Most szól:
Vezeti:
2022.09.20. Kedd 17:41

PetőfiLIVE! - Szekeres András és Barbaró Attila

Szekeres Andris és Barbaró Attila a Junkies-ban 1994 óta játszanak együtt. Gyakran duóban is fellépnek. A PetőfiLIVE! koncertre mos kedvenc dalaikból válogattak - melyek keresztmetszetét adják a Junkies pályájának - és még egy kedvenc feldolgozás is bekerült a repertoárba attól a zenekartól, amelyért mindketten gyerekkoruk óta rajonganak...rendhagyó Junkies-pályakép a dalok tükrében - csak a PetőfiLive olvasóinak! PetőfiLIVE - Szekeres x Barbaró - szeptember 25, vasárnap, 21:04 - Petőfi Rádió - és online!

A PetőfiLIVE setlistje igazi csemege lesz a Junkies kedvelőinek! Andrist és Attilát arra kértük, meséljenek azt egyes dalokról, arról, mennyire kedvelték őket megírásukkor - és mi lett aztán később az utóéletük. Vajon hogyan lehet az, hogy a Junkies 28 éves pályafutása alatt nem untak meg olyan dalokat sem, amelyek az első lemezen szerepeltek? Vajon tudhatja-e egy zenész akkor, mikor megszületik egy-egy dal, hogy mi lesz a sorsa 10 -15 -20 év múlva - vagy hogy ő maga hogyan fog hozzájuk viszonyulni? Múltidézés, sztorizás és egy kis életfilozófia következik a PetőfiLIVE! adása előtt pár nappal!

PetőfiLive: A PetőfiLIVE! setlist legrégebbi darabja a Gumilány - amely az első, 1995-ös Káros az egészségre lemezen szerepelt. Miért szeretitek még most is?

Szekeres Andris: Azért válogattam be, mert irtózatosan aktuális. Itt tkp. két dal kapaszkodik egymásba - egy dalként is értelmezhető, mert nincs köztük szünet. Így vettük fel annak idején - ez egy ilyen trouvaille volt akkor. És érdekes, hogy visszanézve az Akupunktúra kicsit gyermeteg, és kevésbé felvállalható (és ezt én írtam) - míg a  Gumilányban Attila annyira megragadta a lényeget, hogy  időtlenné vált a dal - és a mai napig megél. Különös, hogy minden szava a mai napig abszolút aktuális.

PetőfiLive: 1997. Nihil c. lemez. Két dal is bekerült a PetőfiLIVE koncertbe: a Maszk és a Ne ébressz fel.  

Szekeres Andris: Azért válogattunk be két dalt is a Nihilről, mert idén 25 éves a lemez, az egész év ennek a jubileumnak a jegyében zajlik. A közönség számára is ez a kedvenc lemezünk - és ezt el kell fogadunk. Sosem készítettünk nagyobb erőbedobással egy lemezt, mint a másikat - mindig a legjobb tudásunk szerint dolgoztunk, de ez egy afféle lemezlottó. Magamban így hívom. Hogy mindent beleteszünk mindegyikbe - de lutri, hogy mit fog róla gondolni majd a közönség.

Barbaró Attila: Ezzel szerintem minden zenekar így van, aki ennyi ideje létezik. Mi már 28. évünket tapossuk együtt - és mindenkinek vannak hullámhegyei meg hullámvölgyei - lemezekben is. És a  vannak kedvenc és kevésbé szeretett lemezek. De azt is megfigyeltem, hogy azok a rajongók, akik nem a kezdetektől követik a munkánkat, hanem később csatlakoztak a Junkies-hoz, nekik az lesz a kedvenc lemezük, amivel megismertek minket.

PetőfiLive: Nektek magatoknak is van ilyen kedvenc lemezetek - kedvenc zenekartól?

Szekeres Andris: Igen. Én pl. irtózatosan nagy Oasis-rajongó vagyok - és az első két lemez a kedvencem. Ezekben valahogy magát is megtalálja az ember. Az akkori énjét. A többit is ismerem, de nem hallgatom - csak ezt a  kettőt a mai napig.

