Most szól:
Vezeti:
2023.09.22. Péntek 06:12

„Az számít igazán, mit mondanak egymásnak a nézők” – Ott jártunk a Színikritikusok díjátadóján

A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal adta át a Színikritikusok díját, a díjátadón tizenöt kategóriában három-három jelöltet díjaztak. Videós stábunk is ott járt az eseményen, ahol nem csak a díjazottak, hanem a kritikusok is elárultak néhány érdekességet.

A díjakat a Színházi Kritikusok Céhének tagjai adták át.

„A nagy múltra visszatekintő szervezetnek jelenleg több mint ötven tagja van. Az a feladatunk, hogy színházba járjunk, előadásokat nézzünk és minden évad végén egy szavazólapra felírjuk a tizenöt kategóriában három legjobbnak ítélt teljesítményt. A díjat először az 1979/80-as évadban adták át, akkor még csak hat kategóriában, amely az évtizedek alatt bővült. A pályákat nézzünk, a hosszú íveket: akire felfigyelünk, mint pályakezdő, annak folyamatosan követjük a munkásságát” – árulta el Papp Tímea, a Színházi Kritikusok Céhének tagja. Az este egyéni legjobbja Cseri Hanna Júlia volt, aki három díjjal távozott. „A bábszínház sokkal közelebb áll a szívemhez, mint a prózai színház, de annak vagyok a híve, hogy az adott gondolathoz vagy tartalomhoz keressünk megfelelő formát” – mondta Hanna, akit a Legjobb színházi zene kategóriában is elismertek. Stábunk Mácsai Pállal is beszélgetett, aki a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta.

„A kritika éppúgy tévedhet, ahogyan lehet egy előadás is rossz, ugyanakkor mindig azon dolgozunk, hogy az előadás jó legyen. A kritikus, ha nem ért hozzá, akkor is ért hozzá, hiszen 200 előadást lát egy évben, nagy tapasztalatai anyag áll mögötte, ami bennük mezei nézőkben kevésbé van jelen. Valójában az számít igazán, mit mondanak egymásnak a színházba járók: amikor bemutatunk valamit és a nézők egymás között elviszik a hírét, az a legfontosabb, és nem a kritika” – tette hozzá a színész.

Nézd meg velünk, milyen volt a díjátadó!