Most szól:
Vezeti:
2023.02.16. Csütörtök 11:16

Magas és Mély - Szendrey Zsolt "Szasza"

- Vagy zenéltél, vagy sportoltál - vagy belehaltál a drogba - lepi meg Szasza Takács-Koltay Annát már a beszélgetés elején egy markáns összegzéssel az óbudai gyerekévekről. És a meglepetések folytatódnak...hogy élte túl a túlélhetetlent, és hogyan kapaszkodott vissza az életbe - ahogy ő fogalmaz - a rockandroll legmélyebb bugyraiból? Péntek este kiderül! Magas és Mély - Szendrey Zsolt "Szasza" - M2 Petőfi TV, péntek, 20.40!

Szendrey Zsoltot leginkább a Sex Action frontembereként ismerjük - de játszott egészen más stílusban is, sőt, nem volt mindig énekes: pályáját a dobok mögött kezdte -méghozzá egy popsztár zenekarában!

Szendrey Zsolt zenei karrierjének kezdetén, a nyolcvanas években Delhusa Gjon zenekarának dobosa volt.

A katonaság után a Beri Ary és a Pillangókban majd az F.O. Systemben és a The Love-ban folytatta.

A kilencvenes évek megérkezésével nagyot vált: a Sex Action és az Action fontembere lesz.

Közben 18 éven át a Zorall oszlopos tagja is.

Szasza az óbudai lakótelepek világában nőtt fel. már az adás elején meglepi Takács-Koltay Annát egy melepő összegzéssel:

- Vagy zenéltél, vagy sportoltál - vagy belehaltál a drogba - összegzi az óbudai perspektívát a 70-es évekből. Az adásból megtudhatod, hogy lett zenész -annak ellenére, hogy a furulya-oktatás majdnem elvette a kedvét a zenetanulástól, és bepillanthatsz a nyolcvanas évek galerijeinek világába is. Szasza elmeséli, mi szóltak konzervatív szülei ahhoz, hogy fiuk az utcán lóg punkokkal és otthon fazekakon csörömpölve dobolni tanul. És hogy miért ment építőipari szakközépbe zenészi ambíciói ellenére, a szülők kedvéért.

- Nem lógtam a suliból sosem. Mindig bejártam és mindig jókedvvel. Vigyonrak hívtak - meséli nevetve.

Zsolt elárulja, hogy szülei nem lettek első számú rajongói zenekarainak. Apja egy koncertre elment  - és utána annyit kérdezett hogy mit ordítozik állandóan...

Takács-Koltay Anna kifaggatja Szaszát a kezdetekről, hogy milyen volt a dobok mögött ülni a nyolcvanas évek pop-, dark-, és alti csapataiban, és hogy került onnan a frontra a saját bandában. Vajon mennyit kellett változnia a személyiségének ehhez? És miben?

- A frontemberségen nem csak a mikrofon adja. rengeteg olyan zenekar van, ahol a többi tag is előre tud lépni. A váltás egyszerűen ment: meguntam pakolni a dobot. Az énekes már rég a pultnál csajozott én meg még mindig a cineket pakoltam - és elegem lett.

Az adásból megtudhatod, miért nem ment a Kartellbe is Szasza, mikor Ganxsta Zolee hívta - és kiderül az is, hogy  megbánta-e ezt a döntést. Szasza őszintén mesél élete egyik legmélyebb pontjáról, és a túlélésről, arról hogy vetett véget az Action-ös és  Sex Action-ös évenek.

- A Sex Action és az Action idejében a hardcore és a rockandroll minden bugyrát és mélységét megjártuk. És ebbe sokan belehaltak. Ha pl. a hetedik lemezt megnézed, ott minden van, de leginkább káosz és anarchia. Hitelesen toltuk - és minden hatott ránk. A szerek is. És akik ezt végignézték, a road-ok, technikusok és mindenki a Zorallban  jöttek hozzám később azzal, hogy figyelj! azt hittem, bele fogtok halni ebbe. 

Vajon mikor és miért jött el az a pont, mikor Szasza rájött: így nem mehet tovább? Mikor, mitől és hol lett elég? Szasza  úgynéz a Zorall-ra, mint egy felébredésre. Tudtad, hogy a Zorall-lal egy időszakban habilitációs intézetekben is adtak koncerteket?

- Amikor bementünk és szembesültünk, hogy kiknek és hol játszunk, azokat a lelkeket meglátni - ötször majdnem elsírtam magam, közben is csordultak ki a könnyeim  - és a végén a koncert után egy olyan érzéssel gazdagodtam, amiben még sosem: odajöttek a szülők vagy az ápolók, hogy köszönjük! Két órára kikapcsoltatok ebből a világból - ami nekünk minden, csak nem tündérmese...ez az érzés - ezek voltak a legjobb pillanatok.

Szasza elmeséli azt is, milyen volt pelenkázni a kisfiát, és milyen volt megélni, mikor a ma már tizenéves fiút felvették az Egressy Béni Zeneiskola jazzdob-tanszakára. És persze mesél a Zorall utáni terveiről - új projektjeiről és közelgő lemezükről is!

Egy őszinte beszélgetés egy gazdag életpálya magasságairól és mélységeiről pénteken este a Magas és Mély adásában!

Magas és Mély - Szendrey Zsolt "Szasza" - M2 Petőfi TV, péntek, 20.40!