Most szól:
Vezeti:
2023.01.19. Csütörtök 16:42

PetőfiLIVE: Boggie!

TikTok challenge Boggie-val és a Petőfivel a hétvégi Boggie-koncert előtt! Énekelj Boggie-val - és nyerj! Részletek az interjú végén - amit azért is érdemes elolvasni hogy megtudd: milyen utat járt be lelkileg és szakmailag Boggie, míg a 19 éves au-pairből világszinten jegyzett énekessé vált! És figyeld a premiert: PetőfiLIVE: Boggie! Premier a Petőfi Rádió yt csatornáján: 2023 január 29, 18:00! Link az értesítéshez a cikkben!

PetőfiLive:  Kezdjük egy kis időutazással! Hány évesen vállaltál au-pair munkát Párizsban?

Boggie: 19.

- Nem féltél egyedül nekivágni Franciaországnak?

Boggie: Sokszor szoktam gondolkodni ezen a félelmen -  mert én általában így kalandvágyó vagyok, és szívesen elkezdek dolgokat. Majd, amikor már benne vagyok, akkor veszem észre, hogy Úristen! Ez azért ijesztő... Párizzsal is így volt: először inkább az volt bennem, hogy világot látok, nyelvet tanulok - lesz ami lesz. Mi voltunk az első évfolyam, akiknek emelt szintű érettségit kellett tennie - és valahogy hiába voltam jó tanuló, nem voltak elegek a pontjaim sehova. Tehát kicsit az volt bennem, hogy akkor meg inkább menjek ki, lássak világot - mint hogy tétlenül várjak egy évet, mire fölvesznek valahova. Ráadásul akkoriban az élethelyzetem is olyan volt, hogy vágytam egy kis frissességre. A férjemmel idén 20 éve vagyunk együtt -  nem viccelek húsz éve -  mi gimiben ismerkedtünk meg, és pont érettségi után, amikor már két éve együtt voltunk, volt egy olyan érzésem, hogy úgy elvesztem ebben a kapcsolatban. Úgy éreztem, hogy előtte határozott voltam, meg önálló - de akkora eltűnt az én identitásom ebben a kapcsolatban....Úgyhogy emiatt is volt bennem egy lendület, hogy: na, akkor lássuk, menjünk ki. És vicces, de két hét Párizs után rájöttem, hogy nem veszett el az identitásom, ugyanaz az ember vagyok, ma is tök jól megoldom a dolgokat.... és akkor új célt kellett találni ennek a párizsi kintlétnek.

PetőfiLive: Akkor jött a sanzontanulós éved?

Boggie: Elsőre azt határoztam meg, hogy akkor nagyon jól megtanulom a nyelvet. Mindennap jártam nyelviskolába. És mellette pedig belevetettem magamat a sanzonokba, és minden este, amikor átadtam a gyerekeket, akkor én Edith Piafot, Charles Aznavour-t hallgattam, kinyomtattam a dalszöveget. Kiszótáraztam a szöveget, a hangomat pedig ráállítottam erre a műfajra. Végül úgy jöttem haza egy év után, hogy széles alap-tudást építettem francia sanzonokból. A zenét szívtam ott magamba, meg hát, amit Párizsban még magadban tudsz ... ami azért nem kevés.

-  Mit hoztál ebből haza? A frankofón kultúra más, mint a miénk. Az emberek is mások, a temperamentum, a hozzáállás, az életfelfogás - beszippantott?

Boggie: Azt a hozzáállást hoztam pl. haza, hogy nem állítok kortátokat önként magam elé. Számomra mindig reális volt, hogy az én zenémet igenis hallgathatja egy párizsi is. És amikor hazajöttem és elkezdtem zenélni, akkor bennem volt ez a nemzetközi vízió. Kint kicsit beleszippantottam abba, hogy milyen egy világpolgár élete - így teljesen természetes volt a gondolat,  hogyha én csinálok egy dalt, akkor azt a dalt simán lehet, hogy meghallgatják Ausztráliában, Amerikában - bárhol a világon. Lehet, hogy nevetségesnek tűnik - de nem éreztem egyáltalán túlzásnak. Amúgy apályám indulásakor robbant nagyot az internet szerintem - ami jól jött a terveimhez. A Parfüm végül is az interneten futott be. És ez a vízióm, ez a mai napig él. És ezt az új lemezt is ennek a szellemiségében készítettem, hogy sose tudhatod, hogy melyik dal akadt be.

