Most szól:
Vezeti:
Holnap Tali!

Holnap Tali – Soma blogja

Dolgok, amik megváltoznak, ha betöltöd a 18-at

Tényleg megnyílik előtted a világ kapuja?

Csááá, papi!

Most jégre tesszük Dr. Soma Love-ot, és sokkal komolyabb vizekre evezünk. Az élet nagy kérdéseit fogjuk körbejárni úgy, hogy közben még jól is szórakozunk. Mélyenszántó, magvas filozófiai gondolatmenetekre számíthatsz ettől a blogbejegyzéstől.

Haha, csak vicceltem! Nem fogunk közben jól szórakozni. És most is vicceltem. Jól fogunk szórakozni, de filozófia meg mélyen szántás nem lesz. Az kéne még…

A mi kis veszélyes brigádunkból mindenki betöltötte már a 18-at. Van, aki csak pár hete, van, aki már néhány hónapja. Felnőttek is lettünk, meg nem is. Emlékszem, úgy vártam, hogy durranjon a szülinapom, mint a karácsonyt. És mi változott azóta? Most leírom.

1. Az első és legfontosabb: ha valami olyat akarsz vásárolni, amihez elkéri az eladó a személyidet, eddig csendben elkullogtál. Ezután olyan vigyorral fogod letenni az orra elé, mintha egy milliódolláros lottószelvény lenne.

2. Kevesebb hülyeséget csinálhatsz, mert már teljes értékű embernek számítasz a jog szerint is. Jó, tudom, nem ez a legpontosabb megfogalmazás, nem vagyok jogász (nem is leszek). Igazából ugyanannyi hülyeséget csinálhatsz majd, mint 18 alatt, de a következmények egy csöppet mások lesznek. Igazi böri, igazi bűnözőkkel. Ez már nem olyan bulis, mi?

3. A gyámhatóság engedélye nélkül házasodhatsz. Haha! Nem igazán tudom, ki az, akit ez a pont érdemben érint, de azért jó tudni. Spoiler: otthon nem fognak örülni, ha egyszer csak hazamész, és azt mondod, megházasodtál.

4. Rád fog szakadni a kor. Lesz egy jó bulid, egy-két hétig azt érzed, hogy tiéd a világ, aztán beléd hasít a gondolat: Jézus, öreg vagyok! Pedig nem vagy az.

5. Nem kell elkapcsolnod a tévét, ha 18+-os film megy. Mert ugye eddig ott állt melletted a médiahatóság és adott egy tockost, ha ilyen műsorokat néztél…

6. Önként megváltoztathatod a neved. Központi probléma. Te szeretnél lenni Kovács Terminator vagy Szabó Marlon Brando, esetleg Tóth Justin Bieber? Ha sikerül elérned, hogy a keresztnevet bejegyezzék, semmi akadálya. De azért jusson eszedbe, hogy ilyenkor minden okmányodat le kell cserélni. Nem ajánlom ezt a sztorit.

Remélem, 6 pont elég volt ahhoz, hogy megértsd, mi változik igazán. A nagy SEMMI. 18 évesen és 1 naposan is ugyanazok a dolgok lesznek fontosak számodra, mint 17 évesen és 364 naposan. Ugyanúgy fogsz tanulni, a szüleid ugyanúgy meg fogják mondani, hogy mit csinálj. És bármilyen meglepő, nem fog senki olyan kulcsot adni a kezedbe, ami az élet összes zárját kinyitja. Barátkozz meg vele: minden épp ugyanolyan lesz, mint most!

#üdv, #puszi,
Soma papa