Most szól:
Vezeti:
2023.01.28. Szombat 16:14

Hallgasd velünk! – Heti zenei friss (2023.01.27.)

Friss összeállításunkban szerepel a második lemezével jelentkező The Anahit, a hobbiprojektnek induló, de azt a státuszt egyre jobban kinövő The Arcs, egy híres komikus lánya, Elle King, a Sweet But Psycho című slágerrel elhíresült Ava Max és a korábban Bond-betétdalt is jegyző Sam Smith. Az albumok a lemezcímekre kattintva meghallgathatók.

The Anahit – #Válságpop (szerzői kiadás)

Közel négy éve jelentette meg első albumát a 2016-ban alakult The Anahit, a még kizárólag angol nyelvű dalokat tartalmazó Addictedet. Második lemezük, a #Válságpop lényegében másodpercre ugyanolyan hosszú, viszont itt már részben, illetve teljes mértékben magyar nyelvű felvételeket is találunk. A tavalyi év során Csányi Rita énekesnő egy rendhagyó kihívás elé állította magát: hétről hétre bemutatott egy új dalkezdeményt a TikTokon. Sem ő, sem az Anahit többi tagja nem számított rá, hogy többszázezer kedvelést gyűjtenek be a kisvideókkal. „2022-ben olyan érzelmi hullámvasúton voltam, hogy hihetetlen. Voltam nagyon boldog, erős, vidám, és voltam duván a padlón is. Ez, és az aktualitás kötik össze a dalokat a lemezen”, mesélte Rita, hozzátéve: „Válság van, mindenki teljesen ki van bukva, mi pedig annyival tudunk segíteni az embereknek, hogy amikor a dalainkat hallgatják vagy a koncertjeinken vannak, akkor ki tudják adni magukból ezt a feszültséget, és mosolyt tudunk csalni az arcukra. Ezért válságpop: válságban írt popdalok, hogy egy picit elviselhetőbb legyen a napod.” A lemezbemutató koncertet február 11-én az A38 Hajón tartja az azóta már újabb dalokon dolgozó zenekar.

The Arcs – Electrophonic Chronic (Easy Eye Sound)

Dan Auerbach-ot The Black Keys nevű blues-rockzenekarából ismerhetjük – a Lonely Boy című csúcssláger mellett 11 nagylemezen vannak már túl, és az utóbbi időben különösen aktívak. Viszont volt a 2010-es évek során egy időszak, amikor a Black Keys pihenőre ment, és az énekes-gitáros alapított egy hobbizenekart The Arcs néven. Maga mellé vette Sharon Jones zenészeit, valamint az azóta már sajnos elhunyt Richard Swiftet, és kiadott egy albumot Yours Dreamily címmel 2015-ben. Szinte egyből utána bejelentettek egy második lemezt, melyet aztán félbehagytak. Auerbach inkább szólóalbum készítésébe fogott, és időközben a Black Keys is újra aktív lett. Most, bő hét évvel a bemutatkozás után viszont végre megérkezett a folytatás Electrophonic Chronic címmel. Érdekessége, hogy főleg olyan felvételeket tartalmaz, melyek a Yours Dreamily utáni megszakított sessionök során születtek a 2010-es évek közepén, vagyis még Swiftet is hallhatjuk jó pár dalban. Auerbach híresebb zenekarához képest az Arcs némileg soulosabb zenét játszik, de a garázsrockos ízek innen sem hiányoznak. Az eddigi kritikák egytől egyig agyondicsérik a lemezt, a Glide Magazine szakírója szerint az Electrophonic Chronic fő erőssége az egyszerre modern és retro hangzás.

