Most szól:
Vezeti:
×
2022.06.19. Vasárnap 15:11

Hallgasd velünk – Heti zenei friss (2022.06.17.)

Legújabb összeállításunkban a szólóelőadók dominálnak, de aki követi a kortárs poptendenciákat, annak ez nem lehet meglepetés. Itt van az előzetes bejelentés nélkül új albumot villantó Drake, a rendhagyó módon meditációs lemezzel jelentkező és amúgy szintén kanadai Alanis Morissette, a nem kevesebb mint harminc új tracket ránk zúdító Logic, az angol popsztár Calum Scott, valamint zenekari részről az immáron trióvá zsugorodott Foals. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Drake – Honestly, Nevermind (OVO / Universal)

Bő kilenc hónapja csak, hogy Drake megjelentette legutóbbi albumát, a Certified Lover Boy-t, és máris új anyaggal jelentkezik. Az eredetileg az Aubrey Drake Graham névre hallgató kanadai rap szupersztárnak időközben még egy pár kollaboráció is belefért olyan előadók dalaiban, mint Young Thug, Majid Jordan, Gunna, DJ Khaled és Future. A most kiadott Honestly, Nevermind lényegében bejelentés nélkül került fel a zenei streaming felületekre – Drake mindössze egy nappal a megjelenés előtt fedte fel az új LP kilétét. Az albumot a tavaly elhunyt divattervező, Virgil Abloh emlékének ajánlja, és érdekes módon csupán egy dalban bukkan fel vendég, aki nem más, mint 21 Savage. A szokásos hiphop elemek mellett ezúttal house, techno, R&B és egyéb tánczenei motívumok is felbukkannak. A tavalyi lemez nem kapott jó kritikákat, és egyelőre úgy tűnik, az Honestly, Nevermindot sem fogadják a kegyükbe az újságírók, de ettől még szinte biztos, hogy idén is Drake lesz az egyik, ha nem a legtöbbet streamelt előadó.

Foals – Life Is Yours (ADA / Warner)

Az eredetileg öttagú Foals legutóbbi albumait, a két részben kiadott Everything Not Saved Will Be Lostot már kvartettként készítette el, azóta pedig újabb tag hagyta el az oxfordi csapatot. Eddie Congreave billentyűs/basszusgitáros tavaly lépett ki, ráadásul nem akármilyen indokkal: inkább a közgazdasági tanulmányaira akar koncentrálni. Új tag nem jött a helyére, a Foals tehát jelenleg trióként funkcionál (a koncerteken nem kevesebb, mint négy zenész segíti ki őket, többek között az Everything Everythingből ismert Jeremy Pritchard, valamint a Jagwar Ma basszusgitárosa, Jack Freeman). Ahogy Drake, úgy a Foals is a hetedik albumát jelentette most meg. A Life Is Yours az eddigi legtáncosabb, legpoposabb lemez a görög származású Yannis Philippakis vezette együttestől, a dalok pedig biztosan nagy sikert fognak aratni az indie diszkókban, ha egyáltalán vannak még olyanok. „Ezek a számok passzolnak házibulikhoz, kerti sütögetésekhez, vízpart felé irányuló autózásokhoz – segítenek elfelejteni a maszkviselést, és arra ösztönöznek, hogy megöleld a barátaidat”, nyilatkozta Yannis.

Logic – Vinyl Days (Def Jam / Universal)

A szintén hetedik albummal jelentkező Robert Bryson Hall, vagyis Logic nem az a klasszikus rapper alkat – ránézésre inkább tűnik egy zseninek a Szilícium-völgyből, mintsem hiphop szupersztárnak. Márpedig nem akárkivel van dolgunk: eddigi hat albuma egyaránt bejutott az amerikai top 5-be, ezek közül kettő ráadásul meg sem állt az első helyig. Példaképei között megtalálható J. Cole, Mos Def, az Outkast, a Tribe Called Quest, a Wu-Tang Clan, a fent említett Drake, fehér rapper vonalról a kihagyhatatlan Eminem, filmes szempontból Quentin Tarantino (mixtape sorozatának a Bobby Tarantino címet adta), legnagyobb ikonjának pedig Frank Sinatrát tekinti. Amikor kiadta tavalyelőtti No Pressure-t, azt nyilatkozta, hogy ezután nem csinál több lemezt, mert az apaságra akar koncentrálni, erre most itt van a Vinyl Days. Az időközben még egy önéletrajzi könyvet is kiadó Logic a saját visszatérését Michael Jordan emlékezetes 1995-ös comebackjének stílusában jelentette be. A friss album 72 perc hosszúságú, 30 dal hallható rajta, és számos neves vendég, többek között Action Bronson, Curren$y, Wiz Khalifa, Royce Da 5’9”, RZA, AZ, DJ Premier, Earl Sweatshirt és The Game, egy telefonüzenet erejéig pedig még J.J. Abrams filmrendező is felbukkan.

Alanis Morissette – The Storm Before The Calm (RCA / Sony)

A részben magyar származású Alanis Morissette tavalyelőtt jelentette meg a nyolcévnyi csendet megtörő Such Pretty Forks In The Road című kilencedik albumát. Tavaly jubileumi turnéra indult legendás 1995-ös lemezével, a Jagged Little Pill-lel, mely Magyarországot is érintette volna, a koncert azonban sajnos elmaradt. A dalszerző-énekesnő ezúttal egy érdekes húzásra szánta el magát: meditációs albumot adott ki The Storm Before The Calm címmel. 107 percen keresztül lazulhatunk el a 11 ambient tracket hallgatva, melyek közül némelyik hosszúsága a tíz percet is meghaladja. „Egy olyan időszakban készítettem ezeket a dalokat, amikor úgy éreztem, hogy szinte felszívódok és ellebegek”, mesélte az LP készítéséről Alanis. Kicsit furcsa egy instrumentális album egy olyan énekesnőtől, akinek a szövegei tekinthetők a legnagyobb erősségének, de ha van időnk egy kellemes sziesztára, ahhoz ez a lemez a tökéletes soundtrack.

Calum Scott – Bridges (Universal)

A Dancing On My Own című Robyn sláger feldolgozásával tűnt fel egy televíziós tehetségkutatóban Calum Scott, és ahogy Robyn, úgy ő is a brit lista második helyéig jutott a dallal. 2018-ban jelentette meg Only Human című debütáló albumát, most pedig megkapjuk a folytatást, mely a Bridges címre hallgat. A lemezen nem szerepel Scott második top 10-es slágere, a Lost Frequencies-zel közös Where Are You Now, de ettől függetlenül mindenképp érdemes végighallgatni a 14 új számot. Az énekes amolyan öngyógyító jelleggel írta meg a dalokat, ugyanis elmesélése szerint nagyon megviselte őt a pandémia okozta bezártság. „Többször is azt éreztem, hogy a saját mentális egészségem rabja vagyok, de ezúttal sikerült ezt az élményt pozitív irányban felhasználnom”, nyilatkozta Scott a dalszerzési folyamatról. Az Entertainment Focus kritikusa szerint a Bridges méltó folytatása az Only Humannek, továbbá kiemelte, hogy egy jóval érettebb művész készítette el ezeket a számokat.