Most szól:
Vezeti:
 
 
2022.01.06. Csütörtök 10:26

Köteles Leander

Jelölések:

Az év férfi előadója

Köteles Leander 10 éve alkot szakmailag és a nagyközönség által is elismerten a pop, rock és metal műfajban. Leander, Leander Rising, Leander Kills, Amigod nevű formációival öt stúdiólemezt, két koncertalbumot, több száz koncertet tudhat maga mögött, Hősöd és Love Story című dalai országos slágerekké váltak.

Leander életében kisgyermek kora óta jelen van a zene: már 2 éves korában is csak zenére nyugodott meg, 5 évesen kezdett zongorázni, 6-8 évesen pedig már zongoradarabokat írt. Nem sokkal később megismerkedett a basszus- és az elektromos gitárral, majd végül rátalált énekhangjára is. Első zenekarát 15 évesen alapította.

Leander több formációban is játszott már. Babylon nevű zenekara feloszlása után 2009-ben kezdetben szóló projektként, majd több-tagú zenekarként megkezdte működését a Leander projekt. Időközben nevet változtattak, így született meg a Leander Rising nevű metálegyüttes, amely 5 évnyi működés, több nagylemez és megannyi teltházas koncert után végül 2015-ben oszlott fel.

2016-ban létrehozta a Leander Kills formációt, amely 2021 októberében adta 250. koncertjét Debrecenben. A Leander Kills az elmúlt években nemcsak az ország legnagyobb koncerthelyszíneit töltötte meg telt házzal, de többször megmérette magát A Dal színpadán is: 2017-ben az Élet, 2018-ban a Nem szól harang, 2019-ben pedig a Hazavágyom című dalukkal versenyeztek a közmédia dalválasztóműsorában. Lemezeik népszerűsége mind a közönség, mind a szakma részéről megkérdőjelezhetetlen: Túlélő című albumuk Fonogram-jelölést kapott; több lemezük is vezette a Mahasz eladási listáját, Élet a halál előtt című albumuk pedig a platina minősítést is megszerezte.

2018. március 15-én, Leander 33. születésnapján különleges ünnepi koncertet adott, ahol legjobb dalainak Pejtsik Péter által készített klasszikus zenei átiratait adta elő nagyzenekari kísérettel, valamint a nemzeti ünnep tiszteletére elénekelte a Hazám, hazám című áriát, és a koncert végén a Himnuszt. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Leander Szimfonik nevű formáció azóta is számos alkalommal adott már ebben a felállásban koncertet.

INSTAGRAM

FACEBOOK