Most szól:
Vezeti:
×
2022.08.05. Péntek 14:34

Petőfi - a fesztiválok Mona Lisája?

Dübörög a fesztiválszezon, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha Petőfi és kortársai egy napra fesztiválarccá változnának. A reformkor nagyjai leléptek a tankönyvek lapjairól, hogy lazuljanak kicsit a kapolcsi Művészetek Völgyében. Rendhagyó fesztiválkörkép a Petőfi bicentenáriumra hangolódva!

Néhány évvel ezelőtt egy ukrán grafikus, Alekszej Kondakov híres reneszánsz festmények szereplőit helyezte a kijevi tömegközlekedés helyszíneire. A hat évvel ezelőtt készült kreatívok bejárták a világot.

A Petőfi-bicentenárium kapcsán a Petőfi Kulturális Ügynökség egy rendhagyó fotósorozat elkészítésére kérte fel Neményi Márton fotóst. A sorozat alapját nagyrészt a Petőfi Irodalmi Múzeum fotótárában található festmények és dagerrotípiak adták, az elkészült montázsok a reformkor ismert alakjait helyezték a Művészetek Völgyébe. Vajon hogy érzete magát az összművészeti fesztiválon Petőfi, Szendrey Júlia, Kossuth, Széchenyi és a többiek? Kiderül a különleges, kapolcsi életképekből:


Petőfit nem ragadja magával a kortárs képzőművészet, vagy igen, csak nagyon meleg van.


Jókaiban felesége, Nagy Bella próbálja tartani a lelket a 38 fokban, sikertelenül.


Wesselényi Miklós nagyon szeretne mondani valamit Kollár-Klemencz Lászlónak, de a technikus kikapcsolva adta oda neki a mikrofont, és nem tudja, hol kell bekapcsolni.


Gróf Széchenyi István megtekinti fiával a kapolcsi patakparton ejtőző fiatalokat.


Kossuth Lajos megpróbálja magára irányítani a figyelmet Kapolcs főutcáján, mérsékelt sikerrel

 

 

 

A fotósorozat egésze elérhető a kultura.hu-n.

A Petőfi Ügynökség a Petőfi-emlékév alatt arra tett kísérletet Kapolcson ismert irodalomtörténészekkel, kortárs alkotókkal, zenei, irodalmi, képzőművészeti reflexiókkal, hogy közelebb hozzák Petőfit és kortársait, bemutassák a reformkor legizgalmasabb történeteit, miértjeit és egy tágabb, szerethető keretet adjunk a korszaknak.

További információk a Petőfi-emlékév kulturális programjairól: www.petofi.hu