Most szól:
Vezeti:
 
 
2022.01.06. Csütörtök 10:19

Platon Karataev

Jelölések:

Az év zenekara

2021-ben ünnepelte 5 éves fennállását a Platon Karataev zenekar, amely Lev Tolsztoj Háború és békéjének egyik szereplőjéről kapta nevét. Első kislemezük, az Orange Nights a hazai elismertség mellett külföldön is nagy sikert aratott: az egyik leghallgatottabb magyar zenekarrá emelte őket Spotify-on, aminek köszönhetően több nemzetközi fesztiválon is fellépett már az együttes.

A Balla Gergely, Czakó-Kuraly Sebestyén (aka: Cz.K. Sebő), Sallai László, és Bradák Soma alkotta Platon Karataev első nagylemeze 2017-ben jelent meg For Her címmel, 2020-ban pedig elkészült második albumuk is, az Atoms. Míg a For Her zenéjére lágyabb, akusztikusabb megszólalás jellemző, addig az Atoms már egy karakteresebb, grandiózusabb hangzás felé mozdult el. Ezen a lemezen található az Ocean című szám is, amely karakteres szövegével és dallamvilágával az együttes egyik legnépszerűbb dalává nőtte ki magát, az ifj. Vidnyánszky Attila szuggesztív előadásával készült klip pedig tovább emeli a dal színvonalát.

Januárban érkezik a Platon Karataev harmadik, Partért kiáltó című lemeze, melyről az album címadó dalának és a Vízből van című számnak videoklipjét is megjelentették már. A lemez különlegessége, hogy ez lesz a zenekar első teljesen magyar nyelvű anyaga. Az új dalokban az érzések, gondolatok így mindenféle nyelvi szűrők, gátak nélkül, sokkal elemibben jelennek meg, a dalszövegek sokkal költőibbek lettek. A dalok az én mélységeit kutatják, módosult tudatállapotokon, önmagunkkal és elmúlással való szembenézésen keresztül.

Koncertek tekintetében is mozgalmas évet tudnak maguk mögött a zenekar tagjai: felléptek a Bánkitó és a Kolorádó Fesztiválokon, a Fishing on Orfűn, ott voltak a Művészetek Völgyében, teltház előtt játszottak a Müpában, ősszel dupla teltházas koncertet adtak az A38 hajón, és Németországban is turnéztak.

INSTAGRAM

FACEBOOK