Most szól:
Vezeti:
2023.01.30. Hétfő 11:58

Ez így OK?! #elektronikus zene - Náksi Attila, Kovács Jeromos

Mikor kezdődött az elektronikus zene felfutása - a világban és itthon? Hogy lett megkerülhetetlen - és hová tart a műfaj? Két elismert DJ segít eligazodni az elektronikus zene szövevényes történetében az Ez így OK?! adásában! Ez így OK?! #elektronikus zene - Náksi Attila, Kovács Jeromos.M2 Petőfi TV, kedd, 20.40!

Vajon miért és hogyan határozta el Náksi Attila és Kovács Jeromos, hogy DJ-ként fognak zenélni?

- Engem mindig megfogtak az elektronikus hangszerekből jövő  hangok- kezdi Náksi Attila - a szintetizátorok. A nyolcvanas években egy gyerek persze nem tudott könnyen szintetizátorhoz jutni - de zenét hallgatni tudott.. és ez elég volt, hogy elindítson az elektronikus zene irányába. Ott volt pl. a Van Halen számban a szintiszóló, a rockszám közepén - na, engem ezek fogtak meg.

Kovács Jeromos azt meséli, hogy otthon klasszikus hangszeres zenéket hallgatott a család - de minden műfajt: a reggae-ől a rockon és a népzenén át a jazzig. És ezek után 14 évesen hallott egy drum and bass tracket egy rádióban - a kétezres évek elején.

- Annyira más volt, annyira eltért a számomra addig hallgatott zenéktől, hogy nem bírtam lekattani róla. Meg akartam érteni, hogy mi ez. Nem találkoztam korábban olyannal, hogy a DJ úgy mixel össze egy szettet, hogy a számoknak nincs eleje meg vége - nem is értettem, hogy hogy van ez, hogy ki ír egy egyórás zenét - meséli - és amikor megértettem, hogy mi ez, és összeállt a fejemben, akkor tudtam: ha nem ezzel foglalkozom majd, akkor boldogtalan leszek - úgyhogy: ezzel foglalkozom.

De hogyan lett az eredetileg a rádiókból induló lemezlovasokból DJ?  Mennyire meghatározó a kultúra, a közeg abból a szempontból, hogy a DJ mennyit beszél egy-egy set közben? Hogy alakult ki a mostani elektronikus zenei világ hangulata? Mik, milyenek a szerepek ma? És mennyire gyors a fejlődés?

- Elképesztő tempóban fejlődik az elektronikus zene, és ahogy megyünk előre az időben ez a fejlődés egyre gyorsabb. A 2010-és években egy új irányzat kiteljesedéséhez öt év kellett, ma már csak két év - mondja Kovács Jeromos.

És milyen esélyei vannak egy magyar DJ-nek nemzetközi karriert befutni?

- Azt gondolom, hogy egy magyar DJ a nemzetközi undergroundban nagyon komoly eredményeket érhet el, de a top mainstreambe ugyanolyan nehéz becsatlakozni, mint a pop, vagy a rock zenébe - mondja Náksi Attila.

Egy érdekes beszélgetés, melyben két generáció ül egy asztalhoz az Ez így OK?! adásában - és segítenek igazán árnyalt és pontos képet kialakítani az elektronikus zene szövevényes, különös és folyamatosan változó világáról.

Ez így OK?! #elektronikus zene - Náksi Attila, Kovács Jeromos. M2 Petőfi TV, kedd, 20.40.