Most szól:
Vezeti:
×
2022.06.26. Vasárnap 10:04

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2022.06.24.)

Elérkeztünk az év feléhez, és ismét remek újdonságokat tudunk kínálni. Itt van két hiphop sztár (Chris Brown és Lupe Fiasco), továbbá két prog-metal csapat (a Coheed And Cambria, valamint a Porcupine Tree), valamint a válogatással jelentkező Madonna. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

Chris Brown – Breezy (RCA / Sony)

Még tinédzserként robbant be a köztudatba Chris Brown: mindössze 16 éves volt, amikor 2005-ben megjelentette cím nélküli bemutatkozó nagylemezét. Melyet további nyolc LP (köztük három amerikai number one) követett, na meg számtalan botrány, és persze rengeteg sláger. A nemrég háromszoros apukává avanzsáló amerikai énekes-rapper olyan nevekkel dolgozott már együtt, mint Busta Rhymes, Justin Bieber, Ludacris, Wiz Khalifa, Nicki Minaj, Usher, Rick Ross, Drake, Nas, The Game, Pharrell Williams, Pitbull, David Guetta, Jamie Foxx, Rita Ora, 50 Cent, és még hosszasan sorolhatnánk. A ma kiadott Breezy (mely amúgy Brown művészneve) kereken a tízedik album az életműben, és a dalai állítólag a női lélekhez szólnak. A 71 perces játékidő egy kicsit talán próbára teszi a figyelmet, a nem kevesebb, mint 24 dalban pedig hemzsegnek a közreműködők, de igazán nagy világsztárt nem találunk közöttük – talán Lil Wayne a legnagyobb név.

Coheed And Cambria – Vaxis – Act II: A Window Of The Waking Mind (Roadrunner / Warner)

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy az életműve egy komplett mitológia köré épül. A New York államban 1995-ben alakult Coheed And Cambria eddigi tíz albuma egy kivétellel egy összefüggő, The Amory Wars névre hallgató történetfüzért alkot. A szédületes hajkoronával rendelkező Claudio Sanchez és csapata a lemezek mellett egy képregénysorozatot és egy regényt is jegyez, mely egyaránt a mitológiához kötődik. A 2019-es Szigeten is megforduló prog-metal együttes friss albuma természetesen az előző lemez közvetlen folytatása, és a nem túl egyszerű Vaxis – Act II: A Window Of The Waking Mind címre hallgat. Sanchez nem rutinszerű lemezt akart, hanem azt, hogy a zenésztársai vállaljanak kockázatokat – az eddigi, igencsak pozitív kritikák alapján ez sikerült is nekik. A rajongóknak meg minden bizonnyal remek hír, hogy az Amory Wars-on belüli Vaxis szériához még további három részt tervez a zenekar.

Lupe Fiasco – Drill Music In Zion (Thirty Tigers)

Kereken négy évtizeddel ezelőtt született Lupe Fiasco, vagy ahogy a szülei elnevezték: Wasalu Muhammad Jaco. A chicagói rappert annak idején Jay-Z segítette lemezszerződéshez, és ő ezt azóta remek dalokkal és albumokkal hálálja meg. Eddig három kislemeze fért be a brit vagy az amerikai top 10-be (Superstar, The Show Goes On és a Kanye Westtel közös Touch The Sky), albumfronton pedig még jobban teljesít: a 2011-es keltezésű Lasers egészen a Billboard első helyéig jutott. A 2017-as Drogas Light és az egy évvel későbbi Drogas Wave egy trilógia első két részének voltak tekinthetők, a ma kiadott Drill Music In Zion viszont állítólag még nem a befejező epizód. Meglepő módon sehol egy fícsöring, és Lupe állítólag mindössze három nap alatt rántotta össze az egész produktumot. Ez szerencsére a minőségre egyáltalán nem volt rossz hatással: a Hiphop DX kritikusa szerint a rapper hosszú idő után végre ismét egy őszinte és laza lemezt adott ki a kezei közül.

Madonna – Finally Enough Love (Rhino / Warner)

Utoljára három évvel ezelőtt jelentetett meg lemezt Madonna, és most sem új albumot kapunk tőle, hanem egy válogatást. A plasztikai sebészeiben talán túlságosan megbízó énekesnő ezúttal remixeket gyűjtött csokorba, és a megjelenés apropóját az adta, hogy Madge (ahogy a britek becézik őt) már 50 number one dallal szerepelt a Billboard Dance Club listájának élén. Ami még úgyis nagy szó, hogy egy immáron négy évtizede tartó karrierről beszélünk. A sztenderd kiadás 16 számot tartalmaz, olyan klasszikusok remixeivel, mint az Into The Groove, a Like A Prayer, a Vogue, a Frozen vagy a Hung Up. Haladóknak pedig majd augusztusba jön a deluxe változat, nem kevesebb mint 50 trackkel. Ha azt elindítjuk, szinte az egész éjszakát végigtáncolhatjuk közben. Időhúzó kiadványnak nem rossz a Finally Enough Love, de a rajongók minden bizonnyal egy új albumnak örülnének jobban – nekik talán kevésbé jó hír, hogy a Warnerhez visszatérő Madonna egyelőre további válogatásokat és újrakiadásokat tervez megjelentetni.

Porcupine Tree – Closure/Continuation (Music For Nations / Sony)

Szinte hihetetlen, de már 35 éve, hogy megalakult a Porcupine Tree. Persze azt azért ne felejtsük el megemlíteni, hogy az erőteljesen Pink Floydos ihletettségű zenekar az első években Steven Wilson énekes-gitáros szólóprojektjeként működött. A PT eddigi utolsó, The Incident címre hallgató albuma 2009-ben jelent meg, a következő évben pedig meghatározatlan pihenőre vonult a csapat. A frontember még 2018-ban is azt mondta egy interjúban, hogy 0% az esélye a reuniónak, hogy aztán egy-két évre rá már újraértékelje az oddsokat. Az időközben trióvá csökkent együttes 11. lemeze a Closure/Continuation címre hallgat. Wilson négy évvel ezelőtti nyilatkozatának némileg ellentmond, hogy a zenekar bő egy évtizeden át dolgozott a dalokon titokban. A kritikusok áradoznak az LP-ről, melynek beszédes a címe: egyrészt utal a folytatásra, másrészt a végleges megszűnésre is. A frontember mostanában azt hangoztatja, hogy biztosan ez az utolsó Porcupine Tree lemez, de a korábbiakból okulva nem feltétlenül hiszünk már el neki mindent.