Barbaró Attila: Nekem is vannak ilyen kedvenceim: pl. az Aerosmith, amit a PUMP lemeznél ismertem meg. Ez nekik visszatérő lemez volt egy szünet és egy majdnem-feloszlás után - de számomra mégis ez az Aerosmith maga.

PetőfiLive: Minden álmom. 2005. Nagy időugrás a setlistben, a Szép új világ lemezről. Itt ti is egy új hangzásvilágra nyitottatok. 

Szekeres Andris: Az egy teljesen új világ volt tényleg. Kicsit ilyen britpopos, újhullámos hangzással -amit a közönség idővel és nagyon nehezen fogadott be. 2004-ben készítettünk egy válogatás-lemezt - a Minden álmom volt rajta a bonus track. Akkoriban a CD eladásokat próbálták így növelni, hogy a CD-re felkerült valami, ami a kazettán nem volt. Készítettünk klipet is hozzá. A Hat lemez után - ami még ilyen lehangolt, new-metálos hatásoktól sem volt mentes - bár azokat én nagyon rühelltem  (nevet), én gyűlölöm a Hat-ot, nem tudok vele azonosulni, not in my name -  a Minden álmommal és a Szép új világgal jött az új hangzás, a brites hatás. És a közönség se kiköpni, se megrágni nem tudta. Mi persze forszíroztuk, aktuális is volt, de a koncerteken észrevettük, hogy ez a szám volt az, ami alatt kimentek pl. sörért vagy WC-re... Én frusztrálódtam ettől. Én írtam a dalt, de már ott  tartottam, hogy vegyük le a műsorról. Aztán hirtelen elkezdett működni. Ma már pedig ki sem tudnánk hagyni. Ahogy mi változunk, úgy a közönség is tud változni meg megújulni. Ez nekem egy nagy relieve volt, hogy hurrá! nem vagyok beleerőltetve abba, amit eddig csináltunk, hanem lehet elmozdulni, megújulni és nem kell folyamatosan ugyanazt játszanunk. Még 25 évig (nevet).

PetőfiLive: De mégis itt van a Hatról egy dal a setlistben: a Szabad a pálya.

Barbaró Attila: Szerintem már erre is érvényes ez a megújulás. A britpop-hatás.

PetőfiLive: Amúgy miért váltottatok hangzást akkor? 

Szekeres Andris: Igazából annyi, hogy én elkezdtem ilyen zenéket hallgatni, és ilyen ötleteim is jöttek.

Barbaró Attila: A zenekarból mindenkinek kicsit más az ízlése, és mindenkinek engedtük, hogy ezt bele is vigye a saját dalokba. Mert ettől lesz kicsit változatosabb a dolog. Vannak metszéspontok, amik közös kedvencek voltak, de eltérések is vannak bőven. Nem akartuk keretek közé kényszeríteni a zenénket - úgy gondoltuk, hogy kicsi kalandozhatunk is - volt amiből nagyobb kaland lett, volt amiből kisebb. (nevet).

PetőfiLive: De ezek nélkül a kalandozások nélkül talán nem is lehet egy ilyen hosszú pályát végigcsinálni - az ember egy idő után elkezdené unni saját magát, nem?

Barbaró Attila: Igen, Magát is - mega  zenét is. De közben meg vannak olyan zenekarok, mint pl. az AC/DC, akik nem nagyon kalandoztak - pedig mindjárt 50 éves a zenekar. Persze  vannak olyanok is, akik teljesen stílust váltottak. Van akinek bejött - van akinek nem. Egyébként itt Magyarországon én azt érzem, hogy ha van egy zenekarnak egy stabil rajongótábora, akkor az inkább ugyanazt várja el tőle, főleg a rock-heavy metál területen. Úgyhogy itthon egy kicsit kockázatos a kalandozás. Nálunk sem volt full stílusváltás - csak kisebb hatásokat engedtünk be a zenénkbe úgy, hogy a  fő vonal, a Junkies-hangzás megmaradt. Ha mi most feldolgoznánk egy Oasis-számot - akkor az is Junkies-os lenne.

