Most szól:
Vezeti:
×
2022.05.17. Kedd 08:54

Ez így OK?! – #újrakezdők. Marge, Csorba Lóci

A zenész-szakma szépségei és árnyoldalai Marge és Csorba Lóci szemével. Marge kisvárosban énekelgetve a biciklin önkifejezés lehetőségére vágyott, mikor zenélni kezdett. Lóci szerint viszont a fiúk azért ragadnak gitárt eleve, mert sikerre vágynak – eleinte „csak” a csajozás terén. Gimisként a tábortűz királya akarsz lenni – de aztán később ráébredsz, hogy ezt jó csinálni és fantasztikus lehetőségek nyíltak meg előtted. Milyen élmény a színpadon átélt közös zenélés? Milyen az a flow, amit utána mindig újra és újra érezni akarsz? Mennyire fontos a siker – és törvényszerűen kell-e előtte pár bukás is? Ez így OK?! – #újrakezdők. Marge, Csorba Lóci. M2 Petőfi Tv, kedd, 20:40.

Vajon milyen motiváció kell ahhoz, hogy az ember addig kezdje a karrierjét újra és újra, míg sikeres nem lesz? Az eredetileg portugál-filmtörténet szakpáron végzett Csorba Lóci - aki a Lóci játszik előtt még esküvői zenekarban is zenélt - igazán nagymester ebben a műfajban.

- Volt olyan zenekarom, amelynek több neve volt, mint fellépése -  meséli nevetve az Ez így OK?! adásában - mert persze, valamire rá kellett fogni a kudarcot, hogy a név nem jó - nem pedig az a baj, hogy nem tudunk zenélni....

Lóci szerint azonban a kudarcok valahol kellenek - mert ezek nélkül az ember nem vált volna azzá, akivé vált. Tanulni lehet belőlük - és ez nem üres közhely.

- Van itt egy ilyen érési folyamat - mondja Lóci - és nem 16 vagy 18 évesen kellett, hogy sikeres legyek, amikor még tök béna voltam. És ez így OK. 

Marge azt mondja, ő akkor vált siker-függővé, mikor az színpadon először érzett rá arra, micsoda flow-ba kerülhet az előadó, ha azt csinálja amit szeret és ez tetszik a közönségének.

- Mikor megéreztem ezt a flow-t, onnantól mindig ezt  kerestem - mondja Marge - és a siker innentől kezdett érdekes lenni, hogy ha sikeres tudok lenni, akkor  többet lehetek színpadon és  többet énekelhetek.

Marge-nak egyébként jóval korábban, általános iskolában  Gálos Ádámmal - (későbbi Intim Torna Illegál dobos) volt közös punkzenekara.

-Én gitároztam és üvöltöttem - emlékszik vissza Marge - ő pedig dobolt. És mikor kiderült, hogy zenélünk, akkor az egyik tanár szólt, hogy játsszunk az évzárón - szóval már az első bandám sikeres volt - emlékszik vissza nevetve.

Vajon min múlik, hogy az ember elsőre sikeres lesz-e abban, amit csinál - vagy kell néhány vargabetűt tennie, mire befut?

- Nekem másképp, máshol voltak bukásaim - mondja - a Marge-ban volt az, hogy több arcot ki kellett próbálnom, nem tudtam annyira jól énekelni, amennyire  jó voltak a zenésztársaim , aztán komolyzenészekkel próbálkoztam -mindig mást akartam.

Mit tanított az élet Lócinak - és mit Marge-nak a siker természetéről? Hogy maradhat egyensúlyban az, aki sikeres lesz? És vajon mennyire korlátozza az alkotói szabadságot a siker ?

Ez így OK?! – #újrakezdők. Marge, Csorba Lóci. M2 Petőfi TV, kedd, 20.40.