PetőfiLive: És mi alapján döntesz, hogy mi lesz francia, mi lesz angol, mi lesz magyar?  Például vegyük a címadó dalt, a Fragilité-t.  Ez franciául is íródott?

Boggie: Igen. És előre tudtam, hogy francia lesz. Azért, mert egy elég érzékeny házastársi, párkapcsolati drámáról szól. És vannak témák, amikről nem tudok magyarul írni. Ha franciául, angolul írok, akkor egy picit bujkálok.

PetőfiLive: Ez általánosságban vonatkozik minden személyességgel és érzelmi töltettel rendelkező dalra?

Boggie: Nem feltétlenül - a Fragilité párkapcsolati mélyrepülésről szól, de például itt az Árnyék, ami meg az anyukámról és az alkoholizmusról - arról meg tudtam írni magyarul.

PetőfiLive:  Legalábbis az alapot, a vázat - végül Grecsó Krisztiánnal dolgoztátok ki a végleges szöveget...

Boggie: Hát, igen, végül is ott se tudtam magyarul megírni (nevet).

PetőfiLive: Minden tiszteletem azért, hogy anyukád alkoholizmusáról nyíltan beszélsz. Hány év gondolkodás volt ebben, mielőtt a TedX-en kiálltál? Mennyit agyaltál rajta, miért  eljutottál erre a pontra, hogy ezt így meg tudod fogalmazni, összegezni - és elengedni?

Boggie: Hát... húsz év. De a mai napig foglalkoztat... Most annyi mindent tudnék tőle kérdezni! Az persze sokat segített, hogy lett saját családom, saját gyerekeim. Merthogy amikor  édesanya leszel és  picike gyerekekkel vagy körbevéve, akkor automatikusan bekapcsolnak a te saját gyerekkori élményeid. Csomó olyan emlékem előjött a saját kicsi koromról, ami nem volt addig aktív emlék, vagy  nem foglalkoztam vele -  de mikor látom, hogy  mit él át a két és fél évesem, akkor nekem is eszembe jut, hogy hú, emlékszem, hogy az én anyukám hogy fürdetett például. Szóval ez egy hosszú meló. Most is még morzsolgatom, de most azért egy olyan ponton vagyok, hogy például már nem neheztelek, nincs bennem harag - most már eljutottam oda, ahova apukám is. Apukám mindig azt mondta, hogy ő nem haragszik anyura, hanem sajnálja őt. És most már én is itt vagyok.

PetőfiLive: Feldmár András írja,  hogy amikor az ember ki tudja mondani, hogy az anyám nem szeretett, majd később azt, hogy az anyám szeretetének a minősége nem volt számomra megfelelő - akkor nagy felszabadulás-élményt él át. Tényleg felszabadulsz ilyenkor?

Boggie: Feldmárnak igaza van. Fontos tudnod, hogy nem lehet úgy leélni egy életet, hogy hibáztatsz szülőket, körülötted lévő embereket. Szerintem az is a felnőtté válás egy fontos lépcsőfoka, hogy megtanulsz felelősséget vállalni a saját életedért, a saját döntéseidért. Hogy nem lehet abban az attitűdben előrelépni, hogy hibáztatsz folyamatosan....hogy "de az én anyám, meg az én apám ezt tette, meg azt tette" - hát köszi. Mindenki tele van traumákkal - de így nem lehet leélni egy életet. És ez tényleg felszabadító érzés. Most, ha eszembe jut anyukám, akkor szeretet van bennem, nem pedig ez a vádaskodás. De volt idő, amikor meg eszembe jutott anyukám, és egy ilyen görcsbe szorult a gyomrom, és az összes neheztelés rárakódott a lelkemre. Mostanra már ezt a részét teljesen el tudtam engedni.

