Most szól:
Vezeti:
2023.01.11. Szerda 15:44

Magas és Mély - Török Ádám

Egy igazi legenda a Magas és Mély e heti adásában! Török Ádám az egyik legismertebb rockzenész Magyarországon. Hogy jutott el karrierje csúcsára? Honnan indult, és miket tart a legfontosabb lépéseknek életében? És mik a tervek május 8-ára, a 75. születésnapi bulira az Erkel Színházban? Takács-Koltay Annának elmeséli! Magas és Mély - Török Ádám. M2 Petőfi TV, péntek, 20.40.

Török Ádám egy igazi hippie, aki autodidakta módon tanult hangszerén játszani, több, mint 50 éve lépett fel először a Tabánban - és azóta szinte az összes hazai és külföldi bluesfesztiválon megfordult már.  A Magas és Mély-ben elkalauzol minket a előbb a magyar beat-, majd a hippikorszakba.

Török Ádám virtuóz fuvolista, énekes és dalszövegíró 1968-.ban épett nyilvánosság elé - először, mint a Dogs énekese. Még ebben az évben megalapította a mai napig aktív MINI-t. Závodi Jánost 1974-ben tétrai Tibor váltotta a zenekarban de a MINI a nyolcvanas évek elejéig koncertezett. Ekkor Török Ádám megalapította a Mini Robot Company-t és a Tátrai-Török Tandemet is. 1991-től a Rhythm and Blues Branch-ben zenélt újra együtt Závodi Jánossal.  Ma az 1998-ban újraalakult Török Ádám és a MINI frontembereként lép színpadra - itthon és világszerte.

A budai vár oldalában, a  Szabó Ilonka utcában kezdődött minden. Török Ádám és Závodi János egy házban laktak. Kétéves kisgyerekként barátkoztak össze - és a barátság ma is tart: most együtt készülnek a 75. szülinapi koncertre.

- Egész nap együtt lógtunk. Verekedtünk, hülyéskedtünk, zenét is együtt kezdtünk hallgatni.  Janó már akkor elkezdett gitározni, mikor én még nem zenéltem. Nagy focisok voltunk. A Marczibányi térre jártunk, a Vasas Turbó nevű focicsapatba játszani. Olyanok voltunk, mint két testvér - mesél a kezdetekről Török Ádám Takács-Koltay Annának.

De nem csak Závodi Janót ismerte egész fiatalkorából Török Ádám. Zalatnay Cini és Komár László is középiskolás haver. A beszélgetésben szóba kerül Török Ádám fordulatos karrierjének minden állomása. Elmeséli, hogyan tanácsolták el a Toldi Gimnáziumból - és hogy került a Petőfibe, és onnan a színpadokra. Megtudhatod, milyenek voltak a hatvanas évek legendás galerijei, amelyek körbeverekedték a várost. Török Ádám azt is felidézi, hogy hogyan érkezett az első fellépési lehetőség az életébe.

- Odajött hozzám a Soltész Rezső öccse a gimiben, és megkérdezte, tudok-e énekelni. Elhívott a Márvány utcába egy próbára - és innen indult a zenész-karrierem.

Megtudhatod, hogy alakult a Mini, mi az a tátika-korszak, és mi történt 1969 varázslatos nyarán...

És persze minden mást. Hogy hogyan került kapcsolatba Radics Béla és Török Ádám, hogy milyen szövetségek köttettek a beat krémjének találkahelyén a Royal szálló éttermében, hogy mi volt a menő az Ifiparkban, vagy, hogy milyen volt az LGT-vel a Tabánban.

Török Ádám élő legenda és élő történelem...és szívesen oszt meg anekdotákat barátairól és pályatársairól - olyan nagyformátumú zenészekről is, akik ma már nincsenek köztünk - de jó rájuk egy baráttal emlékezni.

A zseniális zenész elmeséli azt is, hogyan épült fel az agyérgörcs után pár évvel ezelőtt, és hogy nyerte vissza az egészségét, erejét felesége segítségével.

- Belül ugyanaz a hülye huszonéves fiatalember vagyok. csak a porhüvely, az már nem ugyanaz - mosolyog.

Május 8-án lesz Török Ádám 75 éves születésnapi bulija az Erkel Színházban. Ott lesz mindenki, akivel együtt játszott hosszú pályafutása során - és a 3. Bartók-lemez is elkészül - Nyitott kapu Bartók költői világára címmel. Részletek a Magas és Mély-ben!

Magas és Mély - Török Ádám. M2 Petőfi TV, péntek, 20:40.