Most szól:
Vezeti:
2023.01.02. Hétfő 11:24

Magas és Mély - Varga Miklós

Gyerekként nem szeretett közönség előtt szerepelni. Gitárosnak készült, mégis: énekes lett belőle. Sőt: színész-énekes! Hogyan jutott el a P.Box-tól a színpadra, rockoperák címszerepéig? Milyen volt Istvánt vagy épp Petőfit énekelni? A Magas és Mély-ben: Varga Miklós! M2 Petőfi TV, péntek, 20:40!

Magyarország egyik legismertebb rockzenésze - aki azért ragadott gitárt pálája kezdetén, mert az bejön a csajoknak!

- Nem voltam egy Adonisz külsejű fiatal - mondja nevetve Takács-Koltay Annának - és ez nem sokat változott. Ifjúkoromban vettem észre, hogy az osztálykirándulások alkalmával az egyik srác, aki magával hoztt egy dobozgitárt és a tábortűznél elkezdett játszani, nagy sikert aratott a lányoknál. Valahogy csillogóbb szemmel néztek rá, mint bárki másra. Ez motivált.

Varga Miklós első zenekarai a hetvenes évek végén a Grog, a Corpus és a Zenit voltak. Utána a P.Box zenekarba hívták énekleni. Legnagyobb zenei sikerét az Európa c. slágerrel érte el -  és azóta megkerülhetetlen figurája a magyar zenei életnek. Zenekari énekesi és szólókarrierje mellett színházi szerepeiben is nagy sikert aratott. Első ilyen szerepe István volt a Szörényi-Bródy szerzőpáros legendás rock-musicaljében, az István a királyban, de láthattuk-hallhatuk őt még Petőfiként a Költő visszatér-ben, énekelt a Megfeszített-ben és a Jézus Krisztus szupersztárban is.

Miklós elmeséli Takács-Koltay Annának, hogy az önbizalomhiány mellett a lámpalázzal is meg kellett küzdenie a pálya elején. Elmondja, milyen volt az érzés mikor a "Te leszel a megfejtés, apukám!" mondattal felvételt nyert a  P.Box -ba - és azt is, mennyit és mit ittak meg együtt, mire eljutottak a megfejtésig...

- Mi még ismerjük a klasszikus, régi rock-koncert hangulatot, megéltüka  nagy rocker-életérzést - amit azóta már nem nagyon látok sehol - meséli a Magas és Mély-ben, felidézve a nyolcvanas évek-beli turnékat. Mesél az Európa c. dal születéséről és sikeréről is . Tudtad, hogy Kék farmer volt az eredti cím? Miklós elmeséli Takács-Koltay Annának, hogy lett ebből Európa....

És hallhatsz színházi szerepeiről is: a Magas és Mély-ből megtudhatod, hogyan került az István a Király címszerepébe - és azt is, mit adott neki 1985. március 15-e, mikor első ízben énekelte el a Nemzeti dalt a Múzeumkertben, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén.

- A Nemzeti dal zenéjét Tolcsvay szerezte. A hatalom számára sem ő, sem a dal nem volt kedves. A 85-ös ünnepségen a rendező, Koltay Gábor (Takács-Koltay Anna édesapja) kockázatot vállalt, mikor elénekeltette velem. De nem lett belőle aztán baj. Elhangzott a dal, forradalmi hevülettel - de mégsem lett belőle forradalom - mondja Varga Miklós - de ezzel szerintem a Gábor áttört falakat. 

Varga Miklós karrierjében Petőfi egyébként fontos, visszatérő figura. A Költő visszatér c. rockoperában is játszotta pl. Petőfi szerepét.

- Petőfi az egyik kedvenc költőm. Azért, mert látszólag végtelenól egyszerűen fogalmaz meg hatalmas evidenciákat. Mikor őt olvasod, az jut eszedbe, hogy "a csudába! miért nem én írtam meg ezt így!"

A Magas és Mély adásából megtudhatod, hogy Varga Miklós szerint mit jelent magyarnak lenni - ha Petőfi példáján át nézzük a világot. És kiderül az is, van-e ebben szerepe a véletlennek...

Egy különlegesen izgalmas, évtizedeket felölelő beszélgetés a Magas és Mély adásában - sőt,  a végén még az is megtudhatod, hogy mennyire tud szakmailag hiteles lenni Varga Miklós - gyermekei szemében!

Magas és Mély - Varga Miklós! - M2 Petőfi TV, péntek 20:40.