Most szól:
Vezeti:
2022.09.26. Hétfő 20:12

PetőfiLIVE! - Hangácsi Márton

A zalaegerszegi fiúkórustól az utcazene-fesztiválokig - és tovább, a stúdiókba! Hangácsi Márton izgalmas pályaképe a dalok tükrében egy különleges hangulatú stúdiókoncerten a PetőfiLIVE! sorozatban! Hallgasd a rádióban - és nézd meg a különleges, többkamerás vizuált a Youtube-on! PetőfiLIVE! - Hangácsi Márton. Október 2 vasárnap 21:04.

Hangácsi Márton 1989-ben született Zalaegerszegen. Egész élete a zene jegyében telik. Már kisgyerekként fellépett a  Zalaegerszegi Városi Fiúkórussal - ma azt mondja: ezek az évek sokat segítettek abban, hogy a színpadon állva ne legyen lámpaláza. A hangszerek is érdekelték a kezdetektől: előbb zongorázni tanult, majd 13 évesen gitárra váltott - mert több lehetőséget érzet a húros hangszerben.

Első zenekarát Under The Bridge néven  középiskolában alapította. Kezdetben dobolt, majd énekelni is kezdett. A gimis banda koncertezett is Zalaegerszegen és környékén, sőt, még egy lemezt is összehozott. Marci ekkor már biztosan tudta: egész életében csak a zenével szeretne foglalkozni.

A zenekar a gimi után, 2009-ben feloszlott - és Hangácsi Márton meg sem állt Budapestig.  Két egyetemi szemeszter után tért vissza a zenéhez: beiratkozott  az ETÜD zeneművészeti iskolába - ahol belekóstolt a jazz-be. De végül úgy döntött: megkeresi saját stílusát. Utcazenészként élt és csiszolta, tökéletesítette saját dalait.  Ma így emlékszik vissza ezekre az időkre:

- Elég meghatározó volt az így eltöltött bő másfél év. Eleinte nagyon szerettem, mert zenélhettem és meg is tudtam belőle élni. Idővel azonban az utcazenéléssel járó negatív hatások (rendőrök, agresszív hajléktalanok, barátságtalan emberek) egyre inkább megerősítették bennem a felismerést, hogy ezt sokáig már nem lehet csinálni. 

Marci a Kőbányai Zeneiskolába is járt - de egy félév után kiderült: ez sem az ő útja. 2012-ben viszont bejutott a  Veszprémi Utcazene Fesztivál mezőnyébe - és a sok munka meghozta gyümölcsét: megnyerte  a szakmai díjat.

- Ez lelkileg nagy fordulópont volt, hiszen a korábbi évek nem voltak túl sikeresek, a győztes fesztivál után viszont egy kicsit felpörögtek az események koncertezés terén. Ősszel, a születésnapomon elkészült az első önálló EP-m is, Front címmel.

Ebben az évben már javában működött a Hang-Art zenekar - de egy dal és két session-video rögzítése után feloszlottak.  Marci ezután a szólókarrierre és a saját dalok írására fókuszált. Ekkoriban születtek angol nyelvű dalai is.

-  Mindig jobban szerettem angolul énekelni. Tudtam, hogy valószínűleg így nehezebb lesz érvényesülni, de magyarul valahogy nem működtek a dalok. Ekkor vettem meg az első loop pedálomat is -  és elkezdődött egy új időszak.

Marci egy 2015-ös A38-as koncertjét élőben közvetítette a Petőfi TV és a  Petőfi Rádió is elkezdte el játszani a Keep Going című dalát.  Hamarosan elkészült az első videoklip, a Don't Lose Your Mind című dalhoz, majd két kislemez érkezett: az Other Lovers és a Right In Front Of Me. A 2016/17-es évben bekerült a Cseh Tamás Program szárnyai alá, és így készült el első nagylemeze, a My True Fairy Tale, amely 10 év legfontosabb dalait tartalmazza. Klipet is forgatott  a One című dalhoz.

Marci hamarosan magyarul is megszólalt: a 2017-es  Arany János 200 emlékévre készült Arany-lemezen a Családi kör c. verset zenésítette meg. És angolul is dolgozott tovább: 2018-ban megjelent a soron következő nagylemez első dalaként a Be Patient.  2019-ben tért vissza az angol nyelvű dalok után végleg a magyar szövegekhez.  Először a tizennyolc című dala jelent meg, majd a Szederrel közös Kapd el. A zseniális képi világú videoklipet Mészáros Balázs rendező és Simó Marcell operatőr jegyezték. Az év októberében jelent meg a <30 c. nagylemeze -  nem sokkal 30. születésnapja előtt.

A járványidőszakot szorgos munkával, dalírással töltötte: 2021-ben élőben is eljátszott dalokat a Petőfi TV stúdiójában az új termésből.

Hangácsi Mártont nemrégiben láthattad a megújult Akusztikban - az ő koncertjével debütált az új díszlet és új hangulat.

Most pedig megnézheted, milyen egy igazán intim hangulatú stúdiókoncert - ahol csak Marci van és egy szál gitár - na meg a  dalok!

PetőfiLIVE! - Hangácsi Márton. Október 2, vasárnap 21:04.