Most szól:
Vezeti:
2023.01.18. Szerda 10:08

Magas és Mély - Andrásik Remo

Missziója a hangszeres zenélés. Nevéhez köthető a legendás Gitármánia tábor, számtalan tehetségkutató és oktatási program. Andrásik Remo már egészen fiatalon mert nagyot álmodni. És - bár többezer zenész köszönheti neki a pályafutását - azt mondja: még korántsem ért el mindent, amire hivatott. A Magyar Kultúra Napjának hetében egy őszinte beszélgetés utánpótlás-nevelésről és tehetséggondozásról - igazi elhivatottsággal! Magas és Mély - Andrásik Remo. M2 Petőfi TV, péntek, 20.40!

Andrásik Remo Miskolcon született. Már egészen fiatalon tudta: zenével akar foglalkozni. Első komolyabb zenekara a Janicsák István vezettee Z'Zi Labor volt.

A zenekar mellett Sárközy Anita akusztius koncertjein is fellépett országszerte. 1993-ban részt vett az első Zánkai Poppiac szervezésében és hamarosan elindította a 30 éve népszerű Gitármánia tábort is. Számos tehetségkutató fűződik a nevéhez, jelenleg is futó programsorozata a Hanszert a kézbe! - amellyel mostanra már több, mint 140 000 fiatalhoz jutottak el.

A Magas és Mély adásában Takács-Koltay Anna kérdéseiből kibontakozik Andrásik Remo különleges személyisége és relatíve egyenes, a zene irányította életútja.

- Az élet odasodort egy nemes ügy mellé, adott egy feladatot - mondja Andrásik Remo  - és meg lehetett neki felelni - nagyon tudtam vele azonosulni.

Ennél persze azért több részlet is kiderül. Megtudhatod az adásból, hogy Remo és barátja miért nyitott 19 évesen már gitáriskolát - és mire építette - merthogy tapasztatra akkor még nemigen lehetett...

- Ezen szoktam gondolkodni a mai napig, hogy honnan vettem a bátorságot - mondja Remo nevetve - és mindig arra jutok, hogy volt ott ego jócskán...

Remo elmeséli, hogy tanítás közben, a diákok kérdéseire választ keresve ismerkedett meg sok mindennel a zeneelméletet illetően - az összhangzattannal is pl. - úgyhogy a tanítás őt is építette. Ezzel  párhuzamosan pedig zenészi karrierje is beindult.

Remo elmeséli, hogy került Miskolcról, a  rock-városból, a pincepróbatermek világából Budapestre a Z'Zi Laborba - aminek alig volt valami köze a rockhoz - mégis meghatározó jelentősége van Remo karrierjében. A zenekar ugyanis igazi közösségként működött - és nekik köszönhető az első Zánkai Poppiac megszervezése is. Remo ezt a rendezvényt tekinti vízválasztónak amúgy a saját életében. Kiderül, miért indította el a Gitármánia tábort 1994-ben - amelyben még a családja főzött a résztvevőknek. Ma már egyébként 30 éves a tábor. A beszélgetésből megtudhatod, milyen volt látni zenész-generációkat, zenekarokat felcseperedni a táborban - merthogy innen indult pl. a Subscribe, az AWS, a Margaret Island, Gyémánt Bálint vagy épp Temesi Berci - akik közül sokan ma már tanítani járnak vissza....

Vajon hogyan jutott el Andrásik Remo a színpad egocentrikus világából a háttér-segítő szerepéig - és hogy éli meg, hogy a személyes ambíciók átalakultak közösség-segítéssé? A Magas és Mély-ben elmeséli, mennyi álmatlan éjszakát okozott számára a döntés meghozatala - és hogyan vetette bele magát a tehetséggondozásba - és mi motiválja a mai napig.

- Én nagyon szeretek tehetségek közt lenni, nagyon jó érzés - meséli Takács-Koltay Annának - és, bár igaz, hogy 10 éve dolgozom egy lemezemen, ami épp 10 éve ugyanott tart: egy hónapra a befejezéstől, nem bánom, hogy így döntöttem. Mert mindig történik valami, jön egy akkora lehetőség a tehetséggondozásban, ami miatt félreteszem a saját lemezt, mert a tehetséggondozás fontosabb:  ilyen lehetőségeket nem szabad kihagyni. Gitározni bárki tud - de azt, amit mi csinálunk, akár az Öröm a Zené-ben, akár a Hangszert a Kézbe programban - az egy küldetés. 

A Magyar Kultúra Napjának hetében egy őszinte beszélgetés utánpótlás-nevelésről és tehetséggondozásról - igazi elhivatottsággal!

Magas és Mély - Andrásik Remo. M2 Petőfi TV, péntek, 20.40!