Most szól:
Vezeti:
2022.10.04. Kedd 16:12

Elektrik Masterclass: PETER MAKTO

Az Elektrik Masterclass a Petőfi Elektrik részeként hazánk legelismertebb, legtehetségesebb DJ-it mutatja be. Minden meghívott vendég egy-egy kiemelkedő mestermunkával, egyszerre összegző és a jövőbe mutató mixszel készül, melyet nem csak hallgathatsz, hanem többkamerás, extra látvánnyal, fényvilággal és vizuállal gazdagítva láthatsz is péntek esténként! Ezen a héten Peter Makto mixel a Petőfi Rádió Dunán úszó stúdiójából - a látványt pedig a Petőfi Rádió Youtube-csatornáján élvezheted! A Masterclassban: Peter Makto ! Petőfi Rádió és a Rádió social felületei - október 7, 22.00.

A Petőfi Elektrik Masterclass című műsora egyszerre ad látványt és hangélményt: a stúdióban zenélő DJ-t különleges vizuál kíséretében láthatod is streamen péntek este! A műsor további különlegessége, hogy a legjobb hazai DJ-k mellett alkalmanként az elektronikus zene nemzetközi sztárjai is tiszteletüket teszik a Dunán úszó stúdiónkban. A DJ-k csak a Petőfi Elektrikben hallható exkluzív mixekkel érkeznek az Elektrik Masterclass sorozatba!

A Masterclassban: PETER MAKTO!

Peter Makto 1978-ban született. A nyolcvanas években volt gyerek és a kilencvenesek elején hallott először olyan house-t, amibe beleszeretett.

"Egyszercsak meghallottam a tutit: NBG. Universal Love. Az beütött. Egy buliban játszotta Slam Jr. Érdekes, hogy az egyetemes szeretetről szól - ugye a house üzenete a peace-love-unity - én meg kicsit ilyen lelki sérültként épp egy ilyen pozitív üzenetű dalba szerettem bele...de azóta nem hallgatok más jellegű zenét. Az elektronikában csavargok, tehát downtempo, break chill ambient, house  - de másra nem vagyok nyitott. Valami történt velem ott." - mondta erről az időszakról a Petőfilive-nak adott tavaszi nagyinterjújában. 

Elkezdett saját lemezgyűjteményt építeni, és fellépéseket vállalt. De a DJ-k számára  akkoriban nem volt egyszerű a legújabb zenék beszerzése.

" Akkoriban a bakelitekért már sok disztribútor, lemezboltos járkált Londonba, Németországba. Ők hozták a cuccot. Olyanok voltak, mint az edényügynökök mostanában a parkolóban (nevet).  Volt, mikor a  DJ-k leadták a rendelést, hogy mit hozzanak meg, de volt, mikor csak mentünk a csomagtartóban turkálni. Volt, hogy úgy vettem meg  bakeliteket, hogy nem is volt lehetőségem előtte meghallgatni. Mondta, hogy "Figyelj, ez jó lesz neked!" - és én kifizettem, hazavittem - és akkor derült ki, mikor otthon meghallgattam, hogy tényleg jó-e vagy nem. De azért az esetek nagy százalékában jó volt. "

Péter első fellépése a legendás vonyarcvashegyi Magyar Tenger diszkóban volt - de sokáig mást is kellett csinálnia, hogy megéljen.

"Villanyszerelő és rádió/tv műszerész vagyok, úgyhogy voltam elektromossági boltban eladó, dolgoztam egy vödörgyárban ahol szalag mellett kellett - nem is vödröket készítenem, mert a gép készítette - én meg csak rakosgattam őket, (nevet) aztán egyszer voltam egy hétig egy horgászboltban is eladó, majd a kilencvenes évek végétől a DJ-zés lett a szerelem-munkám. De nem főállás még. 2001-2002 környékén Veszprémben rádiózni kezdtem: a RádióJam-ben dolgoztam, mint mindenes, aztán editor, aztán műsorvezető - és végül zenei főszerkesztővé avanzsáltam.  Aztán szintén Veszprémben a Rádió 1 Morning Show-ban dolgoztam műsorvezetőként, majd Budapest jött - rádiók, tévék.  2005-2006 után engedtem el a civil munkát."

Peter Makto karrierje azóta ível felfelé.  2004-ben megalapította a Truesounds Music brandet. Ma már 3 labelje is van. Folyamatosan fellép a legnagyobb fesztiválokon - nyáron Petőfi Eletktrik Dj-ként hallhattad a Hajógyár x Petőfi Színpadokon országszerte. De járt Ibizán  is.

És még egy fontos momentum:  Peter Makto gyerekkoráról  őszintén először a Magas és Mély-ben vallott nagy nyilvánosság előtt a műsor második évadának nyitóadásában szeptember elején. Azt korábban is mesélte már, hogy gyerekkora óta a zenébe menekült, a zene volt a mentsvára. A Magas és Mély-ben Takács-Koltay Annának viszont azt is elmondta: mi elől menekült. De - mint mondta -  nem azért beszél arról, milyen volt bántalmazott gyerekként felnőni, hogy sajnáltassa magát, hanem azért, hogy felhívja a figyelmet: a gyerekek bántalmazása semmilyen körülmények közt nem elfogadható.

Elektrik Masterclass: Peter Makto! Petőfi Rádió és a Rádió Youtube-csatornája - október 7, 22.00.