Most szól:
Vezeti:
2023.01.18. Szerda 08:34

Adom a dalod - Müller Péter Sziámi x Konyha

Az M2 Petőfi TV zenei láncreakciója ezen a héten egy underground ikont is elér - akinek a verselés a beszélni tanulással egyidőben kezdődött! Tudtad pl., hogy Müller Péter Sziámi már 3 évesen verseket írt CSUPA NAGYBETŰVEL? Vagy hogy József Attila szerelmes volt Sziámi nénikéjébe? További érdekességek - és persze a Konyha Százszor visszajátszott-ja "sziámisítva" az Adom a dalod adásában! Adom a dalod - Müller Péter Sziámi x Konyha. M2 Petőfi TV, csütörtök 20:40!

Egy underground zenekar mainstream slágere és egy underground ikon az Adoma  dalod e heti adásában!

Múlt héten a Konyha dolgozta át Csemer Bogi dalát - így szólt az eredetileg Grecsó Krisztiánnal előadott Messzriől jött ember c. duett:

És feladták a leckét a következő játékosnak: a feldolgozandó dal a Százszor visszajátszott lesz.

És aki kapja: Müller Péter Sziámi! Vajon szép lesz-e százegyedszer is a Százszor visszajátszott?

Müller Péter Sziámi a nyolcvanas évek óta megkerülhetetlen alakja a magyar underground-nak. A Kontroll Csoport, az URH majd a Sziámi frontembereként a rendszerváltás óta jelen van a zenei életben. A Sziget elődjét, a  Diákszigetet is ő alapította. Végzettsége szerint francia-magyar szakos tanár, de volt már tv-s rendező, rádiós szerkesztő-riporter, sőt, még cirkusz-, és varietérendezői képesítéssel is rendelkezik. Rendkívül színes egyéniség, és hihetetlen gazdag alkotói pálya ál már mögötte. Jelenlegi formációja a Müller Péter Sziámi AndFriends egy igazán összeszokott baráti társaság  - a magyar underground krémjéből érkező tagokkal.

Müller Péter Sziámi és Pató Marci a ferencvárosi Gát utcában, a  József Attila Emlékhelyen találkoznak, ahol Sziámi elmeséli, hogy itt laktak két házra, és József Attila szerelmes volt a nagynénjébe - aki egy négysoros címzettje is lett.

Sziámi maga 3 éves kora óta versel. Akkor még CSUPA NAGYBETŰVEL  írt - de már írt. Dal-szerűen, mint mondja - a belső test-ritmusokat (pl. szívverés) követve. Vajon van-e határ, és hol van vers és dalszöveg között Sziámi szerint? És kell-e meghúzni egy ilyen határt mindenképpen? Hallhatsz egy József Attila parafrázist is Pétertől - és persze kiderül az is, hogy viszonyul a kortárs zenészekhez, pályatársakhoz és szövegeikhez.

Az Adom a dalod-dal elmehetsz a 366 napidal rögzítési helyszínére, Sziámi padlására is! Megtudhatod, hogyan készültek a covid alatt a sorozat darabjai és hogy miért találta fontosnak Péter, hogy így inspiráljon munkára a lezárások  időszakában. Szóba kerül a gazdag életpálya sok állomása, a Szigettől a Bérczesi Robival való együttműködésig -

és persze kiderül az is, hogy szép-e százedgyedszer is a Százszor visszajátszott - és mi köze a Kicsi kicsiszolt kő c. Sziámi számhoz...

Adom a dalod - Müller Péter Sziámi x Konyha. M2 Petőfi TV, csütörtök 20:40!