnem ötvenéves volt, amikor megjelentette countrys, americanás dalokat tartalmazó bemutatkozó albumát, Down In A Hole címmel. Sutherland ezt követően turnéra indult, és annyira belejött a zenélésbe, hogy 2019-re már előrukkolt a folytatással, a brit top 10-be is bejutó Reckless & Me-vel. A neves torontói utcáról, a Bloor Streetről elnevezett harmadik lemezen az énekes-gitáros-dalszerző-színész a megkezdett úton halad tovább, és vérbeli filmes módjára a dalokban a történetmesélést helyezi előtérbe. A turné Magyarországot sajnos nem érinti – Kiefer hozzánk legközelebb a bécsi Gasometerben lép fel, február 23-án.

Years & Years – Night Call (Polydor / Universal)

Az 1990-es születésű Olly Alexander húszéves korában indította be Years & Years névre hallgató, electro-popos hangzású projektjét. Az angol-énekes dalszerző rendkívül széles palettáról merít ihletet: kedvencei között egyaránt megtalálható Janet Jackson, Marilyn Manson, a Pet Shop Boys, a Radiohead, Britney Spears és a Beatles is. A 2015-ös Communion című bemutatkozó album és az arról kimásolt King egyaránt number one helyezést ért el az Egyesült Királyságban, majd a három évvel későbbi Palo Santo is nagy sikert aratott. A 2021 óta színtiszta szólóprojektnek tekinthető Years & Years harmadik nagylemeze a mai nap folyamán látott napvilágot, Night Call címmel. A Standard kritikusa szerint igazi éjszakai album született: Olly megpróbál visszaráncigálni minket a klubokba, és mindent elkövet, hogy ne csak ő, hanem mi is jól érezzük magunkat. A különböző extra kiadásokon megtalálunk egy duettet Kylie Minogue-gal, valamint az It’s A Sin című Pet Shop Boys klasszikus feldolgozását Elton Johnnal közösen (trivia: a színészként is tevékeny Olly főszerepet játszik az It’s A Sin című tévésorozatban, mely nálunk Ez bűn címmel ismert).