Most szól:
Vezeti:
×
2022.01.24 Hétfő . 13:32

Ez így OK?! - vegán/nem vegán

A vegán életmód az utóbbi egy-két évben kifejezetten népszerűvé vált - fogalmazhatunk úgy is: divat lett. Ha meghalljuk, vagy olvassuk a kifejezést, akkor sokan rögtön az egészséges táplálkozásra asszociálnak. A fogalom kapcsán számos kérdés merült fel, az elterjedésével exponenciálisan megnőtt a közösségi médiában a vegán influenszerek és véleményvezérek száma és dokumentumfilmek is készültek a vegán életmód jótékony hatásairól. De hogy jó-e ez? És kinek jó? Ez így OK?! - vegán/nem vegán. Buday Péter séf és Rimóczi Zsófi vegán influenszer érvei. M2 Petőfi TV, kedd, 20:40.

A vegán / nem vegán témában ezúttal két ellentétes véleményt képviselő szakember lesz Fodor Imi vendége. Mindketten  alaposan kifejtik majd az általuk követett életmóddal kapcsolatos érveket -  a végén pedig megpróbálnak valamilyen konszenzusra jutni. Rimóczi Zsófi vegán influenszer, digitális tartalomkészítő és Buday Péter séf ütköztetik majd az érveiket.

Mindkét szakértőnek markáns véleménye, hite van a saját oldalát illetően, Zsófi például a veganizmuson belül is egy szűkített csoportot képvisel. Azt mondja, ő abszolút a gyümölcsevésben hisz, élt eszerint korábban, és ez az életmód volt a legkedvezőbb számára egészségügyileg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

zsó (@rimoczizsofi) által megosztott bejegyzés

“Nekem ebben a kérdésben puritán a felfogásom, a gyümölcsevést helyezem a legmagasabb szintre. Most nem így élek, de éltem így -  a legjobb volt. Tapasztalatból beszélek, de számos kutatás is alátámasztja az érveimet - sokat is olvastam erről” - kezdi az influenszer.

Ezzel szemben Péter úgy gondolja, az ember mindenevő, és ő is minden finomságot megkóstol, ami emberi fogyasztásra alkalmas.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Péter Buday (@budaypeterofficial) által megosztott bejegyzés

Azt, hogy miért lesz valaki vegán és folytat húsmentes életmódot, számos tényező befolyásolhatja. Zsófinál több szempont is bekerült a képbe.

“Az eredeti indokom főként etikai volt, aztán később jöttek az élettani hatások és a környezetvédelem is. Sok ága van az életmódnak, ami miatt válthat erre valaki. Én hat éve változtattam, most már főként az egészségügyi dolgok miatt csinálom a növényi alapú étkezést. Nagyon jó hatással van a szervezetemre, olyan szinten, mint semmi más. Korábban migrénes voltam, felborult a hormonháztartásom, az energiaellátásom is alacsony volt. Ma már nincsenek ilyen problémáim” - hangsúlyozza.

Sokan állatjóléti okok miatt lesznek vegánok, de Buday Péter kiemeli, hogy a húsfeldolgozáshoz nem magunknak szükséges elpusztítani az adott állatot.

“Ha nekem kellene megölnöm az állatot, akkor biztosan én is vegán lennék, mert nem tudnám megtenni. De ha adott már egy hús, akkor azt fel lehet dolgozni, és fel is dolgozom, nem mehet kárba” - mondja a séf.

 

A lényeg: egyik oldal sem jó vagy rossz. Az a fontos, hogy tiszteletben tartsuk egymás döntését - akár vegánok vagyunk, akár nem.

Ez így OK?! - vegán/nem vegán. M2 Petőfi TV, kedd, 20:40.

 

cover: BULBFISH fotója a Pexels oldaláról