Most szól:
Vezeti:
Holnap Tali!

Holnap Tali – Mikike blogja

Barátságból szerelem – megéri kockáztatni?

Kényes kérdés, mi a válasz rá?
 

Helló Randiguru,

Itt a levelem. Van egy fiú, aki tetszik. Egy osztályba járunk. Nem tudja hogy bejön nekem, csak néhány barátomnak mondtam el eddig. Az a baj, hogy félek, ha elmondom neki, akkor visszautasít, és a barátság tönkre mehet. Mit javasolsz?

Köszönöm a választ,

Lili

 

 

Helló Lili,

Itt a válaszom. Borzasztó kényes témával kerestél meg. Ha valamihez hasonlítani kéne a helyzetet, akkor azt mondanám; hogy nagyjából olyan, mintha tojáshéjakon kellene lépkednünk. Nem szeretnék egy újabb Heni-Csabi történetet végignézni, ezért megpróbálom különösen megfontoltan végezni a dolgomat. Csak úgy, mint eddig.

Ami mindig segít, ha külső szemlélőként próbálod megvizsgálni a helyzetet. Ezt sokszor mondtam már, nem is részletezném annyira. A lényeg röviden: derítsd ki, hogy azért tetszik, mert tényleg megnyerő személyiség és helyes srác, vagy csak az összezártság hozta ki belőled az érzéseket. Egyik sem kizárt, mindig ezzel kell kezdeni a folyamatot. Tényszerűen írd le, hogy mi tetszik benne. Aztán nézd meg, hogy ezek tényleg annyira különleges dolgok-e. Végül keress egyértelmű jeleket arra, hogy te is tetszel neki. Találtál? Ha a válasz nem, akkor már a legelején eldőlt: nem érdemes kockáztatni a barátságot.

De mi van akkor, ha az jön ki, hogy érdemes? Mondom: jön egy újabb ”szűrővizsgálat”. Mégpedig az, hogy megnézed, milyen áldozatokkal járna az, hogy összejössz egy osztálytársaddal. Ez egy egyszerű pro-kontra táblázat elkészítését jelenti. Ez is olyan módszer, amit az élet minden területén alkalmazhatsz később. A végén meg kell nézni, hogy melyik oldalon lesz több érv. Nyugodtan vond be a barátaidat is. Több szem többet lát alapon segíthetnek neked a döntésben.

Érdemes számba venni azt, hogy tetszik-e másnak is az osztályból a pasi. Ha igen, kinek? Érdemes egy – most még elég kérdőjeles – kapcsolatért beáldozni egy stabil barátságot? Vizsgáljátok meg az ő oldalát is. Nyilván ha lesz egy barátnője, hanyagolnia kell valamilyen mértékben a barátait. Milyen hatással lenne ez rá? Mennyi időt tudnátok együtt tölteni? Mennyire bontaná meg a csoportdinamikát, ha összejöttök? Ez nyilván függ attól, hogy mennyire vagytok központi személyiségek.

Szóval itt tényleg érdemes a lehető legtöbb szempontból megvizsgálni a dolgot. Engedjétek, hogy ülepedjen a téma akár napokig, hetekig a fejekben, hogy tényleg mindent be tudjatok dobni. És akkor ott van még a tanulás. Ugyanazt az anyagot veszitek, de kinek mi az erőssége? Egy kapcsolattal romlana az átlag vagy javulna? Tudnátok egymásnak segíteni? Ez talán a legfontosabb téma, hiszen az szinte biztos, hogy semmi nem ér annyit, hogy mélyre ásd érte a jövődet.

Nem véletlen nem adok olyan tanácsokat, amibe őt is bevonjuk, mert ez tényleg nem játék. Nagyon racionális és szigorú érvek mentén kell eldöntened, hogy cselekedsz vagy sem. Gyakorlatilag addig kell húzni a dolgot, míg végül tényleg nem marad más lehetőség, csak ez a kettő: nem kell lépni / lépni kell. Amíg nem rajzolódott ki tisztán, és minimális esélye is van annak, hogy bukó lehet a dolog, én azt mondom, ne cselekedj.

A legfontosabb: magadban kell rendet raknod először, a többi történni fog magától. 🙂

Na csá!