Most szól:
Vezeti:
2022.11.23. Szerda 10:59

Magas és Mély - Tóth Gabi

Tóth Gabi reflektorfényben van a socialmédia-felületeken. Kevesen kaptak annyi kritikát az utóbbi években, mint ő. Stílus és vallásosság kifogásolása, hiteltelenség - a leggyakoribb kommentek. Miért változott ekkorát az elmúlt években Tóth Gabi? És hogy éli meg ezt a kritikákkal teli időszakot? A Magas és Mély-ben kiderül! Magas és Mély - Tóth Gabi. M2 Petőfi TV, péntek 20:40.

Tóth Gabi egy tehetségkutatóval robbant be 2005-ben a hazai zenei életbe. Harmadik helyezett lett, és még ebben az évben  kiadta első szólóalbumát is. Kétszer indult a A DAL versenyében -  először a tőle megszokott stílusú Nem kell végszó c dallal.

Majd jött egy erős váltás -  2017-ben, és Tóth Gabi A DAL döntőjébe jutott az új stílusban íródott  Hosszú időkkel.

Tóh Gabit pályafutása során rengeteg díjra jelölték, eddig hatszor volt az Év legjobb női előadója/Év legjobb énekesnője.

Takács-Koltay Anna azzal kezdi a Magas és Mély interjút, hogy Gabi vissza tudja-e pörgetni, honnan kezdődött életében az az időszak, mikor stílusváltása miatt megosztó személyiséggé vált.

- Nagyjából 2020 decemberéhez tudnám kapcsolni - kezdi Tóth Gabi - mikor a Pozsonyi csata- filmhez vállaltam a  főcímdalt Fankadelivel. Én ezt egy jó ügynek tartottam: ismeretterjesztő dokumentumfilm gyerekeknek,   a pozsonyi csatáról ami egy fontos történelmi pont és a magyarságunk szempontjából is jelentős. De ott kezdődött el a negatív hullám. És onnantól bármi amit tettem, mondtam - különösen ami az értékrendemről szólt - az nagy ellenállásba ütközött. Aztán az Eucharisztikus Világkongresszus - ott csúcsosodott ki az egész.

A Magas és Mély-ből kiderül, hogy mi az, ami megváltozott Tóth Gabiban - és ami miatt megváltozott a stílusa, a világnézete és a kommunikációja.

- Kb. 2015-ben nagyon kiégtem a zenei életemben - mondja Gabi -  azt éreztem, hogy jönnek szerzők, én mindenkinek a dalát szívesen eléneklem, de valahogy nem találom magam a történetben. Nagyon szerettem azokat a dalokat is, nagy élmény volt ennyi stílust kipróbálni, izgalmas kirándulásként éltem meg. De a 2015-ös mélyponton Csóka Peti gitárosom-barátom, akit már családtagomként szeretek, átjött egy gitáromat áthúrozni, és elkezdett egy somogyi népdalt játszani, amire ráénekeltem. ott lett egy ilyen nagyon furcsa "megérkeztem"-érzésem. 

Ezután tettek ki egy népdalt a social felületekre, amely hallatán Both Miki (Napra) felhívta Gabit, hogy bátorítsa: induljon el ezen az úton. Meg is született első saját dala, a Hosszú idők, amellyel elindult a 2017-es Dal-on is. Közben megszületett Gabi kislánya és azt mondja, akkor vált igazán fontossá, amit otthonról, a  nagyszüleitől és édesanyjától, a vidéki közegből, a táncházak világából hozott. És eldöntötte: ezeket az értékeket szeretné neki - és persze aztán a  közönségnek is - átadni.

A Magas és Mély-ből megtudhatod, hogy mi áll még a változás gondolati-érzelmi hátterében, és hogy hogy éli meg Gabi az ellenállást és kritikát, és hogy mit tud kezdeni azzal a médiakarakterrel, ami önálló életre kelt és teljesen idegen tőle magától.

- Elindultam egy úton, tettem egy nagy kanyart és visszaálltam oda, ahonnan valójában indultam - összegzi a lényeget Gabi egy mondatban.

Egy érdekes - és várhatóan megosztó - beszélgetés értékekről, belső útról, változásról, őszinteségről, elfogadásról, megfelelésről és a saját, önálló hang megtalálásáról.

Magas és Mély - Tóth Gabi. M2 Petőfi TV, péntek 20.40.