Most szól:
Vezeti:
2022.09.28. Szerda 16:28

Magas és Mély - Szebényi Dániel

Szebényi Dani neve a zenész-szakmában egyet jelent a profizmussal. Bár főleg nem a mikrofon, hanem a billentyűk mögött áll, mégis fontos része, motorja a produkcióknak. Egészen kicsi volt, mikor megmutatták neki a zene felé vezető utat - és a zene lett az életében az, ami minden nehézséget feledtetett vele. Takács-Koltay Anna vendége: Szebényi Dániel. Magas és Mély - Szebényi Dániel. M2 Petőfi TV, péntek, 20.40

Szebényi Dániel 16 éves volt, mikor úgy döntött: csak zenével szeretne foglalkozni. A Zeneakadémia Jazz-tanszakán végzett és számos produkcióban láthattuk a  billentyűk mögött: fellépett Király Viktorral, Király Lindával, az Ocho Machoval és a Kowalsky meg a Vegával is. Jelenleg az Electric Shock és a Godfater billentyűse.

Először óvodában vették észre, hogy tehetsége van a zenéhez, és egy ottani zongorán játszott először. Aztán klasszikus zenét, majd jazzt tanult, könnyűzenével foglalkozott, és gimis zenekarával koncertezgetett. Egy ilyen koncert utáni hajnalon határozta el: életét a zenének szenteli.

A Zeneakadémia jazz-tanszakán életre szóló barátságokat kötött és azt is megosztja Takács-Koltay Annával, hogyan sikerült az akadémiai közegben megőriznie egyéniségét, a jazz-tanulás mellett a könnyűzene szeretetét, és a rocker-énjét. És mi az, amit a jazz-tanszak adott neki és ami egész zenei pályáján segítségére van.

- Ha valamit megtanultam a jazz-tanszakon, az az volt - meséli -  hogy hogyan lehet a különféle zenei környezetekben viszonylag gyorsan elhelyezkedni. Alkalmazkodni a formációkhoz, megtalálni a megfelelő hangot az adott közegben.  A gyors beilleszkedés képességét.  

Dani elmeséli, honnan volt az az érzése a Kowalsky meg a Vegával való első találkozáskor, mintha régóta ismerték volna egymást. Az is kiderül, hogy hogyan találta mega hangot a Király-testvérekkel, és hogyan került az Ocho Machoba. És a szakmai magasságok mellett Dani őszintén mesél a gyerekkor mélységeiről is. Fiatal édesanyja ugyanis nem tervezett gyerekként és nem egy boldog párkapcsolatban hozta őt a világra.

- Az életem első szakasza nagyon bizonytalan volt. Bármi lehetett volna belőle. olyan környezetben éltem, amiben nem feltétlenül tudja megkapni egy kisgyerek azt, amit meg kell kapnia. És ez nem feltétlenül a vér szerinti szüleim hibája volt, hanem a körülmények össz-játéka. Végül átkerültem nevelőszülőkhöz. És a bizonytalanság után az a szeretet-cunami, amit kaptam a nevelőszüleimtől, akiket ma szüleimnek hívok, az  kiegyenlítette a dolgokat  - meséli.

Vajon hogyan dolgozza fel az ember a kisgyerekkori érzelmi bizonytalanságot és hogyan tud belehelyezkedni később a biztonságos, nyugodt légkörbe? Mennyire veszi le egy apró gyerek az érzelmi viharokat és a felnőttek közti vitákat, nehézségeket? Milyen volt átélni egy bírósági tárgyalásokkal, rendőrségi és gyerekpszichológusi közreműködéssel zajló gyám-kijelölési procedúrát  - és hogyan tud ma teljesen nyugodtan beszélni mindezekről?

- Sikerült találni egy olyan játékot, amibe mindenféle érzelmet bele lehet tenni és segít az embernek, hogy hogyan tolja ki magából azokat a köveket, amik esetleg lehúznák - mondja Dani.

A Magas és Mély-ben egy kifinomult érzelmi intelligenciával élő, nem mindennapi tehetség, egy nehéz sorsú kisgyerekből lett sikeres művész nem mindennapi története bontakozik ki. Nézd meg Takács-Koltay Anna és Szebényi Dániel őszinte, komoly és empatikus beszélgetését pénteken este az M2 Petőfi TV-n!

Magas és Mély - Szebényi Dániel, M2 Petőfi TV, péntek, 20:40.