Most szól:
Vezeti:
2022.10.03. Hétfő 12:42

Ez így OK?! - # házasság - DR BRS, Dr. Hevesi Kriszta

A világ leghosszabb házassága 90 évig tartott Indiában - méghozzá egy olyan házasságban, melyet a szülők megállapodása alapján és nem szerelemből kötöttek.  A legrövidebb házasság pedig összesen 3 perces volt - mikor a menyasszony közvetlenül a házasságkötés után kérte a kötelék bontását. Hogy miért? Fodor Imitől például ezt is megtudhatod az Ez így OK?! adásából...

Ahogyan megtudhatod azt is, azt is, mi is a hosszú házasság titka - és mik a nehézségek a közös út során - legalábbis DR BRS és Dr. Hevesi Kriszta szerint.

- Királylány lettem egy napig - aztán elővehetjük a kéjelhárító mackónadrágot, és abban maradok 30 évig - idéz fel nevetve egy típusos viselkedést Dr. Hevesi Kriszta már a beszélgetés elején. Popper Pétert hivatkozza, aki szerint talán az lenne egy jó eszköz a házasságokhoz elengedhetetlenül szükséges kölcsönös tisztelet megtartására, ha mondjuk 5 évre kötnénk - és utána mindkét félnek újra meg kellene erősítenie a köteléket.

- Talán így mindenki kicsit jobban összeszedné és csipkedné magát - mondja.

DR BRS abszolút házasság-párti.

- Nekem könnyű - mondja nevetve - nagyon szerencsés vagyok, mert megtaláltam azt: akit. Nagyon nehéz egy ilyen felgyorsult világban megtalálni azt, akivel le akarom élni az életemet. Szerintem ez a kulcs. A legjobb barátodat kell megtalálnod, és őt elvenni. Munkás, melós minden párkapcsolat és a házasság is, ez napi 8 óra. Nem lehet azt, hogy hátradőlök és "asszony, főzzél, én hoztam a lóvét" - ez így nem megy. Partnernek kell lenni. És kommunikálni. Folyamatosan.

Az Ez így OK?! adásában két, boldog házasságban élő vendég beszélgetését láthatod. Vajon hogyan lehet fenntartani hosszú éveken át egy párkapcsolatot úgy, hogy megmaradjon a kölcsönös tisztelet, megbecsülés - és megmaradjon az a bizonyos szikra is. Mi az, ami összetarthat két embert akkor is, ha hosszú időn át együtt élnek?

- Felgyorsult a világ. Rengeteg információ van, most már kétperces zeneszámok vannak, sorozatokat pörgetünk 30 perces részeket, nem filmeket nézünk - mondja DR BRS - és a kapcsolatokban is másképp viselkedünk, mint a régi világ emberei.  Látjuk a social médiában mi megy: figyi, ez vele nem megy - de sebaj,  rámírtak ötvenen! Hogy meg sem próbálják megmenteni a kapcsolatokat. Régen más volt. A házasság az házasság volt. Ma pedig nem megoldják a problémákat, hanem kilépnek. És ez a  baj. 

Dr. Hevesi Kriszta egy huszonéves ismerőséről mesél, akinek az életében évek óta vannak Miss Hétfők, Miss Keddek, Miss Szerdák és így tovább.

-  Ő azt mondja, hogy mikor  ott van a lány. Szép, okos, minden stimmel és minden jó vele, akkor az jut eszembe, hogy mi van, ha van olyan, akivel még jobb, meg még jobb?

A pszichológus szerint az ilyen kapcsolatokkal az a gond, hogy valójában nem ismerjük meg a másikat. Csak felvillanásokat lehet látni ilyen rövid idők alatt - éppúgy, mint egy-egy portrét az instán.

- Ha valakinek csak egy másodperce van az életedben, hogy jobbra vagy balra húzod, akkor nyilván minden érzékszervedre igyekszik hatni. Viszont épp ez a csapda is: ha ezt láttatjuk, akkor ezt ígérjük és ezt is várják majd el tőlünk - és hosszútávon ez már nem tartható - mondja Dr. Hevesi Kriszta.

De akkor mi lehet a megoldás? Hogyan lehet jelen világunkban is fenntartani egy házasságot és boldogan élni benne? Hogy csinálja DR BRS - és mi a recept, sőt: egyáltalán van-e recept Dr. Hevesi Kriszta szerint? Egy különlegesen jó hangulatú, izgalmas beszélgetés az Ez így OK?! ma esti adásában!

Ez így OK?! - M2 Petőfi TV, kedd, 20.40.