Most szól:
Vezeti:
Holnap Tali!

Holnap Tali – Soma blogja

Műelemzés: Hiro – Cristiano Ronaldo

Ha esetleg ezt húzod érettségin...

Szevasztok, papikáim!

Nagyon pörög most a neten Hiro „Cristiano Ronaldo” című zenéje. Nekem meg nemsokára érettségim lesz. Fogtam és összehúztam a kettőt. Úgy kielemeztem, mint a huzat. Egy kis komolyságot kérek! :DDDD


Hiro: Cristiano Ronaldo


Engem elhagyott Kriszti, K.O.

Mert én nem vagyok Cristiano

Az NB7-be se férek én be

Pedig hasonlít a fényképe


Írok egy dalt a *********ról

Már nem hallom, hogy mit rikácsol

Folyton shopping, Váci utca

Miattam lett Versace cucca


A csajomnak lett egy Benze ma

Azt hiszi, én vagyok Benzema

Pedig úgy vettem neki lízingre

Annyiba volt, mint 10 inge


A Bentley órám rossz

Ó, Sergio Ramos, boss

Azt hiszi, én vagyok Hernández

Néha nekem teher már ez


Kellene pénz, mert a hajad drága

Nem vagyok aranybánya

Azt hitte hogy a hitelkártya várja

De összedől majd a kártyavára


7 és 8. Vsz.: refrén


Minden nap rossz a kedve

Unom már, bárcsak rosszat enne

Nem tudom, vajon lát-e

Hogy mennyi egy Starbucks coffee latte


Étteremben eszik minden nap

Azt hiszi, hogy nekem ingyen van

Az összes pénzemet lehúzgálnád

Te Dagobert bácsit is lenulláznád


Kellene pénz, mert a hajad drága

Nem vagyok aranybánya

Azt hitte, hogy a hitelkártya várja

De összedől majd a kártyavára


Engem elhagyott Kriszti, K.O.

Mert én nem vagyok Cristiano

Az NB7-be se férek én be

Pedig hasonlít a fényképe


Írok egy dalt a *********ról

Már nem hallom hogy mit rikácsol

Folyton shopping, Váci utca

Miattam lett Versace cucca


A kortárs romantika egyik legnagyobb alakja Hiro. Molnár Márton pályája az AK26 rapcsapatban indult, de az igazi áttörést akkor érte el, amikor szólókarrierbe kezdett. Előző, „Párizs” című művében a geológiát és a szerelmet vegyítette a rá jellemző stíluselemekkel. „Cristiano Ronaldo” című alkotásában ugyanezt a sporttal teszi.

A mű szerelmi csalódás után született, de témáját tekintve visszaemlékezés, visszatekintés is lehet egy rosszul működő kapcsolatra. Hangneme feszült, negatív, helyenként bosszús, kendőzetlenül őszinte megfogalmazással.

Akár több műfaji besorolásba is illeszkedhet: szerelmi dal, elégia. Egynemű, egyszerű érzéseket fogalmaz meg dallamos, ritmusos formában. Emellett a költő szomorúságát, fájdalmát, hiányérzetét fejezi ki.

A „Cristiano Ronaldo” cím motivikus fajtájú. Csak egy bizonyos motívumot emel ki a szövegből, nem az egész témára vonatkozik, nem vetíti előre a vers hangulatát.

A mű 12 versszakból áll. Érdemes megjegyezni, hogy a költő csak kijelentő és felkiáltó mondatokat használ. Ez a magabiztosság jele, úgy érzi, jó úton jár. Nem kérdőjelezi meg eddigi döntéseit. A műnek van refrénje, a motívum két versszakos és háromszor tér vissza, keretes szerkezetet adva ezáltal a költeménynek.

Tartalmilag két részre osztható a mű, a választóvonal a második refrén. Az első részben a költő saját magát állítja párhuzamba a Real Madrid labdarúgóival. Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Sergio Ramos, Theo Hernandez – a gólok száma alapján csökkenő sorrendben következnek a játékosok. Érezni lehet, ahogyan fogy a szenvedély, a lendület a párkapcsolatból. Hiro egyre kevesebbnek érzi magát. Megpróbál mindent megtenni a válságba került kapcsolatért, még hitelbe is veri magát a szerelemért.

A második részben korábbi kedvesének tulajdonságait veszi sorra, főként negatív hangnemben. Itt már sérelmeket is felhoz, sőt, egyértelműen megszólítja Krisztinát, aki negatív karakterként szerepel a teljes versben. Már a második versszakban pejoratív jelzővel illeti őt Molnár. A két részben a szembeállítás eszközével ütközteti a jót a rosszal.

A mű fő üzenete a szerelem, illetve annak múlandósága. Hiro teljes mértékben beleírta magát a versbe. Tisztában van testi adottságaival, jobban mondva annak hiányaival. Tudja, hogy nem néz ki úgy, mint Cristiano Ronaldo, és azt is, hogy nem lenne jó labdarúgó. Vállalja, hogy emiatt elhagyja szerelme. A mű egyértelműen elítéli az olyan emberi kapcsolatokat, amiket a pénz tart egyben.

Időmértékes verselés és páros rímek jellemzik a művet. A sorok hossza és szótagszáma változó. A 9. versszakban enjambement, azaz soráthajlás is felfedezhető: „Nem tudom, vajon lát-e / Hogy mennyi egy Starbucks coffee latte”.

A harmadik versszakban említett autó árát sosem tudjuk meg. Hiro nyitva hagyja a kérdést. Az árát 10 inghez hasonlítja – azt viszont nem árulja el, milyen ingekről van szó. Az jármű lehetett 10, de akár 500 ezer forint is. Jól érzékelteti az anyagi bizonytalanságot, amelyben a vers is született. A mű tetőpontja a „Dagobert bácsit is lenulláznád” logikai paradoxon. Itt értjük meg igazán, milyen is Krisztina valójában: egy pénznyelő, akivel lehetetlen együtt élni.

Ez a depresszív mű a mai rohanó világban sajnos aktuális. A közösségi média hatására a fiatalok egyre inkább a külsőségekre helyezik a hangsúlyt. Talán Hiro munkássága ezen változtat. Talán. :DDDDDDD

#ennyi, #kielemeztem,

Soma