Most szól:
Vezeti:
2022.10.20. Csütörtök 19:34

Magas és Mély - Szekeres András

Oroszországban született, Dunaújvárosban nőtt fel. Imádja a tacskókat, a chilit, a zenét - és a családját: feleségét és kislányát! Egy sikeres punk-rock zenész és boldog apa. Szekeres András, a Junkies frontembere mesél élete fordulópontjairól Takács-Koltay Annának péntek este! Magas és Mély - Szekeres András. M2 Petőfi TV, péntek, 20:40.

Szekeres Andris Szentpéterváron született, nagyon fiatal, huszonéves szülők gyermekeként. Édesanyja orosz, édesapja magyar. Anyukája hamar megtanult magyarul, mikor ideköltöztek, de akcentusa megmaradt élete végéig. Andris Annának elmeséli, milyen volt  a nyolcvanas évek Magyarországán félig oroszként felnőni.

- Nem volt menő. Cikiztek a suliban miatta. Nem szerettem, ha anyukám oroszul szól hozzám emberek előtt, főleg gyerekek előtt. Szégyelltem. Sokan bántottak miatta - mondja  Magas és Mély interjú kezdetén.

Vajon hogy élte meg a Magyarországra költözést Andris édesanyja? Milyen volt a szentpétervári lánynak, aki nagyvároshoz, pezsgő kulturális élethez szokott, megszokni a dunaújvárosi hétköznapokat?  És mennyire volt nehéz a gyerekeknek feldolgozni a  kulturális különbözőséget és beilleszkedni Dunaújvárosban kisiskolásként? És kamaszként?

- Nagyon sűrű volt a dunaújvárosi zenei élet - mesél Andris a kezdetekről - több klubban lehetett élőzenét hallgatni, ezekre sokan jártak. Pl. a Quimby zenekar is a mi giminkből indult, én voltam az egyik első roadjuk. Megpecsételte a sorsomat, hogy első gimisként a próbákon láttam, hogy mekkora királyság ez, hogy elektromos gitárok, mikrofon meg hangfalak - meg persze a csajok, akik érdeklődnek ez iránt. Úgyhogy elég gyorsan eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. For ever.

De persze minden út egy kicsit kanyargós - Andrisé is. Pl. elhanyagolta a gimit - kihasználva, hogy édesapja külföldre ment dolgozni és nem volt mindennapos az apai szigor - de családi nyomásra végül leérettségizett és elkezdet az ELTE tanárképző karát. De közben bekerült a Junkies zenekarba is....vajon mennyire ment párhuzamosan a tanulás és a zene?

- Hááát...semennyire - meséli nevetve András  - gyorsan kialakult egy masszív közönségünk Budapesten és egy év múlva már lemezünk is lett. Varázsütésre. Olyan kémia jött össze, hogy azonnal elkezdett működni az egész.

Szekeres Andris a Junkies frontembere. 1994-ben, 21 évesen csatlakozott a csapathoz és azóta is vezető arca. 2000-ben megalapította a MILK nevű formációját, amely 2006-tól már StereoMilk néven adta ki lemezeit. Szívesen lép fel duóban: Takács Vilkóval is gyakran ad akusztikus koncertet, és Junkies-os szerzőtársával és barátjával, Barabró Attilával Szekeres x Barbaró néven duóban is fellépnek. Nemrégiben a PetőfiLIVE! adásában láthattad intim hangulatú stúdiókoncertjüket.

A Magas és Mély-ben megtudhatod, mit szóltak András szülei fiuk pályaválasztásához - és hogy a kisgyerekkori hegedűtanulást meg a főiskolát a rockra cserélte.

Vajon miben látja lázadó attitűdjének gyökereit Szekeres András most, közel 50 évesen? Mennyire parázós típus a magyar punkrock egyik vezéralakja -  mennyire  izgulós a mai napig?

- Valahol úgy gondolom, hogy addig érdekel ez az egész, amíg izgalomba tud hozni. A lámpaláz segít, hogy az ember felspannolja magát és a legjobbat tudja nyújtani - de ezt azért én néha túltekerem - mondja.

András mesél feleségéről és arról, hogyan lehet boldog kapcsolatban élni egy "civillel", aki még a  koncertekre is ritkán, kb. 5 évente megy el. Lánya, Tamara születése is szóba kerül - és az, hogy mennyire változtatta meg András életét az, hogy apa lett. Szekeres András őszintén megosztja Takács-Koltay Annával élete nehéz pillanatait is: azt az időszakot, kor édesanyja beteg lett - és elmondja, hogy hogyan dolgozta fel az elvesztését...

Egy igazán őszinte és érdekes beszélgetés életről, karrierről és emberi kapcsolatokról a Magas és Mély-ben pénteken este! Magas és Mély - Szekeres András. M2 Petőfi TV, péntek, 20.40.