Most szól:
Vezeti:
Holnap Tali!

Holnap Tali – Soma blogja

5 dolog, amit sose mondj, ha veszekszel a pároddal

Pár mondat, ami csak olaj a tűzre...
 

Sziasztok, dilik!

Ma borús napunk van. Nem, nem úgy… Ne nézzétek az eget! Hangulatban fognak jönni a sötét felhők – előre szóltam. Múltkor kicsit összekaptunk Rozival chaten. Olyan ideges voltam utána, hogy csak a szerencse mentette meg a telefonomat a totális megsemmisüléstől. Csak azért fogtam vissza magam, mert úriember vagyok. A legjobb fajtából.

És ez az oka annak is, hogy nem reagáltam a provokációjára sem. Ha azt mondom, hogy gyerekes volt, amit művelt, akkor nagyon-nagyon finoman fogalmazok. Szóval lehetett volna a bejegyzés címe az is, hogy „Nyílt levél Hornok Rozinak”. Miért nem ez lett? Igen, pontosan. Azért, mert úriember vagyok. A legjobb fajtából.

Nekünk – pontosabban kettőnk kapcsolatának – már nagyon úgy tűnik, hogy befellegzett. Kicsit rosszul érzem magam a gondolattól, de hiba volt belekezdeni. A hibákkal pedig csak egy dolgot lehet csinálni, ha már nem tudjuk kijavítani őket: tanulni belőlük. Az buta ember ezt a sajátjain keresztül teszi, az okosnak elég másé is. A mai lecke: mondatok, amiket sose mondj, ha veszekszel a pároddal.

1. Bezzeg az exem…

Ő sosem mondta volna ezt. Ő sosem tette volna azt. Ő sosem hozott volna ilyen helyzetbe. Ő sosem hagyta volna, hogy ezt tegyem. Ő sosem engedte volna, hogy idáig fajuljon a dolog. Ő sosem bántott volna emiatt. Ő megértette volna ezt. Ő képes lett volna rá. Csak egy kérdés: akkor miért nem vele vagy most?

2. Nevetséges vagy!

Hahahahahha! Szakadok! Tényleg, pont erre volt most szükségem. Nyilva ez a mondat – ami érvekben pont annyira gazdag, mint a mákos tészta marhahúsban – megoldja minden problémánkat. Ráadásul nem is bosszant fel még jobban. (Az irónialámpa mindjárt felrobban, úgy izzik…)

3. Nyugi!

Ha példát kellene mondani olyan szóra, ami a jelentésével teljesen ellentétes hatást fejt ki, ha valaki kimondja, akkor az a „nyugi”. Ha bedobod, ott minden lesz, csak nyugi nem. Nagyon nem ajánlom…

4. Ehhez te nem értesz…

Egyszerre degradálod le a szembenálló személyt és az ő véleményét. Ráadásul az így induló mondatoknak általában nincs is értelme. Nem csak olyan emberek vitázhatnak valamiről, akik értenek az adott témához. Én például full nulla vagyok női divatból, de a röntgenszemeimmel bármikor megmondom a csajoknak, hogy jól áll-e nekik a ruha, ami rajtuk van.

5. Hagyjuk, engedjük el!

A hivatalos jele annak, hogy nem akarod hagyni vagy elengedni. Általában azért dobod be, mert azt várod, hogy majd emiatt a másik fél megkönyörül rajtad, és bocsánatot kér. Hisz te teljesen besokalltál és megtörtél a nagy vitázásban – valójában meg csak elfogytak az érveid.

A teljesség igénye nélkül írtam össze pár mondatot. Tudnék írni még egy rakás hasonlót, de a legegyszerűbb, ha elmondom, szerintem hogyan kellene vitázni. Nagyon egyszerű: tisztelettel és érvekkel. Minden egyes mondatod előtt gondold végig, hogy előkészít-e egy érvet vagy sem. Ha nem, akkor ne mondd ki! Ha viszont úgy döntesz, kimondod, gondolj arra, hogy egy ember áll veled szemben.

#puszi, #puszi, #puszi,

Soma papa