PetőfiLive:  Az elengedés része az is,  hogy az Árnyék most megjelent? 

Boggie:  Igen. Ezt a dalt én nem tudtam volna megírni korábban. Voltak már megelőző dalaim, amik kapirgálták ezt a témát, például a Run to the River, de ott azért ennyire explicit módon nem - ott is még egy picit bujkáltam.

PetőfiLive: Hogyan dolgoztatok együtt Krisztiánnal? Azért ezek nagyon személyes, saját élmények -  és mégis valahogy ő adott neki végleges verbális formát. Ezt hogy csináltátok?

Boggie: Krisztiánnal felnőtt életem egyik legfontosabb barátsága alakult ki. Van vele egy közös zenés irodalmi estünk -  és azért ezek az estek is olyanok, hogy nagyon mélyre menő beszélgetéseket társítunk versekhez, prózákhoz, dalokhoz. Nagyjából olyan egy est, mint ahogy most veled beszélgetek. Csak ezt színpadra tesszük, és ettől van egy ilyen nagyon intim, nagyon bensőséges és nagyon lelkileg minket is megdolgoztató folyamata. Már ebben is eléggé analizálgatjuk a saját életünket, egymást és földobálunk labdákat. Ahhoz, hogy kialakuljon egy ilyen közös est, ami ennyire érzékeny,  az is kell, hogy nagyon jó legyen a kommunikáció, meglegyen a közös hullámhossz. És ez valahogy megvolt már az elejétől. Sokszor mondtam Krisztiánnak - és szerintem ő is ezt gondolja -  hogy az alapjaink hasonlóak. Én egy ilyen nemlétező munkáscsaládból jövök -  azért mondom, hogy nem létező, mert ma már nem létezik, vagy nagyon szűk lett ez a társadalmi réteg. A Krisztián pedig az épphogy-létező paraszti világból jött.  És  valahogy ő is  értelmiségi és művész lett, meg valahogy én is. Itt találtuk magunkat egy fura közegben - és van miről beszélgetünk... a nulladik ponttól már értjük egymást. Jól ismeri a sztorimat Krisztián. Ezekről már sokat beszélgettünk, én is ismerem az ő családtörténetét, vannak átfedések is sok ponton, és tudtam, hogy ő erről fog tudni úgy írni, hogy átfolyatja magán, de közben az én számból is jól fog hangozni. Azért nem adtam volna oda, ezt a témát mindenkinek.

PetőfiLive: Van még egy költő, akivel együtt dolgoztál ezen a lemezen: Kemény Zsófi. Vele is barátok vagytok?

Boggie: Vele is nagyon jó barátok vagyunk. Ő egy más generáció. Vele is van egy zenés irodalmi estem is és már a harmadik lemezen is együtt dolgoztunk. Nagyon szeretem az ő agyát, meg nyelvét. itt a PetőfiLIVE! koncerten is fogok olyan dalokat énekelni, kettőt is, amiknek ő írta a a szövegét. Szerintem nagyon szellemes, nagyon friss. Ő is szeret velem dolgozni, mert én nem korlátozom le. Nincsenek olyan elvárásaim, hogy Fú! Zsófi legyen már egy kicsit slágeresebb, mert nem fogják érteni. Én nem adok ilyen instrukciókat.

PetőfiLive: Szokott ilyeneket kapni?

Boggie: Nagyon sokszor kap ilyet, ha ilyen pop-arcokkal dolgozik -  és akkor nyilván ez az ő alkotói vízióját sokszor keresztülhúzza... Persze van, hogy néha én is megkérem, hogy egyszerűbb képeket használjon, de alapvetően szeretem, amiket ír. És tök jól tudunk együtt dolgozni. Úgyhogy ő is egy ilyen fontos nő lett az életemben.