PetőfiLive: Játszotok is egy feldolgozást a PetőfiLIVE-ban: a Beatles-től az I'm only sleepinget. Miért éppen ezt?

Szekeres Andris: Ez a Revolver lemezen található - és ez a kedvenc dalunk Attilával.

Barbaró Attila: A Beatles egyébként mindkettőnknek gyerekkori első kedvence egymástól függetlenül.

Szekeres Andris: Csak majd figyelj arra, hogy lassan játsszuk! Mindig kapkodsz! (nevetés)

Petőfi Live: Szerelmedtől lettem ilyen. Talán az egyik legnagyobb Junkies-sláger.

Barbaró Attila: Igen. A  10 évvel ezelőtti lemezünkön van, a Mi van veled? Semmi? címűn. Andris hozta a zenét, a  szöveget meg ketten alkottuk meg. A cím is Andris ötlete volt. Ez megint jó példa arra, hogy nem lehet előre megmondani,  miből lesz mekkora sláger. Mondok egy másik példát is: a Nihilen volt a Miattad iszom, te állat. Mikor megírtam, nekem nagyon tetszett, de nem is mertem egy ideig megmutatni a többieknek. Attól féltem, hogy kiröhögnek, hogy mi ez a hülyeség. Egyrészt mert ska a zenéje, amivel addig nem is próbálkoztunk, meg a szöveg is egy poén. Végül feltettük a  lemezre és nem is sejtettük, hogy akkora sláger lesz belőle, hogy a 2020-as években majd újra fel is vesszük! (nevet) Sőt, még klipet is csináltunk hozzá a 25. jubileumra!

A Szerelmedtől lettem ilyen pedig a visszatérő lemezen volt - előtte 1 év szünetet tartottunk, kiadót váltottunk, koncepciót váltottunk  és dolgoztunk az új dalokon És a Nincs Pardon és a Szerelmedtől lettem ilyen annyira bejött, hogy ha bekapcsoltam a Petőfi Rádiót, egy órán beül valamelyiket biztosan hallottam.

PetőfiLive: Mondjátok, ilyen hosszú pálya után van olyan, hogy az embernek nincs kedve a saját dalaihoz?

Barbaró-Szekeres: Van.

Barbaró Attila: Énnekem olyan is van, hogy semmihez nincs kedvem, nemhogy a dalokat eljátszani. (nevetés).

PetőfiLive: Hogy lehet ezeket a pillanatokat kezelni? Mi a stratégiátok?

Szekeres Andris: Igazából ez is olyan, mint egy bármilyen munka. De ezt a  munkát mi találtuk ki magunknak, és nagyon kedves nekünk. És többnyire azért szeretjük csinálni. De ugyanúgy mint bárki másnak, nem biztos, hogy mindig kiugrom a nadrágomból örömömben, hogy dejó! most dolgozni kell! (nevetnek)

Barbaró Attila: Vannak olyan részei ennek a munkának, mint pl. a klipforgatás - na azt nem  nagyon szeretjük. Sokszor kemény tortúra, és van, amikor olyan körülmények között, hogy pl. nagyon fázunk, vagy olyan meleg van, hogy a smink lefolyik rólunk. De ez persze nem látszik sosem a végeredményen - erre mindig figyelünk. Viszont: én azt érzem, hogy amikor játszunk - ha csak valamelyikünk nem beteg, vagy nincsen valami bajunk - azt mindig élvezni szoktuk. Még akkor is , ha előtte kicsit fáradtak vagyunk - de amint felmegyünk a színpadra és belecsapunk a  húrokba: ez mind elrepül. 28 év után is. Minden alkalommal.

Hogy mennyire? Győződj meg róla Te is! 28 év - 25 percben a PetőfiLIVE! -ban!

PetőfiLIVE - Szekeres x Barbaró stúdiókoncert - szeptember 25, vasárnap, 21:04 - Petőfi Rádió - és online!