Most szól:
Vezeti:
 
 
2022.01.06. Csütörtök 11:09

BP Underground – Rock film

Jelölések:

Az év multimédiás projektje

2017-ben indult útjára a nagysikerű BP Underground című dokumentumfilm sorozat, melynek első része a hardcore-punk szcénát mutatja be. Ezt követte a budapesti hip-hop közeg története, majd pedig a Telekom Electronic Beats-en debütált a 3. epizód, amely az elektronikus zenei szcénába kalauzolta a nézőket. A BP Underground sikerei magukért beszélnek: volt olyan fesztivál, ahol külön színpad viselte a BP Underground nevet, a hip-hop film országos moziforgalmazásban volt látható és a Highlights of Hungary kreatív gyűjtés díjazottja lett, míg az elektronikus zenei rész több rangos amerikai filmfesztiválon is díjat nyert.

A BP Underground dokumentumfilm sorozat tisztelgés a város underground szubkultúrái előtt. A különböző epizódok célja az adott szcéna kialakulásának és közösségépítő erejének bemutatása. A filmek a szubkultúrák meghatározó figuráin keresztül kalauzolják el a nézőt a legfontosabb zenéktől a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus klubig, a kezdetektől indulva, nagy hangsúllyal a ’90-es évek „aranykoráig”, eljutva a 2000-es évekig, végül kicsit a mára is reflektálva.

Mindegyik epizód sajátos képi világgal és értékes archív felvételek segítségével idézi meg az épp bemutatott közeg kialakulását és virágzását.

A Koltay Anna-Turán Eszter alkotópáros 2020-ban készítette el a BP Underground dokumentumfilm sorozat negyedik epizódját, amely a budapesti rock szcénát mutatja be. A BP Underground Rock epizódja mint egyfajta korlenyomat hozza vissza a kilencvenes évek életérzését, a nyugati hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát, amikor mindenki az MTV Headbangers Ball-t nézte és kazettákat másolt, miközben a Metal Hammert bújta, vagy a Garázs rádióműsort és benne Ferót hallgatta. A sorozat negyedik része többek között olyan csomópontokat érint mint az E-klub, a Thrash Mosh Club, a Tüzesvíz, a Petőfi Csarnok, a Total Car, a Süss Fel Nap, vagy a legendás Wigwam klub. Bemutatja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait; hogyan csapódott le itthon a brit heavy metal új hulláma, hogyan létezik 35 éve a Metal Hammer/Hammer World, kiből lett thrasher, grunger, Csihar Attila hogyan lett a black metal szcéna hazai megalapítója, vagy épp kik csavarodtak rá a lehangolt gitárra és mi az a nu metal. Fontos szerepet kap a dirty rock a legendás Sex Action-nel és az egész óbudai színtér.

CIKK A BP UNDERGROUND SOROZATRÓL

CIKK A BP UNDERGROUND SOROZATRÓL