Most szól:
Vezeti:
2022.02.16. Szerda 13:07

Magas és Mély - Balanyi Szilárd

A jazztanszak előkészítőtől a Quimby-ig, a zenekari munkától a szólókarrierig, a bulizástól a gyereknevelésig - az elmúlt 30 év hullámhegyei és hullámvölgyei 30 percben Balanyi Szilárddal a Magas és Mély-ben! Vajon miben hasonlít egy zenekar és egy házasság működése? És milyen lesz az új Szilárd lemez, a "Na, ez az!" ? Magas és Mély - Balanyi Szilárd. M2 Petőfi Tv, péntek, 20:40!

Balanyi Szilárd gyerekkora óta zenélni szeretne. Háromszor jelentkezett a Zeneművészeti jazz-tanszakára - de nem vették fel.

"Teljesen igazuk volt, hogy nem vettek fel - mondja most visszanézve Szilárd - hiszen ott olyan zongoristákkal kerültem össze, akik világszínvonalon zongoráztak. Nem is értettem, hogy mit keresek itt - csak akkor nem volt más ötletem. Ha zene - akkor zeneművészeti - jazz-tanszak. De esélyem sem volt. Nekem végül egy más utam volt a zene felé."

A másik út, a valódi lehetőség viszont Szén Molnár Tamás ( a Quimby szaxofonosa) jóvoltából kopogtatott be az ajtón - a szó szoros értelmében.  Tamás  ifj. Rátonyi Róbert zongoratanárhoz, a zeneművészeti főiskolai előkészítő órára nyitott be azzal a kérdéssel, hogy nem tud-e valakit, aki zongorázna egy kezdő zenekarban.  És épp Szilárd ült a hangszernél - úgyhogy megkérdezték őt.

"Belevágtam - mondja Szilárd - végülis - gondoltam - mit veszthetek?! A többit pedig már : tudod."

Balanyi Szilárd 1994 óta tagja a Quimbynek, és mellette 2000 óta szólókarrierjét is egyengeti.  A Magas és Mély-ben Koltay Annával kielemzi az elmúlt közel 30 évet. Hogy jutott el a Quimby a 20 fős nézőközönség előtt tartott kiskoncertektől a fesztiválok és az Aréna Nagyszínpadáig?

" Nekünk végig kellett járni minden lépcsőfokot szépen, lassan - meséli - ezért nem volt olyan pillanat amikor fejbecsapott volna a siker , mi ezért megdolgoztunk. Valahogy nem hagyta az élet, hogy mi elfelejtsük, hogy honnan jöttünk. "

A zenekar hullámhegyeiről és hullámvölgyeiről Szilárd azt mondja, hogy a zenekari munka is olyan, mint egy házasság.

" Ha nem figyelsz oda a másikra és mindenki csak a saját álmait kergeti, akkor szétesik - ahogy ez nálunk is megtörtént. Úgy vagyunk vele, hogy túléltünk már annyi mindent - nyilván ezt is túl fogjuk élni. Beszélgetünk- viszonylag gyakran."

Hogy jött a zenekar mellé a szóló, milyen volt a Szilárd halmazállapot c. első, 20 éve felvett szólólemez - és mennyire tölti fel a szóló munka?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szilárd Balanyi (@balanyiszilard) által megosztott bejegyzés

A zene mellett Anna és Szilárd beszélget még gyerekekről, óvodáról, gyereknevelésről. Vajon hogy lehet az, aki a munkában nagyon precíz, ott felejt néha egy-egy játékot az oviban? Mennyire fontos a rend, a  tisztaság - és a rend az íróasztalon a munkához? És mennyire az élethez? És vajon mennyire nehéz egész nap kisgyerekekkel lenni? És persze az is kiderül, milyen lesz az új Szilárd lemez, a "Na, ez az!" ?

Magas és Mély - Balanyi Szilárd. M2 Petőfi Tv, péntek, 20:40.