Most szól:
Vezeti:
2022.08.29. Hétfő 20:20

ÚJ ÉVAD, ÚJ HANGZÁS, ÚJ KÖRNYEZET – MEGÚJUL AZ AKUSZTIK!

Ősszel új korszak köszönt be az M2 Petőfi TV nagysikerű koncertműsora, az Akusztik életében. A zenészek szeptembertől már egy sokkal intimebb, hangulatos környezetben adhatják elő újragondolt dalaikat. A közönség is „közelebb” került az előadókhoz, így a nézők otthonról is úgy érezhetik, résztvevői a koncertnek. Az évad első adásában Hangácsi Mártont láthatjátok szeptember 5-én 21:15-től!

A 2022 őszén  kívül-belül megújuló Akusztik a zenészeknek is komfortosabb és inspirálóbb lesz. A cél: új, bensőséges hangulatot hozni el a tv nézőknek.

A New Orleans-i füstös jazz-, és blues klubok hangulatát szerettük volna megteremteni az A38 hajó koncerttermében - mondja Takács-Koltay Anna, az M2 Petőfi TV zenei szerkesztője.

Az eddigi adásokhoz képest változás lesz, hogy ugyan a koncerten jelen lévő közönség most is a zenekarral egy szinten, az épített, meghosszabbított színpadon foglal helyet, de ezúttal mintegy  körülölelik a zenekart. A klubhangulat részei a kisasztalok és thonet székek - a közönség így szinte egybeolvad a zenészekkel.

A környezet fontos része a megújult díszlet, amely a több tucatnyi lámpaburával, a perzsaszőnyegekkel, kisbútorokkal a romkocsmák félhomályos, de mégis otthonos miliőjére hajaz - meséli Takács-Koltay Anna - és mindez a zenekarnak is intimitást, meghittséget ad. Ez az előadásmódjukon - és ezáltal a képernyőn is-  érződni fog. Az Akusztik célja, hogy egyedi, maradandó, értékteremtő produkciók jöjjenek létre, lenyomatot adva a fellépő jelenéről, aktuális korszakáról.

A megújult díszlet mellett a koncepcióhoz illeszkedő grafikai arculattal is készült a csapat, de természetesen a koncertek magjai, a dalok is új köntösbe bújnak. A fellépéseken a műsor készítői törekednek arra, hogy az előadók a klasszikus értelemben vett „unplugged” jellegű produkciókkal álljanak színpadra, vagyis olyan új formában szólaltassák meg a dalaikat, amitől azok karaktere megváltozik, új életre kel. Szeretnék őket motiválni arra, hogy a szerzeményeiket egy teljesen új zenei aspektusból közelítsék meg a legkülönfélébb hangszerek bevonásával, más zenei műfajok elemeinek segítségével. Az így létrejövő produkciók a zenészek számára is új kapukat nyithatnak meg, hiszen a dalokban rejlő erőt, mondanivalót egy bensőségesebb és „muzikálisan meztelenebb” környezetben mutathatják meg a publikumnak.

Nem maradnak el természetesen a feldolgozások sem. Az Akusztik nézői már hozzászokhattak, hogy a zenekarok az egyórás koncerteken mindig feldolgozzák, saját nyelvükre fordítják egy általuk kiválasztott kortárs magyar előadó dalát. Most a szerkesztők csavartak egyet ezen a feladaton, így a feldolgozott dalok minden esetben egy, az adott fellépő zenekar stílusától eltérő műfajból kell, hogy érkezzenek. Így történhet meg majd, hogy az első adásokban a Patché jazz zenekar Bagossy Brothers Company dalt énekel, Madrian az elektronikus zene vizeire evez egy Analog Balaton feldolgozással, Hangácsi Márton pedig az alternatív zene ikonikus zenekarától, a 30y-tól választ magának dalt.

Az  Akusztik ’testvére’, az Akusztik Legendák sorozat is folytatódik. ebben a produkcióban a több évtizede a hazai zenei életben alkotó, ikonikus, több generációt megihlető példaképek adnak koncerteket. Az első legenda a megújult műsorban a Kaláka lesz majd - mondta el Takács-Koltay Anna.

Az Akusztik fontos célkitűzése az egyediség, hogy olyan, csak erre az alkalomra megszülető produkciókat mutathasson be, amelyek eddig még sehol, sohasem voltak láthatók. Ennek részei a feldolgozásokon túl a meghívott vendégelőadók – ezzel az Akusztik a hazai a könnyűzenei színtér sokszínűségét is hivatott bemutatni.  Az itt megszülető dalok és a hangszerelés később sok esetben beépülnek a zenekarok repertoárjába, az előadók gyakran továbbviszik az Akusztik színpadán túlra is a koncertműsort.

A megújulás további részleteiről Takács-Koltay Anna ma a Rádióban mesélt, 9 óra után pár perccel.

És a  FRISSben ma este többet is elárul majd! Az első új Akusztik adás pedig - Hangácsi Mártonnal a színpadon -  szeptember 5-én  vár Titeket a FRISS után, 21.15-től!