Most szól:
Vezeti:
2022.04.25. Hétfő 15:07

Ez így OK?! - #gyereksztárok

Számtalan olyan hírességet ismerünk, aki nagyon fiatalon vált világsztárrá. Gyerekként talán még nehezebb feldolgozni a hirtelen jött sikert, a rengeteg rajongót, pénzt, csillogást - és persze a magánszféra jelentős zsugorodását. Nyilván mindennek megvan az előnye és a hátránya, de hogy pontosan melyek ezek, és hogyan kell kezelni szülőként akár egy ilyen életet, helyzetet? Az Ez így OK?! legfrissebb adásában Korsós Judit, azaz Lola és Spáh Dávid beszélget! Ez így OK?! - #gyereksztárok. Lola, Spáh Dávid. M2 Petőfi Tv, kedd, 20:40.

Lola és Dávid is tapasztalatból tudnak beszélni a gyerekkori hirtelen jött sikerről. Dávid a Família Kft. gyereksztárja volt - ma pedig televíziós rendező.

Dávid - elmondása szerint - soha nem volt egyedül ebben az egész helyzetben, hiszen mindig ott volt mellette az ikertestvére, akivel együtt kezdték a munkát, és aki mai napig a kollégája.

“Amikor belevágtunk, a szüleinknek volt egy komoly körömrágása, arra emlékszem - persze érthető, kb. 12 évesek voltunk. Nem voltak benne biztosak, hogy ez egy jó ötlet, viszont azt jónak látták, ha egy kicsit kizökkenünk a hétköznapi iskolai életből. Egyébként vitt egy más rendszert és fegyelmezettséget a mindennapjainkba, már ezért is hasznos volt” - meséli Dávid, visszaemlékezve a Família Kft-s kezdetre.

Lola 10 évesen már a Népstadionban énekelte a Himnuszt, és soha nem volt számára kérdés, hogy énekesnő legyen-e.

“A nővérem mindenféle külföldi versenyekre vitt el. Hat évesen nyilván nem fogod fel, hogy mi történik, nekem ez egy tök jó játék volt, az általános iskolában egyébként sem találtam fel magam. Az élet számomra annyira csak ezt az utat adta, hogy nem volt más…” - teszi hozzá Lola, aki nem teherként élte meg gyerekként a korai sikereket.

“Más voltam, mint a mai 16 évesek. Nem úgy fogtam fel, hogy ez egy teher, vagy hogy van ennek veszélye is. Egyszerűen jól tudtam élni az összes lehetőséggel” - hangsúlyozza.

“Nekünk nagyon tetszett a környezet, és az a munka, amit láttunk a forgatásokon. Számunkra izgalmas volt látni, mit csinálnak a felnőttek körülöttünk, és hamar kiderült, hogy a szakmával szeretnénk majd foglalkozni. Kiderült, hogy amiben jól éreztük magunkat, az egyébként munka” - magyarázza Dávid.

Lola azt mondja, ő egyébként nem találta meg a közös hangot a vele egykorúakkal régen.

“Nem sok osztálytársam támogatott engem, de ez segített. Annyira akartam zenélni és szabadulni a közegtől az iskolában, hogy keményen tanultam érte” - vallja be az énekesnő-műsorvezető.

Dávidnál  ez másképp volt: ő küzdött a társai figyelméért.

“Én nagyon szerettem volna, hogy elfogadjanak a többiek. Mindig volt egy szakadék közöttünk, azt éreztem, hogy furcsán néztek rám. Aztán később megértettem persze, miért.”

Abban mindketten egyetértenek, hogy ma sokkal nehezebb gyereksztárnak lenni, mert a közösségi média plusz platformot biztosít arra, hogy a negatív kritikát bárki megfogalmazza - és bármikor. Ezt pedig nem könnyű feldolgozni és a helyén kezelni egy tinédzsernek.

Szülőként / felnőttként a feladatunk az, hogy felkészítsük a környezetünkben az ilyen gyerekeket a hírnévvel járó következményekre - pozitív és negatív dolgokra egyaránt, és ne engedjük el a kezüket később sem. A hirtelen jött sikert még egy felnőttnek sem egyszerű elraktározni, nem egy tizenévesnek, aki épp csak kezdi felfedezni a világot - és önmagát.

Ez így OK?! - #gyereksztárok. Lola, Spáh Dávid. M2 Petőfi Tv, kedd, 20.40.