PetőfiLive:  Grecsó Krisztiánnal duettet is énekelsz a Fragilité-lemezen, a Messziről jött ember c. számot. Lesz majd olyan Boggie-szám is, amiben Zsófi is megszólal egy slam- betétben, mondjuk?

Boggie: A zenés irodalmi estünkben ő is slammel. És tervezzük is, hogy így februárban megyünk iskola- turnéra is.

PetőfiLive: Miket visztek az iskolákba?

Boggie: Ott is beszélgetünk - de teljesen másról és máshogy, mint Grecsóval. Máshogy kapdossuk el a labdákat, azért a Zsófi csak tíz évvel fiatalabb , tök más témák is kerülnek elő. De ezekhez ugyanúgy társítunk prózát, verset, meg slamet. Az iskolákban én olyan fókuszú beszélgetéseket akarok, ami a kamaszok számára is érdekes lehet. Önmegvalósítás, célok, élet-tervek - én pl. tudom, hogy amikor gimis voltam, imádtam, ha jöttek művészeti előadásokkal és beszélgetésekkel. Egy gimisnek ez hatalmas dolog - mikor még nem tudod elképzelni, hogy milyen lesz a nagybetűs élet, mikor még a folyamatokat nem ismered és nem látod át, de kíváncsi vagy, szeretnéd tudni, hogy hogy lesz valakiből író, hogy lesz valakiből költő, hogy lesz valakiből énekes. Én például azt hittem, amikor elkezdtem énekelni, hogy minden sokkal könnyebb lesz. Én nem gondoltam, hogy ez ennyire sokrétű. Azt hittem, hogy nekem csak énekelnem kell, hogy majd fölkelek reggelente, kinyitom a lelkem, gyakorolok - miközben ma már tudom, hogy ez valóban a legláthatóbb szelete a munkámnak - de valójában a legkisebb szelete.

PetőfiLive: Mennyire kell jó marketing-szakembernek lenni szerinted ahhoz, hogy életben maradj, mint előadóművész Magyarországon?

Boggie: Szerintem mindenhez érteni kell -  már nem elég az, hogy jól énekelsz. Kell, hogy legyen valamiféle socialmedia-érzéked, mindenkivel jóban kell lenni, folyamatosan elérhetőnek kell lenni és közben azért figyeld a trendeket, legyen kis újítás a zenében - de azért annyira nem annyira sok új, mert nem fogják érteni. Azért érdekes ez a magyar piac, mert mi azért mindig le vagyunk maradva egy csomó évvel nyugathoz képest. A magyarok szeretik azt, amit megszoktak és megszerettek - és ismernek. És nagyon nehéz azon belül innovatívnak lenni - miközben az innovációra törekvés az én alkotói gondolkodásomban nagyon benne van. Szeretem vegyíteni a stílusokat. Én ezeken tök sokat agyalok, dolgozom, hogy tényleg, ha meghallasz egy dalt, akkor ne azt mondd, hogy fú! ez olyan, mint a Dua Lipa -  hanem hogy ne tudd mihez hasonlítani. Folyamatosan adok magamnak  alkotói-szerzői kihívásokat, és akkor vagyok elégedett, ha meghallgatok egy dalt, és azt érzem, hogy hú, de jó, hogy nem jut eszembe senki, hogy ez kire hasonlít! - és akkor azt érzem, hogy na! ez tényleg jó. Ez egy hiteles lenyomat a lelkemből,  egy kis darab három percben.

Kíváncsi vagy, hogy van otthon Boggie a socialben? Csekkold az új TikTok kihívást amit a Petőfivel közösen indított! Csatlakozz és nyerj!

@boggieofficial Boggie dalverseny a TikTokon! Készíts videót a Parfümre és nyerj egyedi ajándékokat! @Petofilive ♬ eredeti hang - boggieofficial

És hamarosan jön a  PetőfiLIVE - Boggie stúdiókoncert a Petőfi Rádió Yt csatornáján! Premier: 2022. január 29. 18:00! Már most kérhetsz értesítést - hogy le ne maradj a kezdésről!