Most szól:
Vezeti:
2022.11.28. Hétfő 20:23

Ez így OK?! - # zeneipálya - Lotfi Begi, Heatlie Dávid

Mennyire számít a hátország a zenei karrierben? Heatlie Dávid édesanyja, Csepregi Éva révén a Neotonban nőtt fel - vajon ezért lett zenész? Lotfi Begi családjában nem volt zenész - de volt MTV - és már 9 évesen rátapadt a képernyőre, és tudta: zenével fog foglalkozni. Vajon kinek volt könnyebb útja? Vagy ez egyáltalán nem számít? Ez így OK?! - # zeneipálya - Lotfi Begi, Heatlie Dávid. M2 Petőfi TV, kedd, 20.40.

- Én kb mínusz 40 éves lehettem, mikor megérintett a zene - kezdi Heatlie Dávid - ugye az öröklés: édesapám és édesanyám révén. Mire belekerültem a földi életbe, én már hallgattam zenét. Sőt, Koncertekre jártunk - mondja nevetve.

- 9 éves voltam, mikor megjelent itthon az MTV zenecsatorna - és azonnal megbabonázott - meséli Lotfi Begi - és tudtam, hogy zenével akarok foglalkozni. Előbb tudtam Madonna derékbőségét, mint a matekot - aminek persze a szüleim nem örültek, de akkor már eldőlt, mit fogok csinálni. És hamarosan elkezdtem DJ szetteket tolni. 

Vajon kinek van egyszerűbb dolga a zenei pályán? Aki zenészcsaládból érkezik - vagy aki civilből?

Heatlie Dávid azt mondja, ő természetes úton lett zenész, pozitív kisugárzású zenészek közt felnőve szinte magába szívta a zene szeretetét.

- Na, belőlem ezért nem lett tisztességes zenész - nevet Lotfi Begi - mert mondták, hogy najó, ha zene, akkor szolfézs, zenesuli, tankönyvek - és ez persze abszolút nem érdekelt. 

Vajon kell-e az akadémikus oktatás, az elmélet - és menyire kell a szülők támogatása a zenei pálya elindításához? Lotfi Begi édesanyja mérnök, édesapja filmes - és a család tapasztalatai alapján nem a művészi pálya felé próbálta terelni a gyereket, a biztos megélhetéssel érvelve. Dávidéknál épp fordítva.

-  Én egyenes utat jártam be - mondja - édesanyám is mindig azt szerette, hogy zenét tanuljak és természetes volt, hogy színpadon töltöm majd az életemet. Szerintem csalódott lett volna, ha nem a művészi, hanem a civil pályák közül választok. De nekem nagyon hiányoztak a  lépcsők: hogy nem kellett bejárnom a lépcsőfokokat, küzdeni és bebizonyítani - mert minden adott volt. 

Vajon minden családban az a "normális élet", amit a szülők élnek? Hogy egy zenésznek riasztó egy mérnök-fiú víziója, míg egy elméleti értelmiségi családban a művész-lét képe ijesztő? És mi a helyzet azokkal a bizonyos lépcsőfokokkal és bizonyítási kényszerrel? Kényszer, kellék  - vagy inkább belső szükséglet?

Lotfi Begi és Heatlie Dávid sztorizós beszélgetéséből rengeteg érdekes momentumra derül fény - és kicsit részletesebben, közelebbről segítenek látni a zenészi pálya, a pályaválasztás és a karrier-építés fény-, és árnyoldalait - az Ez így OK?! keddi adásában.

Ez így OK?! - # zeneipálya - Lotfi Begi, Heatlie Dávid. M2 Petőfi TV, kedd, 20.40.