Most szól:
Vezeti:
2022.09.22. Csütörtök 16:51

Magas és Mély: Keresztes Ildikó

Ismert színész, sikeres énekes – de a mai napig igazi székely lánynak tartja magát, akinek meg kellett tanulnia, hogy sokszor bizony okosabb elszámolni tízig, mielőtt megszólal - nehogy elragadják az érzelmei. Hogyan építette fel karrierjét és hogyan változott a személyisége, míg az az ember lett, aki ma Takács-Koltay Annával szemben ül és őszintén mesél az életéről? Magas és Mély: Keresztes Ildikó! M2 Petőfi TV, péntek, 20:40!

Igazi székely lánynak tartja magát, akinek meg kellett tanulnia, hogy sokszor bizony okosabb elszámolni tízig, mielőtt megszólal-  nehogy elragadják az érzelmei - kezdi egy frappáns jellemzéssel a Magas és Mély adását Takács-Koltay Anna.

Keresztes Ildikó 1988 óta áll színpadon. Színészként kezdett énekelni. Első szólólemeze azonnal az Év énekesnője címet hozta meg számára. Tagja volt a Rózsaszín Bombázók,  Kormorán az Omega, a Jeff Porcaro Emlékzenekarnak és a Janis Joplin Emlékzenekarnak. Jelenleg a Keresztes Ildikó Band-del koncertezik - és mellette színpadi színész: a Turay Ida Színház és a Budapesti Operettszínház társulati tagja.

-  A makacsság, önfejűség, hogy vagy nagyon hallgatok vagy túl nagy a szám - sorolja a székely vonásokat Keresztes Ildikó - de nem csak ez van: megtudtam, hogy a családom másik része pedig örmény. Ők is elég határozottak - mondja nevetve.

Ildikó szerint  a művészek temperamentumossága, a nagy amplitúdójú érzelmi,- és intenzitásbeli kilengések az élet során egyszerre működnek áldásként és átokként: nehezen megélhetőek a magasságok és a nagy mélységek - de ezekből lehet építkezni, alkotni.

- Enélkül csak középszerű dolgokat lehetne létrehozni - mondja Ildikó - persze ma már nem égetem annyira két végén a gyertyát, mint korábban, mert az idősödés hoz egyfajta bölcsességet is, ha szerencsés vagy. Persze ha nem: akkor még hülyébb leszel.

Keresztes Ildikó és Takács-Koltay Anna rendkívül jó hanglatú, humorral, iróniával és öniróniával fűszerezett beszélgetéséből megismerheted Keresztes Ildikó pályáját, életének fontos szereplőit és főbb állomásait. Hogyan élte meg élete nagy traumáit?

A beszélgetésben felvillan a balettintézetből eltanácsolt ötödikes kislány és a Magyarországra áttelepülő fiatal felnőtt nő képe, kiderül, hogy Ildikó hogyan dolgozta fel anyai nagymamája halálát, az ezt követő  depresszió időszakát vagy éppen a színházban és az énekesi pályán a szakmai mélypontokat. És persze az is kiderül, hogy pontosan hogy alakul ki az a bizonyos bölcsebbé válás, ahogyan az ember előre halad a korban az élete során...

Magas és Mély - Keresztes Ildikó. M2 Petőfi TV, péntek, 20.40.