Elle King – Come Get Your Wife (RCA / Sony)

Nagy kérdés, hogy ha az ember a híres komikus, Rob Schneider lánya, az előnyt vagy hátrányt jelent. Elle King (aki Tanner Elle Schneider néven jött a világra) mindig is hangsúlyozta, hogy a saját lábán szeretne állni, és a zenei pályán találta meg a számítását. A 33 éves dalszerző-énekesnő a country, a blues és a rock műfajában alkot, és már 2005 óta aktív. Legnagyobb kedvencei közé Etta James-t, Aretha Franklint, Al Greent, Otis Reddinget, Hank Williams-t, Johnny Cash-t és az AC/DC-t sorolja. Olyan előadók koncertjei előtt lépett fel, mint a Train, Michael Kiwanuka, az Of Monsters And Men, a Dropkick Murphys, a Modest Mouse és Ed Sheeran, mire 2015-ben megjelentette bemutatkozó lemezét Love Stuff címmel. Ezt követte a Shake The Spirit három évvel később, melyet egy nagyobb szünet követett, ugyanis Elle-nek kisfia született. A covid mellett az is hátráltatta a dolgokat, hogy az énekesnő készített egy popos lemezt Greg Kurstin topproducerrel, és lényegében a teljes anyagot bezárta a páncélszekrénybe. Helyette inkább elmerült a country műfajában, és ennek a végeredménye a most kiadott Come Get Your Wife. A dalokat mindössze két nap leforgása alatt rögzítette Nashville-ben (hol máshol), és felbukkan bennük Miranda Lambert, valamint a neves country sztár, Dierks Bentley is. Nem csak tősgyökeres country rajongók szólnak ezek a dalok, de azért mi arra a páncélszekrénybe zárt popalbumra is kíváncsiak lennénk.

Ava Max – Diamonds & Dancefloors (Atlantic / Warner)

Akit négy évvel ezelőtt nem rázott meg lelkileg, hogy még a csapból is a trillázós Sweet But Psycho című dal szólt, annak minden bizonnyal remek hír, hogy Ava Max elkészült második lemezével. Az említett dal mellett az Amanda Koci néven anyakönyvezett albán származású énekesnő a Heaven & Hell című 2020-as bemutatkozó lemezével is sikert aratott. Hatásai között olyan előadókat szokott emlegetni, mint Alicia Keys, Norah Jones, Beyoncé, Madonna, Britney Spears, Christina Aguilera vagy Lady Gaga – különösen az utóbbi énekesnőt szokták emlegetni a kritikusok vele kapcsolatban. A ma kiadott Diamonds & Dancefloors borítóján a 28 éves Ava a korábban megszokott szőke frizurájához képest vörös hajszínnel látható, ezzel is egy új korszakot nyitva a karrierjében. Saját bevallása szerint a friss album személyesebbre sikeredett a debüthöz képest, és az volt a cél, hogy a rajongók sírjanak és táncoljanak is a dalok hallatán. Új Sweet But Psychót nem hallunk, de a Million Dollar Baby, a Maybe You’re The Problem, a Weapons és a Dancing’s Done egész biztosan megtáncoltat sokakat, a többi dalra meg lehet sírni, igény szerint.

Sam Smith – Gloria (Universal)

Olyan slágereket köszönhetünk Sam Smith-nek, mint a Money On My Mind, a Stay With Me, az I’m Not The Only One, a Too Good At Goodbyes, a Promises, a La La La vagy a Spectre című Bond-filmben elhangzó Writing’s On The Wall. A 30 éves angol énekes-dalszerző elsősorban a kislemezekre helyez nagyobb hangsúlyt, de albumokat is megjelentet. A ma kiadott Gloria bő két évvel követi a legutóbbi Love Goes-t, és immáron a negyedik nagylemez az életműben. A sajtóanyag szerint az új LP egy „személyes forradalom”, emellett egy megkomolyodási folyamat dokumentuma, és a dalok megszületése átsegítették Smith-t egy nehéz időszakon. A szövegek többek között a szexről, a hazugságokról, a szenvedélyről, az önkifejezésről és a tökéletlenségről szólnak, ami pedig a közreműködők listáját illeti, az igencsak impozáns. Itt van a régi cimbora Calvin Harris, három dalban vendégeskedik Jessie Reyez, a Who We Love-ban Ed Sheerannel duettezik a művész, az Unholyban pedig a kaliforniai székhelyű német énekessel, Kim Petrasszal. Utóbbi dal lett Smith első amerikai number one-ja, és komoly esély mutatkozik rá, hogy az album is sok helyen vezeti majd a listákat jövő héten.