Most szól:
Vezeti:
2023.01.24. Kedd 11:08

Ez így OK?! #fogyókúra - Németh Dorottya, dr. Tóth Tamás

Hogy lehet, hogy aki elkezd sportolni, hirtelen többet nyom a mérlegen? Lehet-e a mérlegre hagyatkozva fogyókúrázni? Miért javasolja a fitnesz-guru hogy dobd ki a mérleget? És mit mond az obezitológus - mire hagyatkozz helyette? Az újévi fogadalmak slágere, a fogyókúra - és ami mögötte van! Ez így OK?! #fogyókúra - Németh Dorottya, dr. Tóth Tamás. M2 Petőfi TV, kedd, 20:40!

Mi a túlsúly? Vajon ugyanazt tekinti-e az orvostudomány túlsúlynak, amit a hétköznapokban annak gondolunk? Dr. Tóth Tamás obezitológus  a testtömeg index alapján (BMI) definiálja a túlsúlyt. A BMI számítása: a testsúly kg-ban osztva a méterben mért magasság négyzetével.  24-25-ös BMI fölött túlsúlyról, 30 felett kövérségről beszélünk, de ez sem érvényes általánosan.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tamás Tóth Dr. (@drtothtamas) által megosztott bejegyzés

- Ha pl. a  body-bulidereket vesszük: borzasztó nagy az izomtömeg, ami felviszi a BMI-t - így rájuk kicsit más számítás az érvényes. De nagyjából, egy átlagember számára kapaszkodónak ez a mérőszám jó - mondja az obezitológus.

És persze a másik oldalt se felejtsük el: 18.5-es BMI alatt beszélünk soványságról, 16  alatt pedig kóros soványságról.

Németh Dorottya edző, influenszer azt mondja: mérlegellenes.

- Mindenkinek azt mondom, dobja ki, verje szét kalapáccsal vagy adja oda a szomszédnak - mondja nevetve - mert nem valós. Mond egy számot és blokkokat rakhat nők fejébe. Nem a súly, hanem a test-összetétel a fontos. És amikor pl. én elmegyek egy mérésre, akkor megtudom, hogy mennyi a testemben a víz, mennyi a minőségi izomtömeg - és ezek azok a számok, amik kiindulópontul szolgálhatnak egy életmódváltáshoz, egy étrendhez és egy edzéstervhez.

De még ez sem mindig.

- Pl. nekem azt szokta javasolni a gép, hogy fogyjak kicsit - mert túl izmos vagyok - nevet Dorottya.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lengyel Dorottya (@nemethdorottya) által megosztott bejegyzés

A köztudatban az van, hogy fogyás = súlycsökkenés. Hízás = súlygyarapdás. És ez nem igaz - mondja az obezitológus - a fogyás a zsírtömeg csökkenése, a hízás pedig ennek a növekedése. És a mérleg: becsap. 

Nagyon leegyszerűsítve: az izom nehezebb, mint a zsír. Egy feszes izmos test nyomhat többet a mérlegen, mint egy tónustalan és puha - de ettől senki nem az izmos embert nevezné kövérebbnek.

Ha kíváncsi vagy a fogyás és a sport, az egészségmegőrzés és a megfelelő összetételű test viszonyára, nézd meg az Ez így OK?!-t , ahogy két szakembertől is kaphatsz hasznos tanácsokat. És ha esetleg az újévi fogadalmad az egészségesebb élet és szebb test kialakítása lenne - segítségükkel biztosan eléred!

Ez így OK?! #fogyókúra - Németh Dorottya, dr. Tóth Tamás. M2 Petőfi TV, kedd, 20:40!