Most szól:
Vezeti:
2022.12.01. Csütörtök 12:00

Magas és Mély - Pohl Mihály

A Lord frontembere, Pohl Mihály igazi lokálpatrióta. A mai napig Sopronból indul az ország legnagyobb színpadaira. Misi szerint a Lord hosszú, sikeres működésének titka az, hogy csak a bulikon találkoznak...de mi történt/történik a háttérben? Honnan indult és hogyan vitte sikerre a Lord-ot Pohl Mihály és zenésztársai? Magas és Mély - Pohl Mihály. M2 Petőfi TV, péntek 20:40.

Pohl Mihály 1981 előtt Sopronban a három művház közt ingázott, koncertről koncertre járt - és készült a zenész- karrierre. Azt mondja, már az iskolában felfigyeltek tehetségére, folyamatosan énekeltették. 37 lány mellett 3 fiú járt a közgazdasági szakközépiskolai oszályukba például - de ő volt az aki szólót énekelt.

- Kamu angollal, a Felkelő nap házát és ilyesmiket - meséli nevetve Takács Koltay Annának - míg élek, nem felejtem el.

Nem messze otthonuktól, a soproni Torony Klubban lépett fel amatőr zenekarával, csöves rádióból házilag eszkábált erősítővel. Ott figyeltek fel rá a Roller zenekar tagjai. Így kezdődött el a fesztiválozás Misi számára.

Pohl Mihály első zenekara a Roller együttes volt. 1981-ben lett - és azóta is - a Lord énekese. Sopronban született és azóta is ott él családjával. A Lorddal megalakulásuk óta gyakorlatilag folyamatosan koncerteznek. A mai napig országszerte - teltház előtt.

 

1981-ben Somogyban, Tamásiban egy rockfesztiválon hallotta őt énekleni a Vas megyéből ide érkező Lord - és felkérték: szálljon be a bandába. Vida Ferenc és Berger István megkeresését azonnal elfogadta - és ez a döntés azóta is alakítja az életét.

Hogy pontosan hogyan építették fel a Lord imidzsét a szocialista Magyarországon - és hogyan tudtak talpon maradni a rendszerváltás után - és azóta is?

- Mi nem voltunk támogatottak - de tiltottak sem - meséli a Magas és mély-ben Takács Koltay Annának - mi elrejtve tiltakoztunk sok minden ellen. Nem volt harsánykodás, de mégis a dalokban ott voltak az elbújtatott kritikák. Pl. az Itthon vagy otthon - mi ezt az erdélyi magyarságnak írtuk. És ez a dal most is ugyanolyan erős, mit akkor volt.

Hogy lehet, hogy a nyolcvanas években már rátaláltak olyan örökérvényű igazságokra dalaikban, amelyek miatt ezeket a dalokat a mai napig is sikerrel játsszák a legnagyobb színpadokon? És hogy lehet, hogy bár az első lemezüket Ausztriában vették fel - mégsem kerültek tiltólistára?

És szóba kerül a család és a magánélet is: vajon milyen érzés Misinek látnia Dávid fiát, ahogyan elkezdte - és folytatja - saját zenei karrierjét a Pair o’ Dice zenekarban?

- A zenei stílus amit képviselnek, nem az én lelkivilágom - mondja Misi -  de jó őket nézni és hallgatni, annyira precízek és pontosak. 

A Magas és Mély-ben láthatod a pillanatot, mikor egy édesapa könnyek közt mondhatja - és mondja is -  hogy büszke a fiára...

Egy sikeres mégis nyugodt életút - első kézből, az egyik legnagyobb magyar rock-énekestől a Magas és Mély adásában!

Magas és Mély - Pohl Mihály. M2 Petőfi TV, péntek 20.40.